ΕΣΔΕΠ

Η ΓΣ, στην οποία προσήλθαν, με βάση τον κατάλογο υπογραφών, 129 μέλη του συλλόγου, είχε συγκληθεί με την παρακάτω Ημερήσια Διάταξη:

 1. Διαθεσιμότητα

2. Πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση 3. Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και δίδακτρα 4. Μισθολογικά 5. Χρηματοδότηση των πανεπιστημίων

 Στην Ημερήσια Διάταξη προτάχθηκε το θέμα «Εγκληματικότητα της Χρυσής Αυγής», για το οποίο η ΓΣ εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

 «Η έκτακτη ΓΣ του ΕΣΔΕΠ εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταγγέλλει την εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, την επίθεση κατά συμπολιτών μας τις προηγούμενες ημέρες, όπως και τις αμέτρητες δολοφονικές επιθέσεις που δέχονται καθημερινά οι μετανάστες.

 Καλούμε όλους τους συναδέλφους να καταδικάσουν και να απομονώσουν κάθε ανοιχτή ή συγκαλυμμένη εκδήλωση φασισμού. Να αποκαλύψουν και να παλέψουν ενάντια σε ό,τι και σε όσους τον εκτρέφουν, τον στηρίζουν και τον χρησιμοποιούν. Να κάνουν πράξη τα λόγια του ποιητή, “το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον”.»

 Στη συνέχεια η Γ.Σ. συζήτησε το πρώτο θέμα της Η.Δ. σχετικά με την κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικά με το πρόβλημα που δημιουργείται στο ΑΠΘ και σε 7 άλλα πανεπιστήμια από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θέτει σε διαθεσιμότητα μεγάλο ποσοστό των διοικητικών υπαλλήλων, μονίμων και αορίστου χρόνου. Από το ΑΠΘ απομακρύνεται το 20% των υπαλλήλων του, συνολικά 169 άτομα.

 Η έκτακτη ΓΣ του ΕΣΔΕΠ θεωρεί ότι με το μέτρο της διαθεσιμότητας δεν πλήττονται μόνο οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ, αλλά το ίδρυμα συνολικά, καθώς υποβαθμίζονται δραματικά οι όροι λειτουργίας του. Η αναιτιολόγητη απόφαση του υπουργείου δεν στηρίζεται σε καμία διαδικασία αξιολόγησης, δεν αποτελεί μέρος μελετημένης προσπάθειας διοικητικής αναδιάρθρωσης και πραγματοποιείται ενώ τα ΑΕΙ υποφέρουν από την πολυετή συρρίκνωση της χρηματοδότησης και του προσωπικού τους. 

Πρόκειται για μια αιφνίδια και βίαιη απομάκρυνση διοικητικού προσωπικού, στην τύχη, χωρίς πραγματική αξιολόγηση, η οποία είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αποτελεσματική εκτέλεση του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου των μελών του Ιδρύματός μας. Τα επικείμενα μέτρα, με τον οριζόντιο χαρακτήρα τους, θα επιδεινώσουν περαιτέρω όλα τα προβλήματα που βιώνουμε εξαιτίας της ισχνής χρηματοδότησης και των χρόνιων λειτουργικών προβλημάτων. Θεωρεί ότι η απάντηση στην πολιτική της υποβάθμισης είναι η ενίσχυση της ακαδημαϊκής λειτουργίας των Ιδρυμάτων, ο εξορθολογισμός των διοικητικών υπηρεσιών και της ακαδημαϊκής οργάνωσης και η προβολή του έργου των ΑΕΙ.

 Η έκτακτη ΓΣ του ΕΣΔΕΠ:

 * καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις επιπτώσεις του μέτρου και να ανακαλέσει την απόφασή της, δίνοντας στα ιδρύματα τον απαραίτητο χρόνο και τη δυνατότητα να εφαρμόσουν με εσωτερικές διαδικασίες την απαραίτητη εσωτερική διοικητική αναδιάρθρωση με αξιολόγηση δομών και προσωπικού,

 * δηλώνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων,

 * καλεί τις πρυτανικές αρχές και τη Σύγκλητο του ΑΠΘ να μη συμπράξουν στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις των εργαζομένων,

 * Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε με 92 ψήφους υπέρ, 12 κατά και μία λευκή, να καλέσει τα μέλη του συλλόγου σε διήμερη απεργία, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2013.

 Η έκτακτη ΓΣ του ΕΣΔΕΠ διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου 2013, στις 10:30 π.μ. σε αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής που θα ανακοινωθεί για να συζητήσει τα υπόλοιπα θέματα της Η.Δ. και να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Προσφατα νέα