Απόφαση του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τα ειδικά μισθολόγια (11/5/2016)

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΘ

Συνεδρίαση ΔΣ, 11/5/2016

Για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τα ειδικά μισθολόγια

Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για το ασφαλιστικό σύστημα επιδεινώνει δραματικά τους όρους συνταξιοδότησης και ασφάλισης για τα μέλη ΔΕΠ. Δημιουργεί δυο κατηγορίες συνταξιούχων (παλαιών και νέων), επιβαρύνοντας με σημαντικές μειώσεις περισσότερο τους νέους συνταξιούχους και δημιουργώντας ένα αβέβαιο μέλλον για τους παλαιούς.

Παράλληλα, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και στους συντελεστές φορολόγησης μειώνουν και άλλο τους ήδη εξευτελιστικούς μισθούς των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ. Και το μέλλον προοιωνίζεται ακόμη πιο ζοφερό, με τα ειδικά μισθολόγια των πανεπιστημιακών να μπαίνουν για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο για νέες μειώσεις στο πλαίσιo των «προσαρμογών στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο» του 3ου μνημονίου και με προβλέψεις ακόμη και για «πάγωμα μισθολογικών προαγωγών», με ό,τι και αν αυτό σημαίνει.

Οι συνταξιούχοι πρώην μέλη ΔΕΠ ανήκουν στην κατηγορία αυτών οι συντάξεις των οποίων  υπέστησαν σημαντικές μειώσεις (άνω του 55%) στην περίοδο της κρίσης και αναμένεται να πληγούν ακόμη περισσότερο με τις αλλαγές του νέου ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ο νέος συνταξιοδοτικός νόμος περιέχει μια σειρά από δυσμενείς ρυθμίσεις, οι οποίες πλήττουν ιδιαίτερα τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων μελών ΔΕΠ, με σημαντικές μειώσεις στην  κύρια και επικουρική σύνταξη αλλά και στα μερίσματα του ΜΤΠΥ, οι οποίες συνολικά αναμένεται να υπερβούν το 30%. Αν και η βασική σύνταξη των σημερινών συνταξιούχων διατηρείται, αυτό γίνεται μόνο προσωρινά μέχρι το 2018, ενώ και αυτοί θα υποστούν μειώσεις στην  επικουρική σύνταξη και στα μερίσματα του ΜΤΠΥ.

Στη δραστική μείωση της βασικής σύνταξης των μελών ΔΕΠ συμβάλλει επιπρόσθετα το γεγονός ότι τα συνολικά έτη ασφάλισης για τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ σπανίως υπερβαίνουν τα 35 έτη, καθώς αναλαμβάνουν υπηρεσία σε ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών εξαιτίας των αυξημένων απαιτούμενων προσόντων (διδακτορικές σπουδές, ερευνητική προϋπηρεσία) που δεν υπάρχουν στις άλλες ομάδες δημόσιων λειτουργών ή ειδικών μισθολογίων.

Συγκεκριμένα, οι βασικές ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν και στα μέλη ΔΕΠ είναι οι εξής:

 • Αναμένονται χαμηλότερες κύριες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού και των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν υψηλές αποδοχές και πολλά έτη ασφάλισης. Η κύρια σύνταξη για ένα μέλος ΔΕΠ με 35 έτη υπηρεσίας αναμένεται να μειωθεί κατά 26-30%.
 • Η κύρια σύνταξη υπολογίζεται πλέον με βάση μικρότερες συντάξιμες αποδοχές (μέσο όρο αποδοχών από το 2002 και μετά).
 • Για τους νυν συνταξιούχους διατηρείται μεν η κύρια σύνταξη στα ίδια επίπεδα με τη μέθοδο της προσωπικής διαφοράς αλλά αυτό μόνο μέχρι το 2018.
 • Για τους νέους συνταξιούχους που θα αποχωρήσουν τα επόμενα τρία χρόνια, εάν η μείωση στην κύρια σύνταξη είναι μεγαλύτερη του 20% σε σχέση με τη σημερινή, τότε αυτή θα εφαρμόζεται κλιμακωτά (το ½, 1/3 και 1/4 της διαφοράς ανάλογα με το έτος που θα αποχωρήσουν, 2016, 2017 και 2018, αντίστοιχα).
 • Ειδικά στα μέλη ΔΕΠ, αναμένεται σημαντική μείωση και της επικουρικής σύνταξης σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των χιλίων τριακοσίων (1.300) ευρώ.
 • Μειώνονται και τα μερίσματα που δίνει το ΜΤΠΥ σε παλαιούς (και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2016) και νέους συνταξιούχους.
 • Θέτει σε όλους πλαφόν έως τις 31/12/2018 τις 2.000 ευρώ μεικτά σύνταξη, δηλαδή 1.800 με 1.820 ευρώ καθαρά.
 • Αναμένεται μείωση και του εφάπαξ από 13-27%, λόγω νέου τρόπου υπολογισμού με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
 • Η ενοποίηση των ταμείων οδηγεί επίσης σε ισοπέδωση παροχών υγείας προς τα κάτω και οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα.
 • Τέλος θεσπίζονται υψηλότερες εισφορές (κατά 0.5%) στα υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ με συνεπαγόμενη νέα μείωση του καθαρού μισθού.

To ΔΣ του ΕΣΔΕΠ:

 • ζητά ένα συνταξιοδοτικό σύστημα εγγυημένων παροχών, διαφανές, αλληλέγγυο και δίκαιο το οποίο να σέβεται την αναλογικότητα παρεχόμενων συντάξεων και εισφορών και τη διατήρηση ενός στοιχειώδους βιοτικού επιπέδου μετά την αποχώρηση από τον εργασιακό βίο.
 • ζητά την εξειδίκευση των όρων συνταξιοδότησης των μελών ΔΕΠ στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους (προϋπόθεση διδακτορικών σπουδών για τον διορισμό, επιδοματικός χαρακτήρας του μισθού) με την αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου της τριετούς περιόδου των διδακτορικών σπουδών και τον συνυπολογισμό επιδομάτων στον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών.
 • δηλώνει ότι δεν θα αποδεχτεί νέα μείωση των μισθών των μελών ΔΕΠ και θα αντισταθεί σε αυτή με κάθε δυνατό τρόπο.

To ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ζητά από τα μέλη του να βρίσκονται σε εγρήγορση για αντίδραση στα διαφαινόμενα σχέδια για νέες μειώσεις στους ήδη πενιχρούς μισθούς τους. Προτίθεται να καλέσει σύντομα τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση για το θέμα αυτό.

 

Ο Πρόεδρος                     Ο Γραμματέας

Χαράλαμπος Φείδας  Αλέξανδρος Μπαλτζής

 

Μία γνώμη στο “Απόφαση του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τα ειδικά μισθολόγια (11/5/2016)

 1. Θα ήταν χρήσιμο οι ίδιες ευαισθησίες να ΥΠΑΡΧΟΥΝ και για τους ΕΔΙΠ που διδάσκουν κανονικά σε προπτυχιακά τμήματα. Πολλά από αυτά που δεν έχουν οι ομότιμοι δεν τα διαθέτουν και ούτε οι ΕΔΙΠ που σε ορισμένα τμήματα μπορεί να είναι 10-20 άτομα.

Αφήστε μια απάντηση