ΕΣΔΕΠ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΘ

Συνεδρίαση ΔΣ, 4/11/2015

Για την οικονομική κατάσταση των πανεπιστημίων

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ είχε εκφράσει και δημοσιοποιήσει προ μηνός την έντονη ανησυχία του για τα προβλήματα λειτουργίας του ΑΠΘ και των πανεπιστημίων γενικότερα ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης κατά την τελευταία πενταετία.

Δεν πέρασαν ούτε δυο εβδομάδες και το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε νέες μειώσεις κατά 20% (με απαίτηση μάλιστα για πλεόνασμα 3%) στον τακτικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος για το 2016. Με τη νέα αυτή μείωση ο τακτικός προϋπολογισμός του ΑΠΘ μειώνεται συνολικά για το Ίδρυμα κατά 73,5% στο διάστημα 2009-2016.

Η συνεχιζόμενη αυτή υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων κατά την τελευταία πενταετία φέρνει σε αδυναμία κάλυψης ακόμη και των βασικών ανελαστικών δαπανών που αφορούν στη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η στοιχειώδης λειτουργία του ΑΠΘ. Παράλληλα, η αξιοποίηση των εναπομεινάντων αποθεματικών του ΕΛΚΕ για κάλυψη πάγιων λειτουργικών αναγκών αποστερεί τη μοναδική δυνατότητα ερευνητικής και εκπαιδευτικής ανάπτυξης του ιδρύματος.

Σε αυτή τη συγκυρία, το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015 με θέμα την οικονομική κατάσταση των πανεπιστημίων.

Ο Πρόεδρος

Χαράλαμπος Φείδας

 

Προσφατα νέα