ΕΣΔΕΠ

Πρωτοβουλία για την ανάκληση της διαθεσιμότητας του καθ. Κ. Κάππα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η περίπτωση του καθηγητή Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστα Κάππα, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα (αργία) με απόφαση του Υπ. Παιδείας μετά από καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας, επειδή ως εισηγητής προς την Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής δεν ενήργησε με τρόπο αρεστό στον εισαγγελέα, είναι καθαρή ποινικοποίηση της επιστημονικής άποψης που έρχεται να προστεθεί σε σωρεία περιστατικών ποινικοποίησης της ακαδημαϊκής κρίσης, της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης.

Η απόφαση του δικαστηρίου και η διαθεσιμότητα καταδικάστηκαν σε πλήθος αποφάσεων πανεπιστημιακών οργάνων διοίκησης και συλλόγων πανεπιστημιακών.

Σήμερα, λίγα μόλις 24ωρα μετά τη διακίνηση κειμένου συλλογής υπογραφών, περισσότεροι από 1.100 πανεπιστημιακοί και ερευνητές από όλη την Ελλάδα έχουν προσυπογράψει και απαιτούν την άρση της κυβερνητικής απόφασης που θέτει τον συνάδελφο σε αργία, γεγονός που δείχνει ότι ο κόσμος της επιστήμης δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί την ποινικοποίηση της επιστημονικής άποψης.

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. Για να υπογράψετε τη διαμαρτυρία πιέστε εδώ ή εναλλακτικά σε οποιονδήποτε  από τους συνδέσμους: http://goo.gl/FFruKQ, ή http://tiny.cc/kappas.

Το κείμενο συλλογής υπογραφών έχει ως εξής:

~.~.~

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Κ. ΚΑΠΠΑ

Με την από 8/10/2013 υπουργική απόφαση ο συνάδελφος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Κάππας τίθεται σε διαθεσιμότητα. Η απομάκρυνση αυτή από τα καθήκοντά του ήταν απόρροια της καταδίκης του από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας για παράβαση καθήκοντος. Υπενθυμίζουμε ότι ο συνάδελφος Κ. Κάππας οδηγήθηκε, παρά την ομόφωνη πρωτόδικη αθωωτική απόφαση, στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από εισαγγελική έφεση. Ο συνάδελφος παραπέμφθηκε γιατί ως εισηγητής προς την Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής, το 2006, διατύπωσε την επιστημονική του άποψη σε εισήγηση για πλήρωση θέσης επιστημονικού συνεργάτη για διδασκαλία με σύμβαση ορισμένου χρόνου σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80.

Για το θέμα έχουν τοποθετηθεί αναλυτικά και τεκμηριωμένα πλήθος ακαδημαϊκών οργάνων και συλλόγων ΔΕΠ. Πρόκειται για ενέργεια που επιχειρεί την ακαδημαϊκή, ηθική, οικονομική εξόντωση του διεθνώς καταξιωμένου συναδέλφου. Ο Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής κ. Κ. Κάππας που με το επιστημονικό του έργο τιμά την ελληνική επιστήμη, βραβεύτηκε πρόσφατα από την Διεθνή Ένωση Ιατρικής Φυσικής (International Organization of Medical Physics – IOMP) ως μία από τις «50 προσωπικότητες διεθνώς που με το ήθος και το επιστημονικό τους έργο σφράγισαν την εξέλιξη της θεραπευτικής και διαγνωστικής χρήσης των ακτινοβολιών τον 20ο αιώνα».

Παράλληλα με την πράξη του το Υπουργείο στοχοποιεί και όλα τα μέλη ΔΕΠ, συμβάλλει στην ποινικοποίηση της επιστημονικής κρίσης και άποψης, στην περιστολή της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο:

–      Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς το συνάδελφο κ. Κ. Κάππα.

–      Ζητάμε την ακύρωση της υπουργικής απόφασης σύμφωνα με την οποία τίθεται σε διαθεσιμότητα ο συνάδελφος Κ. Κάππας.

–      Καταγγέλλουμε την αδιανόητη προσπάθεια ποινικοποίησης της επιστημονικής άποψης που επιχειρεί η πρωτοφανής απόφαση του Εφετείου Λάρισας.

–      Ζητάμε την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να μην επιτρέπεται η ποινικοποίηση της επιστημονικής κρίσης.

 21 Οκτωβρίου 2013

 

 

Προσφατα νέα