ΕΣΔΕΠ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΘ

21/11/2016

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου

Για τη συμμετοχή των καθηγητών σε επιτροπές διενέργειας διαγωνισμών

Κάθε χρόνο, δεκάδες καθηγητές ορίζονται από τη διοίκηση του Ιδρύματος, με τη διαδικασία της κλήρωσης, σε επιτροπές αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμών και ενστάσεων, παρακολούθησης οικονομικών προσφορών και παραλαβής.

Η πρακτική αυτή ορισμού κατά περίπτωση (ad hoc) επιτροπών για κάθε διαγωνισμό ακολουθείται καταχρηστικά από τη διοίκηση, καθώς για τη διενέργεια του συνόλου των διαγωνισμών ο νόμος επιβάλλει τον ορισμό τριών επιτροπών θητείας ενός έτους  (επιτροπή αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών και των διαδικασιών διαπραγμάτευσης, επιτροπή αξιολόγησης ενστάσεων και επιτροπή παραλαβής), οι οποίες έχουν τη γνώση και τη διαθεσιμότητα να χειρίζονται όλες τις διαδικασίες που απαιτεί η διενέργεια των διαγωνισμών. Αντιθέτως, η κατά περίπτωση συγκρότηση επιτροπών προβλέπεται μόνο για την αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων διαγωνισμών που αφορούν σε υπηρεσίες (και όχι προμήθειες) και μετά από ειδικά αιτιολογημένη κρίση. Τα δε μέλη των επιτροπών αυτών θα πρέπει να συγκροτούνται από άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλ. έχουν την εμπειρία και την ειδίκευση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει κρίνει παγίως ότι οι επιτροπές προμηθειών δημοσίων φορέων πρέπει να έχουν ετήσια θητεία και μόνο κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συγκρότηση ad hoc επιτροπών για τη διενέργεια διαγωνισμών και μάλιστα αυτών που αφορούν μόνο σε υπηρεσίες.

Επιπλέον, η Διοίκηση με την πάγια διαταγή με ΑΠ 12588/8-12-2014 του Πρύτανη του Α.Π.Θ., δεν κάνει αποδεκτή καμία αίτηση παραίτησης ή απαλλαγής, και με βάση αυτήν απορρίπτει εκ των προτέρων κάθε σχετικό αίτημα με αντιρρήσεις των συναδέλφων, χωρίς να εξετάζει την ουσία του αιτήματος. Με βάση όμως την αρχή της χρηστής διοίκησης, η διοίκηση οφείλει να εκδίδει πράξεις μετά από άσκηση της διακριτικής της ευχέρειας. Συνεπώς, η διοίκηση οφείλει να εξετάζει επί της ουσίας το αίτημα και τις αντιρρήσεις του πολίτη-υπαλλήλου και όχι να το απορρίπτει εκ των προτέρων με πάγια διαταγή.

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συμμετοχή των καθηγητών σε συλλογικά όργανα και ειδικότερα στις επιτροπές διενέργειας διαγωνισμών αποτελεί ηθική και όχι συμβατική υποχρέωση, ζητά από τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος:

  • Να ακολουθήσουν, ως οφείλουν, τις προβλεπόμενες από τον νόμο και τα θεσμικά όργανα (Ελεγκτικό Συνέδριο, ΝΣΚ) διαδικασίες για τη συγκρότηση των επιτροπών, όπως έχει γίνει και σε άλλα Α.Ε.Ι., και να προβούν άμεσα στον ορισμό των τριών επιτροπών, θητείας ενός έτους για τη διαχείριση των διαδικασιών που αφορούν στη διενέργεια όλων των διαγωνισμών. Να σταματήσουν δε την πρακτική του ορισμού κατά περίπτωση (ad hoc) επιτροπών για κάθε είδους διαγωνισμό, με τη διαδικασία της κλήρωσης, με την οποία εμπλέκεται μεγάλος αριθμός καθηγητών, ειδικών και μη.
  • Ο κατ’ εξαίρεση ορισμός επιτροπών, όπου αυτός πραγματικά απαιτείται, να γίνεται με βάση το νόμο μόνο για παροχή υπηρεσιών και με κλήρωση από άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλ. να έχουν την εμπειρία και την ειδίκευση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, και όχι από όλο το καθηγητικό προσωπικό του Ιδρύματος.
  • Να εξετάζουν επί της ουσίας, ως οφείλουν, τις όποιες αντιρρήσεις και ενστάσεις των συναδέλφων για τη συμμετοχή τους σε αυτές τις επιτροπές και όχι να τις απορρίπτουν εκ των προτέρων με βάση την πάγια διαταγή του Πρύτανη.

 

Ο Πρόεδρος                            Ο Γραμματέας

 

Χαράλαμπος Φείδας            Αλέξανδρος Μπαλτζής

Προσφατα νέα