ΕΣΔΕΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΠΘ ΠΑΜΑΚ

Η κατασκήνωση των NO BORDER πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία πρότερη προσπάθεια συνεννόησης ούτε με την ακαδημαϊκή κοινότητα ούτε και με κανέναν άλλο φορέα. Η ΣΥΣ στην προηγούμενη ανακοίνωσή της διατύπωσε με σαφήνεια την αντίθεσή της σε αυτήν την πρακτική.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, η κατεδάφιση της πανεπιστημιούπολης δεν πραγματοποιήθηκε. Το αποτύπωμα όμως των αυτοαποκαλούμενων No Borders στο ΑΠΘ είναι οι φθορές στο Κτήριο της Νομικής και τα graffiti στα υπόλοιπα κτήρια. Επιπλέον, δεν προώθησαν την ακαδημαϊκή ελευθερία και το πνεύμα του άσυλου.

Υπάρχει, όμως, ένα επιπρόσθετο σοβαρό αρνητικό κοινωνικό και πολιτικό αποτύπωμα. Οι πολιτικές πρακτικές των Νο Borders δημιούργησαν το υπόβαθρο για να παρελάσει ο ξενοφοβικός λόγος στα ΜΜΕ. Συνέβαλαν στην εμπέδωση της δυσπιστίας των προσφύγων απέναντι στην ελληνική πολιτεία και στη δημιουργία μιας στρεβλής εικόνας για τους πρόσφυγες στην κοινωνία της πόλης. Βανδαλίζοντας τo γραφείο του Οργανισμού Μετανάστευσης στο Δημαρχείο, ομάδα των No Borders θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις στη μετεγκατάσταση και την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων σε άλλες χώρες. Το ότι τελικά μάλλον δεν καταστράφηκαν φάκελοι προσφύγων, αποτελεί θετική συγκυρία.

Μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη σε έκταση κατάσταση στο ΑΠΘ, η ΣΥΣ εκτιμά ότι η πλειοψηφία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας επέδειξε ψυχραιμία έναντι των απρόσκλητων επισκεπτών. Όμως δεν έλειψαν και οι φωνές από πανεπιστημιακούς, ατομικά ή συλλογικά, καθώς και από άλλους εκτός ΑΠΘ , οι οποίοι/ες πλειοδοτούσαν υπέρ της με κάθε μέσο προληπτικής ή κατά την εξέλιξη της κατασκήνωσης βίαιης καταστολής.

Στο πλαίσιο αυτό η ΣΥΣ θεωρεί ότι πολιτεία και τα όργανά της επέδειξαν ωριμότητα και ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από ομάδες των No Border. Μια άλλη επιλογή θα είχε δυσανάλογο κόστος για το πανεπιστήμιο και την πόλη.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΠΘ ΠΑΜΑΚ θεωρεί ότι το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερου διαλόγου ακόμα και για θέματα με τα οποία τα μέλη της ή η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών δεν συμφωνεί. Όμως, είναι κάθετα αντίθετη σε φθορές της πανεπιστημιακής περιουσίας, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει στο παρελθόν, για τις οποίες πρέπει να υπάρξει μέριμνα αποκατάστασης από την πολιτεία.

Η αρνητική εμπειρία της παρουσίας των No Borders πρέπει να αποτελέσει αφορμή για μια ουσιαστική συζήτηση χωρίς φοβικά σύνδρομα ή αλλότριες προτεραιότητες, σχετικά με τους όρους φιλοξενίας εκδηλώσεων εντός της πανεπιστημιούπολης.

Θεσσαλονίκη 28/7/2016

Προσφατα νέα