ΕΣΔΕΠ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: kipan@central.ntua.gr
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ι Κ Η Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Ι Α

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2014

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΘΕΜΑ: Η θέση της ΚΙΠΑΝ για το μέτωπο φασιστικής βίας και τρομοκρατίας που αναπτύσσεται έντονα το τελευταίο διάστημα στα Πανεπιστήμια.

Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973 ήταν μια κορυφαία στιγμή της αντίστασης της νεολαίας εκείνης της εποχής κατά της χούντας της 21ης Απριλίου 1967. Η αυθόρμητη, ανιδιοτελής και ακηδεμόνευτη αντίδραση των φοιτητών στις επιταγές του στρατιωτικού καθεστώτος, όπως και η κατάληψη της Νομικής λίγους μήνες νωρίτερα, εξέφρασε, με μια πράξη αυτοθυσίας, την επιθυμία των νέων και της πλειοψηφίας των Ελλήνων να απαλλαγούν από τους τυράννους που τους καταδυνάστευαν.

Μετά την πτώση της χούντας, η απόδοση φόρου τιμής στους φοιτητές που αγωνίστηκαν και σε όσους δολοφονήθηκαν τις ημέρες εκείνες ήταν πράξη χρέους προς τους ήρωες της εξέγερσης. Δυστυχώς, με την πάροδο των ετών, ο εορτασμός του Πολυτεχνείου πήρε τη μορφή μιας εκφυλισμένης τελετουργίας με μοιρασμένους ρόλους μεταξύ αφενός της επίδειξης κομματικών νεολαιών κατά το πρότυπο στρατιωτικών σχηματισμών και αφετέρου της δυναμικής παρουσίας ομάδων αποτελούμενων από τους «γνωστούς αγνώστους», που μετατρέπουν σε πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας, καταστρέφοντας δημόσια και ιδιωτική περιουσία και θέτοντας σε υψηλό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το όλο θέμα μετατράπηκε σε παρωδία, μια καρικατούρα του πραγματικού νοήματος της επετείου του Πολυτεχνείου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ http://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=1595&Itemid=47
 

Προσφατα νέα