ΕΣΔΕΠ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΕΣΔΕΠ Α.Π.Θ.

Θεσσαλονίκη, 3 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ακαδημαϊκή Παρέμβαση από την πρώτη στιγμή της παρουσίας της ως παράταξης στον χώρο του συνδικαλισμού του ΕΣΔΕΠ Α.Π.Θ. (Ιανουάριος 2013) είχε θέσει σε υψηλή προτεραιότητα τα ζητήματα ασφάλειας στους χώρους του Α.Π.Θ. Το ζήτημα της κυκλοφορίας στο πανεπιστημιακό campus προσώπων ύποπτων για διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών, της διασφάλισης της ασφαλούς κυκλοφορίας φοιτητών και εργαζομένων στο Α.Π.Θ., ιδίως κατά τις βραδινές ώρες, η αποφυγή κλοπών (ιδίως σε σταθμευμένα αυτοκίνητα) και τέλος το σοβαρότατο ζήτημα της βίαιης παρακώλυσης της λειτουργίας της Διοίκησης και των Συλλογικών Οργάνων του Πανεπιστημίου μας από ελάχιστες μειοψηφίες φοιτητών ή εξωπανεπιστημιακών, αποτέλεσαν εδώ και δεκαετίες ενδημικά φαινόμενα που δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκαν με αποφασι-στικότητα και αποτελεσματικότητα από την Πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και την Πολιτεία.

Η σημαντικότερη πιθανώς αιτία γι’ αυτό, υπήρξε η καταχρηστική χρήση και ερμηνεία της έννοιας του πανεπιστημιακού «Ασύλου», ως να πρόκειται για εξαίρεση του συνολικού χώρου της Πανεπιστημιούπολης, από την ισχύ των νόμων και της ευταξίας που ισχύει στην υπόλοιπη Επικράτεια και για όλους τους πολίτες ή τους ευρισκόμενους σ’ αυτήν.

Βεβαίως, η αληθής και εύλογη ερμηνεία του Ασύλου αφορά μόνον την ελευθερία της έκφρασης και διακίνησης ιδεών και απόψεων όλων των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι εκάστοτε Πανεπιστημιακές αρχές χειρίστηκαν το θέμα της ασφάλειας και του Ασύλου στο Α.Π.Θ. με κυμαινόμενη προτεραιότητα που συνδεόταν και με το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε ή τις οικονομικές δυνατότητες που παρείχε ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου. Με τον νόμο 4009/2011 υπήρξε προσπάθεια επαναφοράς της αληθούς έννοιας του Ασύλου, ενώ οι Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές άρχισαν να δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ασφάλεια στους χώρους του Πανεπιστημίου, με κατά διαστήματα επιχειρήσεις εντοπισμού, σύλληψης και δίωξης όσων διέπρατταν σοβαρές παράνομες πράξεις. Συνολικά, όμως, τα φαινόμενα ανομίας συνεχίζουν να εμφανίζονται με κυμαινόμενη συχνότητα και γενικώς δεν λύθηκε ο «γρίφος» της ασφάλειας.

Το πρόσφατο συμβάν επίθεσης και τραυματισμού με στόχο τη ληστεία κατά φοιτητού, σε κεντρικό ανοικτό χώρο του Α.Π.Θ. επανέφερε το ζήτημα. Η Ακαδημαϊκή Παρέμβαση θέλει να επισημάνει τη σημαντική καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του ζητήματος από τη Διοίκηση του Α.Π.Θ. και το όψιμο και αποσπασματικό ενδιαφέρον κάποιων παρατάξεων του ΕΣΔΕΠ.

Η πεποίθηση μας είναι: Πρώτον, ότι η Πανεπιστημιούπολη δεν πρέπει να αποτελεί χώρο που «αργούν» οι νόμοι του Κράτους, κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα. Δεύτερον, ότι, με τη συναίνεση και τη συνεργασία Πανεπιστημιακών Αρχών και αρμόδιων Αρχών της Πολιτείας, θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευνομία στους χώρους του Α.Π.Θ. που δεν πρέπει να αποτελούν «μαύρη τρύπα» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τρίτον, ο παραπάνω στόχος πρέπει να επιτευχθεί μέσω και της λειτουργίας πολυπρόσωπης και έμπειρης δύναμης Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Για την Ακαδημαϊκή Παρέμβαση.

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου
Νομική Σχολή
Απόστολος Χατζητόλιος
Ιατρική Σχολή

Προσφατα νέα