ΕΣΔΕΠ

Δ  Ε  Λ  Τ  Ι  Ο     Τ Υ  Π  Ο  Υ

ΘΕΜΑ: Η θέση μας για την πολιτική δολοφονία του Μάνου Καπελώνη και του Γιώργου Φουντούλη και τις συνέπειες της .

Δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε δύο μήνες από τα ξημερώματα της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2013, που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας από μέλη της Χρυσής Αυγής, και η ελληνική κοινωνία σοκαρισμένη πληροφορείται την άγρια δολοφονία δύο νέων ανθρώπων, του Μάνου Καπελώνη και του Γιώργου Φουντούλη και τον σοβαρότατο τραυματισμό ενός τρίτου, του Αλέξανδρου Γέροντα, μπροστά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο Αττικής από αγνώστους, το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου.   

Καταδικάζουμε απερίφραστα την τριπλή τρομοκρατική δολοφονική ενέργεια και συλλυπούμεθα όσους θρηνούν τους δύο άτυχους νέους, ευχόμαστε δε ταχεία και πλήρη ανάρρωση στον τραυματία.

Η πραγματική στόχευση του τυφλού επαγγελματικού χτυπήματος είναι προφανής: εν μέσω της βαθειάς οικονομικής, πολιτικής και ευρύτερα κοινωνικής κρίσης, ένας μακάβριος πολιτικός σχεδιασμός διχασμού εξελίσσεται από ποικίλες δυνάμεις και άγνωστα κέντρα, και απειλεί ευθέως τη δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη και προκοπή του τόπου.

Σε μια χώρα που τα τελευταία 100 χρόνια έχει τραγικά βιώματα από διχασμούς, εμφυλίους, δικτατορίες, και άλλες πολιτικές εκτροπές, πρέπει να υπάρχει η ιστορική εμπειρία ώστε γεγονότα αυτού του βεληνεκούς να μη λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά και να μην κλιμακωθούν.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανακοίνωση (Βλ. [1]) « …Όσο είναι νωρίς και ο νεκρός είναι ένας, ο θάνατός του ας είναι μάθημα και προειδοποίηση …». Δυστυχώς η πρώτη θυσία δεν έγινε μάθημα σε καμιά κατεύθυνση. Σήμερα είναι ακόμη πιο έντονη η ανάγκη, οι πολιτικές και κοινωνικές εκφράσεις, η πολιτεία με τους μηχανισμούς της και τις πολιτικές της, και όλοι μας, στο χώρο ευθύνης του ο καθένας, να διαμορφώσουν όρους κοινωνικής συνοχής και να μην τροφοδοτούν την πόλωση και το διχασμό.   

Ο πνευματικός κόσμος της χώρας και ειδικά οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και ερευνητές έχουν ύψιστο χρέος και καθήκον με την καθημερινή παρουσία και δράση τους να συμβάλλουν σημαντικά στην καταλλαγή των κοινωνικών εντάσεων και να αγωνίζονται ώστε η Παιδεία και ο Πολιτισμός να οχυρώνουν την Κοινωνία  με Ειρήνη, Δημοκρατία και Ευημερία.

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ι Κ Η      Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Ι Α  της

 Κ Ι Ν Η Σ Η Σ     Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Α Κ Η Σ      Α Ν Α Β Α Θ Μ Ι Σ Η Σ

Συνημμένα:

[1]  Ε.Γ. ΚΙΠΑΝ, Η θέση μας για την πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις συνέπειες της,http://www.posdep.gr/ index.php?option=com_docman&Itemid=135&limitstart=10

 

 

Προσφατα νέα