ΕΣΔΕΠ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ακαδημαϊκής Παρέμβασης

Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού / Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ

 

Θεσσαλονίκη 10 Οκτωβρίου 2014

Προς:

την Πρυτανεία και όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΑΠΘ

 

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι

 

Η Ακαδημαϊκή Παρέμβαση και τα μέλη ΔΕΠ που την αποτελούν και την στηρίζουν παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την επανάληψη νοσηρών φαινομένων του παρελθόντος στο ΑΠΘ και μάλιστα στην αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και στην αφετηρία της θητείας των νέων Πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου μας.

Η πρακτική των «καταλήψεων» που ταλαιπώρησε και απαξίωσε επί πολλά χρόνια τόσο το ΑΠΘ όσο και πολλά άλλα ΑΕΙ της χώρας μας, ως δήθεν μορφή αγώνα και διεκδίκησης ποικίλων αιτημάτων, είτε προέρχονται από φοιτητές είτε από άλλες συνιστώσες της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια που δεν συνάδει με το περιβάλλον ελευθερίας, διαλόγου, νομιμότητας, συνεργασίας, και ακαδημαϊκής ιεραρχίας που πρέπει να επικρατεί στον χώρο της Ανώτατης εκπαίδευσης.

Σε συναντήσεις που είχαμε πρόσφατα με τον κ Πρύτανη τον διαβεβαιώσαμε ότι θα μας βρει αρωγούς και συμπαραστάτες στην διακηρυγμένη πρόθεση του να μην ανεχθεί πλέον τις παρόμοιες πρακτικές εξαναγκασμού που σημάδεψαν, με μεγάλη συχνότητα δυστυχώς στο παρελθόν, την λειτουργία των οργάνων και υπηρεσιών του ΑΠΘ.

Δυστυχώς, με την έναρξη των μαθημάτων, κάποιοι εκ των φοιτητών θέλησαν προφανώς να «δοκιμάσουν» τις προθέσεις και την αντοχή των νέων Πρυτανικών Αρχών και να διεκδικήσουν με όρους τους παρελθόντος τα όποια αιτήματα τους.

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση της Πρυτανείας (4/10/2014) μικρή ομάδα φοιτητών (περί τους 25) εισήλθε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, 3/10/14, στο ισόγειο του κτιρίου Διοίκησης και εμπόδισε την είσοδο των εργαζομένων και των Πρυτανικών Αρχών δηλώνοντας «ότι πραγματοποιούν κατάληψη, υλοποιώντας αποφάσεις των Συλλόγων Φοιτητών των Τμημάτων Χημείας και Φιλολογίας». Αποχώρησαν αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η Πρυτανεία καταδίκασε απερίφραστα την ενέργεια και κάλεσε όλα τα μέλη του ΑΠΘ και ειδικά τους φοιτητές, να στηρίξουν ενεργά το ανοιχτό και λειτουργούν Πανεπιστήμιο, δηλώνοντας ότι θα εξασκήσει το σύνολο των δυνατοτήτων της, με σύνεση και αποφασιστικότητα, για τον σκοπό αυτό, ενημερώνοντας σε εκείνη την φάση τόσο την Πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς (Υπουργείο και Δικαιοσύνη).

Η ήπια και συγκρατημένη αυτή στάση της Πρυτανείας αντί να συνετίσει, προφανώς αποθράσυνε τους «καταληψίες» οι οποίοι, αυξημένοι σε αριθμό (περί τους 40) εισήλθαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης (8/10/14), στο κτίριο Διοίκησης και επιχείρησαν να εκβιάσουν την είσοδο τους στην αίθουσα της Συγκλήτου που συνεδρίαζε. Η Σύγκλητος συζήτησε το θέμα (όπως προκύπτει από ανακοίνωση της Πρυτανείας της ιδίας ημέρας) και έλαβε απόφαση, επισημαίνοντας τους σύννομους τρόπους υποβολής αιτημάτων, συλλογικών ή ατομικών, προς την Σύγκλητο, απόφαση την οποία κοινοποίησε σε όλα τα μέλη του ΑΠΘ αυθημερόν και ενεχείρισε εγγράφως στους φοιτητές που βρίσκονταν στον 7ο όροφο του κτιρίου Διοίκησης.

Η διαλλακτική αυτή στάση της Πρυτανείας (όπως είχε συμβεί και προ ολίγων ημερών) αντί να συνετίσει τους παραφερόμενους φοιτητές, οδήγησε σε κλιμάκωση της δράσης τους, και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρυτανείας «με βίαια χτυπήματα η ομάδα αυτή προσπάθησε αρχικά να σπάσει την πόρτα ασφαλείας του 7ου ορόφου και στην συνέχεια να γκρεμίσει όλο το πλαίσιο της πρόσοψης της εισόδου, για να εισέλθει δια της βίας στον χώρο της Πρυτανείας και στην αίθουσα της Συγκλήτου. Η προσπάθεια τους συνεχίστηκε επί δύο περίπου ώρες, με χτυπήματα πρωτοφανούς βιαιότητας.» Παρά ταύτα η Σύγκλητος συνέχισε την συνεδρίαση της. Η ίδια ομάδα φοιτητών (βλέπε νέα ανακοίνωση της Πρυτανείας της 9/10/14), την Πέμπτη 9/10/14 και σήμερα Παρασκευή, 10/10/14, «πραγματοποίησε κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ και εμπόδισε την είσοδο των εργαζομένων, των Πρυτανικών αρχών και την εξυπηρέτηση του κοινού».

Η Πρυτανεία καταλήγει στην ανακοίνωση της, ότι «οι πρακτικές αυτές υπερβαίνουν πλέον κάθε προσπάθεια χειρισμού από Ακαδημαϊκούς φορείς και εμπίπτουν στην δικαιοδοσία άλλων θεσμών που διαθέτει η οργανωμένη κοινωνία». Κάλεσε δε, για «άμεση και ενεργό αποδοκιμασία όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλώνοντας ότι θα αξιοποιήσει όλες τις επιλογές που διαθέτει ώστε να διασφαλίσει συνθήκες ομαλής λειτουργίας της Συγκλήτου και των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΑΠΘ».

Η Ακαδημαϊκή Παρέμβαση ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα αυτό της Πρυτανείας – όπως άλλωστε θα έπραττε και χωρίς αυτό – απευθύνει την παρούσα ανακοίνωση, ενώ ζήτησε από τον προεδρεύοντα Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΔΕΠ – ΑΠΘ να συγκαλέσει το όργανο σε συνεδρίαση το ταχύτερο δυνατό.

Θεωρούμε εν κατακλείδι απαραίτητο να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Κατανοούμε την ανάγκη η αντίδραση της Πρυτανείας του ΑΠΘ στα παραπάνω φαινόμενα να χαρακτηρίζεται από ψυχραιμία, ηπιότητα και προσπάθεια διαλόγου στα αρχικά της στάδια.
  2. Η κλιμάκωση της βίας και των έκνομων ενεργειών από την πλευρά μιας ελάχιστης μειοψηφίας φοιτητών, από τις 3/10 έως σήμερα (10/10), με την ένταση και την μορφή που περιγράφει στην χθεσινή της ανακοίνωση η Πρυτανεία, καταδεικνύει ότι οι ενέργειες αυτές δεν αφήνουν πλέον περιθώρια διαλόγου ή ανοχής απέναντι στους παρανομούντες φοιτητές.
  3. Ήδη, μας εκπλήσσει δυσάρεστα το γεγονός ότι, ενώ επί 2 ολόκληρες ώρες επιχειρείτο η βίαιη είσοδος των βιαιοπραγούντων φοιτητών στον χώρο συνεδρίασης της Συγκλήτου, δεν ζητήθηκε η συνδρομή των Δικαστικών και Αστυνομικών αρχών, όπως νομίμως προβλέπεται, καθώς προφανώς διαπράττονταν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα πλημμελήματα (από το στάδιο της απόπειρας έως το στάδιο της διάπραξης).
  4. Κατά την ανακοίνωση της Πρυτανείας, επρόκειτο για ενέργειες φοιτητών, συνεπώς τίθεται και θέμα άμεσης έρευνας και επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων προς αυτούς που συμμετείχαν. Εκτός, εάν η μακρά ανοχή κατά το παρελθόν έχει αποδυναμώσει ή de facto ακυρώσει την πειθαρχική δικαιοδοσία των Πανεπιστημιακών Αρχών!
  5. Αν οι Πρυτανικές Αρχές δεν υπερασπιστούν σθεναρά πλέον και με χρήση κάθε νόμιμου μέσου, την ευνομία και ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου μας, θεωρούμε ότι η καταληκτική παράγραφος της ανακοίνωσης της Πρυτανείας της 9/10/14, ότι «Η διοικητική λειτουργία του ΑΠΘ εξακολουθεί να πραγματοποιείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό των πρυτανικών αρχών», θα αποτελεί κενή περιεχομένου φράση και ειρωνεία!

Η Ακαδημαϊκή Παρέμβαση θα στηρίξει σθεναρά κάθε νόμιμη και αποφασιστική ενέργεια των Πανεπιστημιακών αρχών, ενώ θα αντιπαρατεθεί σε ενδεχόμενη αδράνεια τους, και καλεί όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΑΠΘ να πράξουν το ίδιο.

Τέλος, η Ακαδημαϊκή Παρέμβαση επιφυλάσσεται να κοινοποιήσει την παρούσα ανακοίνωση της και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας έτσι την απόφαση των Μελών της να προστατεύσουν με κάθε νόμιμο μέσο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την Δημόσια περιουσία.

 

 

Για την Ακαδημαϊκή Παρέμβαση

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί της στο ΔΣ του ΕΣΔΕΠ – ΑΠΘ

Βενιαμίν Ι. Καρακωστάνογλου

Απόστολος Ι. Χατζητόλιος

 

 

Προσφατα νέα