ΕΣΔΕΠ

Συνάδελφοι,

 Θα ήθελα, προσωπικά, να σας ενημερώσω για τη συνάντηση που έγινε χθες το απόγευμα στο Μετεωροσκοπείο για το πρόβλημα των ναρκωτικών στο Α.Π.Θ., στην οποία ήσαν παρόντες συνάδελφοι από το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, από το Συμβούλιο Ιδρύματος και από τη Σύγκλητο. Επίσης ήταν παρών ο κ.Γρηγοριάδης, υπεύθυνος της φύλαξης του Α.Π.Θ., που εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθούν οι πρυτανικές αρχές. Παρόλα αυτά, το αναλυτικό κείμενο του Αντιπρύτανη κ.Παντή χθες στον Διάλογο, που αναγνωρίζει το πρόβλημα των ναρκωτικών στο Α.Π.Θ. και την έκτασή του, συμβάλλει στη νηφάλια συζήτησή του από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

  Στους χώρους της πλατείας του Χημείου και το Μετεωροσκοπείου υπήρχαν αρκετές ομάδες των 5-6 ατόμων, έμποροι και χρήστες. Λόγω της παρουσίας φυλάκων και αρκετών συναδέλφων, επί μία και πλέον ώρα, όπως και λόγω της αστυνομικής επιχείρησης της Κυριακής, οι ομάδες αυτές ήταν λιγότερες από ότι συνήθως και μετακινούνταν.

  Πέρα από τις μακροπρόθεσμες δράσεις για τη θεραπεία του προβλήματος, οι οποίες υλοποιούνται από την αντίστοιχη επιτροπή του ΑΠΘ, μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμες-βραχυπρόθεσμες δράσεις με περισσότερο τεχνικό χαρακτήρα. Αναφέρω ενδεικτικά δυο προτάσεις, οι οποίες, φυσικά, μπορούν να συμπληρωθούν:

  1. Να αναθεωρηθεί ο κανονισμός και το σχέδιο φύλαξης του ΑΠΘ, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα σημαντικά προβλήματα ασφάλειας που προκύπτουν από τη διακίνηση ναρκωτικών στους χώρους του ιδρύματος, με αύξηση των εξωτερικών περιπόλων με φύλακες με καθήκοντα ελέγχου, η παρουσία των οποίων θα λειτουργεί κυρίως αποτρεπτικά, αλλά και κατασταλτικά, σε συνεργασία με την αστυνομία, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τους φύλακες.

  2. Να ξεκινήσει αμέσως η αναβάθμιση των εξωτερικών χώρων του Α.Π.Θ. με την κατασκευή χαμηλού κόστους αθλητικών εγκαταστάσεων (π.χ. γήπεδα μπάσκετ, skateboard), που θα λειτουργούν υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, και την έντονη φωταγώγηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  Επίσης, να ξεκινήσει η διαδικασία για την απομάκρυνση του κέντρου χορήγησης μεθαδόνης από τους χώρους του ΑΠΘ, η λειτουργία του οποίου ευθύνεται για την επιδείνωση του προβλήματος των ναρκωτικών μέσα στην πανεπιστημιούπολη.

  Σας καλώ να συζητήσουμε ήρεμα για ένα πραγματικό πρόβλημα που όλοι αντιμετωπίζουμε.

 Μιχάλης Χρυσανθόπουλος

Προσφατα νέα