ΕΣΔΕΠ

Ανακοίνωση της Ακαδημαϊκής Παρέμβασης για τις επαναλαμβανόμενες Γενικές Συνελεύσεις και απεργίες καθώς και την επιδιωκόμενη  ακύρωση του ρόλου του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ

Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ακαδημαϊκή Παρέμβαση παρενέβη την προηγούμενη εβδομάδα με ανακοίνωσή της στη συζήτηση για την διαθεσιμότητα και τις εξελίξεις στο ΑΠΘ και τον ΕΣΔΕΠ. Παραθέτουμε το επίμαχο τμήμα της παρέμβασής μας:

«Αναφορικά με το θέμα της διαθεσιμότητας, η Ακαδημαϊκή Παρέμβαση ήδη στο ΔΣ του ΕΣΔΕΠ είχε αρνηθεί να προσχωρήσει στην λογική της συλλήβδην καταγγελίας της διαθεσιμότητας διατυπώνοντας την άποψη ότι η διαθεσιμότητα προαπαιτεί αξιολόγηση που συνδέεται με συγκεκριμένους όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας και κριτήρια που λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ειδικές ανάγκες του Πανεπιστημίου και δεν εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν γενικών και αορίστων διατάξεων. Η άποψη μας, που εμπεριείχε ευθύνες τόσο του Υπουργείου Παιδείας όσο και των Πρυτανικών αρχών αλλά και αίτημα επεξεργασίας των δεδομένων έστω και την τελευταία στιγμή, δεν έγινε δεκτή, αντ’ αυτού δε οι υπόλοιπες παρατάξεις του ΕΣΔΕΠ και αυτές της πλειοψηφίας (Ενωτική Πρωτοβουλία, ΚΙΠΑΝ) προχώρησαν σε ενέργειες -ενταγμένες σε ένα γενικότερο πολιτικό κλίμα- που όξυναν την αντιπαράθεση και οδήγησαν στην αρχή του Ακαδημαϊκού έτους στην αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου και στην προκήρυξη απεργίας.»

Ολόκληρη την παρέμβασή μας μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του ΕΣΔΕΠ:

https://esdep.auth.gr/2013/09/%CE%B7-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/

Εν τω μεταξύ, στις 29 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε η παρέμβαση των έξι πρώην Πρυτάνεων του ΕΚΠΑ:

http://www.avgi.gr/article/1037911/antidroun-stin-apofasi-tis-sugklitou-tou-ekpa-eji-proin-prutaneis#

Προς μεγάλη μας έκπληξη, ο κ. Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ, αντί να απαντήσει στα ερωτήματα πολιτικής φύσεως (με την ευρεία έννοια) που θέσαμε στην Παράταξή του με την ανακοίνωσή μας την προηγούμενη εβδομάδα, διακηρύττει – στην προσπάθεια του να αποφύγει την ευθύνη του για τις εξελίξεις- ότι η παρέμβαση των 6 πρώην Πρυτάνεων του ΕΚΠΑ δικαιώνει τις θέσεις της δικής του Παράταξης και αποδεικνύει πόσο εσφαλμένες ήταν οι δικές μας !!! Αν και δεν σκοπεύουμε να καταστήσουμε κριτές των θέσεών μας τους έξι πρώην Πρυτάνεις του ΕΚΠΑ, η απλή ανάγνωση της εν λόγω παρέμβασης (κάνοντας τις αναγκαίες αναγωγές στο ΑΠΘ) τον διαψεύδει.

Από την πλευρά μας εκφράζοντας έναν σημαντικό αριθμό συναδέλφων, ο οποίος μας εμπιστεύτηκε και τον οποίο δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε, διατυπώσαμε έγκαιρα την δική μας θέση για την διαθεσιμότητα, τον Αύγουστο στο πλαίσιο σχετικής διαβούλευσης του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ. Επειδή αυτή, προφανώς δεν ταίριαζε με τις νέες απόψεις της εκπροσώπησης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, ο κ. Πρόεδρος – πραξικοπηματικά, και λυπούμεθα που το λέμε– μας κατήργησε από την Γραμματεία του Δ.Σ. και έκτοτε εκδίδει μόνος του τις ανακοινώσεις του ΕΣΔΕΠ, κάτι που δεν θυμόμαστε να έχει ξαναγίνει στα χρονικά του Συλλόγου.

Σήμερα, λοιπόν, ο κ. Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ φέρεται να συμφωνεί με τους έξι πρώην Πρυτάνεις του ΕΚΠΑ, αλλά εξακολουθεί να διαφωνεί μαζί μας (που είχαμε προτείνει μια ανάλογη τακτική)!! Την προηγούμενη εβδομάδα, που άλλα έλεγε, πρότεινε και ψήφισε απεργία στην Γ.Σ. της 25ης Σεπτεμβρίου μαζί με την Συσπείρωση, η οποία σήμερα καταγγέλλει τους έξι πρώην Πρυτάνεις, την άποψη των οποίων, όμως, ενστερνίζεται ο κ. Πρόεδρος!!

Από την άλλη, κατά την επαναληπτική Γενική Συνέλευση της 1ης Οκτωβρίου, ο κ. Πρόεδρος και η Ενωτική Πρωτοβουλία βρέθηκαν απέναντι στη Συσπείρωση, με την οποία, όμως, την περασμένη εβδομάδα πρότειναν και ψήφιζαν μαζί την 1η απεργία. Βέβαια και πάλι σε μια Γενική Συνέλευση καθόλου αντιπροσωπευτική από πλευράς μαζικότητας, αλλά και με μια απόφαση για 2η & 3η απεργία μόλις 82 συναδέλφων  (αντιστοίχου μεγέθους της ελάχιστης αποδοχής που τυγχάνουν οι αποφάσεις αυτές μεταξύ των συναδέλφων, εξ ου και η μικρή ή αδιευκρίνιστη συμμετοχή τους στην 1η απεργία), ενώ με την τακτική που ακολουθείται ήδη προαναγγέλλονται και νέες απεργίες (αν όχι για την διαθεσιμότητα.. για άλλα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας).

Στο πλαίσιο των αποφάσεων της επαναληπτικής αυτής Γενικής Συνέλευσης ο κ. Πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ μας απηύθυνε πρόσκληση για Συνεδρίαση του ΔΣ στις 3/10 από την οποία διαπιστώνουμε ότι μια εσχάτως διαμορφωθείσα πλειοψηφία στο ΔΣ επέλεξε να βαδίσει τον δρόμο της καταστατικής εκτροπής αποφασίζοντας κοινή συνεδρίαση με εκπροσώπους τρίτων συλλόγων προφανώς στα πλαίσια συγκρότησης ενός μετώπου και αντίστοιχα μετατροπής του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, που προέκυψε από 750 συναδέλφους που κινητοποιήθηκαν και ψήφισαν για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου, σε… “επιτροπή αγώνα” (πάλι καλά που δεν υποκαταστάθηκε ευθέως το ΔΣ από κάποιο συντονιστικό όργανο που θα εκλεγόταν στην ΓΣ των 130 ατόμων, σύμφωνα με πρόδηλα αντικαταστατική πρόταση που δεν πέρασε μόλις για 11 ψήφους). Διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι, με την επιλογή ή την ανοχή των παρατάξεων που συμπράττουν σε μια τέτοια εξέλιξη, εισερχόμαστε σε μια ηθελημένα παρατεταμένη περίοδο αναστάτωσης στο ΑΠΘ, με συνεχείς Γενικές Συνελεύσεις και απεργίες, που ακυρώνουν την εντολή που μας δόθηκε από τους συναδέλφους και τον ρόλο που κλήθηκε να παίξει το νέο ΔΣ του ΕΣΔΕΠ με βάση την εντολή αυτή.

Θέλουμε, λοιπόν, να καλέσουμε και πάλι την Ενωτική Πρωτοβουλία και τον εκπρόσωπό της, τον αγαπητό συνάδελφο Πρόεδρο κ. Μιχάλη Χρυσανθόπουλο, να μας πουν επιτέλους τι πολιτική θα ακολουθήσουν και κυρίως εάν θέλουν να συμπορευθούμε ως διοίκηση του ΕΣΔΕΠ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα κατ’ εντολή των ψηφοφόρων μας. Για την Ακαδημαϊκή Παρέμβαση η παραμονή της στο Προεδρείο δεν είναι το ζητούμενο. Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι με την ακολουθούμενη τακτική η Ενωτική Πρωτοβουλία αναλαμβάνει με την στάση της εκπροσώπησής της ακέραια την ευθύνη για την διάσπαση της πλειοψηφίας.

Ασφαλώς, η ίδια διαπίστωση/πρόσκληση απευθύνεται και στην άλλη παράταξη της πλειοψηφίας, την ΚΙΠΑΝ.

Παρεμπιπτόντως, θα εκδώσει η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ψήφισμα για την παρεμπόδιση της Συνεδριάσεως του Συμβουλίου του ΑΠΘ στις 26 Σεπτεμβρίου από ομάδα γνωστών «αγνώστων» φοιτητών;

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για την Ακαδημαϊκη Παρέμβαση

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

Απόστολος Χατζητόλιος

Μέλη στο Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ

Προσφατα νέα