ΕΣΔΕΠ

Ενωτική Πρωτοβουλία Α.Π.Θ.

http://enotikiauth.blogspot.gr

26/7/2016

 Μετά το No Border Camp τι;

Η αποχώρηση των καταληψιών/κατασκηνωτών από το ΑΠΘ μας αφήνει, όλους εμάς που διδάσκουμε, ερευνούμε και έχουμε το Πανεπιστήμιο σαν δεύτερο σπίτι μας,  με αισθήματα ήττας και απογοήτευσης. Και στο παρελθόν βιώσαμε καταλήψεις κτηρίων και ακραίες πράξεις βίας, πράξεις που κατέλυαν κάθε έννοια ελεύθερης διακίνησης των ιδεών  και σεβασμού στους στοιχειώδεις κανόνες της ακαδημαϊκής ζωής. Όμως η πρόσφατη εμπειρία της δεκαήμερης βίαιης κατάληψης ολόκληρου του campus και δύο Σχολών, η αλλαγή χρήσης στην ουσία του ίδιου του ΑΠΘ, η μετατροπή του σε ορμητήριο επιχειρήσεων, οργανωμένων από μήνες με κάθε επιμέλεια και με σημαντικούς οικονομικούς πόρους, ξεπερνά κάθε προηγούμενο και θα αποτελέσει ασφαλώς μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ιδρύματος αλλά και ένα τραύμα στις συνειδήσεις πολλών από μας.

Δεν έχει σημασία αν το No Border Camp  άφησε πολλές ή λίγες ζημιές πίσω του. Προξένησε ανυπολόγιστη ηθική βλάβη στην εικόνα του Πανεπιστήμιου, των εκλεγμένων αρχών του αλλά και όλων των πανεπιστημιακών οι οποίοι παρουσιαστήκαμε έκπληκτοι, αβοήθητοι από την πολιτεία, διαμαρτυρόμενοι, οργισμένοι ίσως αλλά πάντως ανίκανοι να το εμποδίσουμε να συμβεί.  Η εμπειρία του No Border Camp έδειξε πλέον ξεκάθαρα στην κοινωνία πού βρίσκονται οι ευθύνες για τις πράξεις ανομίας στα Πανεπιστήμια: εξολοκλήρου στις αρχές της πολιτείας, στην αστυνομία κυρίως που δεν έλαβε προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, παρόλο που γνώριζε και κλήθηκε επανειλημμένα από τις πανεπιστημιακές αρχές ενώ εκδόθηκαν και εισαγγελικές παραγγελίες.  Η βούληση των πολιτικών προϊσταμένων της αποδείχθηκε ισχυρότερη από τους νόμους.

Όσο για την πανεπιστημιακή κοινότητα, πήρε ένα πικρό μάθημα: Την επόμενη φορά δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε από κανέναν. Η μόνη οδός είναι η έγκαιρη, προληπτική οργάνωση της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας, με συνεχή φυσική παρουσία όλων μας, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Ενωτική Πρωτοβουλία Α.Π.Θ.

Προσφατα νέα