ΕΣΔΕΠ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΘ

Εκλογές ΕΣΔΕΠ και ΠΟΣΔΕΠ 2017

Η Ενωτική Πρωτοβουλία, αδέσμευτη, δυναμική και πάντα παρούσα

σε ένα Πανεπιστήμιο σε διαρκή εκκρεμότητα

 

Η Ενωτική Πρωτοβουλία ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία να αντιδράσουν σε ένα είδος συνδικαλισμού απαξιωμένου από την κομματικοποίηση, τις ιδεοληψίες, τη γραφειοκρατική λειτουργία και τον ξύλινο λόγο. Με την στήριξη πολλών συναδέλφων που την ανέδειξαν πρώτη δύναμη για δύο διετίες, η Ενωτική Πρωτοβουλία καθιερώθηκε στη συνείδηση της πανεπιστημιακής κοινότητας ως η παράταξη των καθηγητών η οποία διατύπωσε μια ανεξάρτητη από κομμα­τικές δεσμεύσεις φωνή για όλα τα θέματα που απασχολούν την ανώτατη εκπαίδευση, προς την κατεύθυνση του εκσυγχρο­νισμού και απεγκλωβισμού από τις παθογένειες του παρελθόντος. Παράλληλα, ανέδειξε και πίεσε για την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την πανεπιστημιακή κοινότητα του Α.Π.Θ., αφουγκράστηκε τις πραγματικές αγωνίες των μελών της και αγωνίστηκε για την εκπροσώπηση των συμφερόντων της με όρους ακαδημαϊκότητας και ευπρέπειας.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία επιδίωξε να θέσει τις βάσεις για έναν ΕΣΔΕΠ ο οποίος θα αναγνω­ρίζεται ως ένα αξιόπιστο κομμάτι της ακαδημαϊκής μας ζωής. Κατάφερε, στα τέσσερα αυτά χρόνια, να αλλάξει το ύφος και το ήθος του λόγου που εκφέρει ο ΕΣΔΕΠ. Συνέβαλε στη συνθετική και συλλογική λειτουργία του ΔΣ, λειτουργώντας με πνεύμα διαλλακτικότητας και συναίνεσης. Έδωσε μεγάλη βαρύτητα σε θέματα καθημερινότητας, στη βελτίωση των συν­θηκών ζωής και εργασίας μέσα στο ΑΠΘ και στην ομαλή λειτουργία του ιδρύματος. Ανέδειξε και συνέβαλε στην προώθηση ζωτικών οικονομικών αιτημάτων του κλάδου μας. Παρήγαγε και κατέθεσε θέσεις και προτάσεις για τα θεσμικά και οικονομικά θέματα της τριτοβάθμιας εκπαί­δευσης. Στάθηκε κριτικά απέναντι στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων για τα Πανεπιστήμια και απέναντι στην Πρυτανεία, όταν χρειάστηκε. Η εκπροσώπησή της στα όργανα της ΠΟΣΔΕΠ κέρδισε τον σεβασμό και την αναγνώριση όλων, καθώς αποτέλεσε πόλο σταθερότητας, εποικο­δομητικού διαλόγου και συνεργασίας, και παρήγαγε έργο, θέσεις και προτάσεις για σημαντικά ζητήματα του κλάδου.

Δύο χρόνια μετά την άνοδο στην εξουσία μιας πολλά υποσχεθείσας κυβέρνησης, παρά τις συνεχιζόμενες εξαγγελίες, ακόμη δεν έχουμε δει ένα συγκροτημένο νομοθετικό πλαίσιο για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία του Πανεπιστημίου. Νόμοι προτάθηκαν και αποσύρθηκαν, τρεις Υπουργοί Παιδείας άλλαξαν, επινοήθηκαν εμβα­λωματικές λύσεις για να καλυφθούν τα τεράστια κενά διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στα ΑΕΙ, ενώ συνεχίζεται η δραματική μείωση των οικονομικών πόρων για προγραμματισμένη ανάπτυξη και έρευνα.

Το ΑΠΘ βίωσε επιπλέον, με απόλυτη ευθύνη της πολιτείας, το καλοκαίρι του 2016, την πρωτόγνωρη τραυματική εμπειρία του No Border Camp, όταν επί δέκα μέρες καταλήφθηκε βίαια από οργανωμένες ομάδες ακτιβιστών το campus, και δύο Σχολές του μετατράπηκαν σε ορμητήριο άνομων πράξεων.

Είναι ξεκάθαρο πως ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ΑΕΙ, την αναπτυξιακή τους προοπτική και τη θωράκιση της αυτονομίας και της δημοκρατικής λειτουργίας τους είναι μακρύς. Η ανάγκη ύπαρξης δυνατής, ανεξάρτητης φωνής, με βάση τις αρχές του διαλόγου, της συνεργασίας, της δυναμικής πρωτοβουλίας και της εποικοδομητικής κριτικής είναι πάντα επιτακτική. Η Ενωτική Πρωτοβουλία, με τη δική σας ψήφο, θα είναι και πάλι εδώ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου και των καθηγητών του.

 

Καλούμε τους συναδέλφους να ψηφίσουν μαζικά
στις εκλογές του ΕΣΔΕΠ στις 2 Φεβρουαρίου

Προσφατα νέα