ΕΣΔΕΠ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΘ

4/4/2017

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου

Για τη μη δυνατότητα συμψηφισμού του παρακρατηθέντος φόρου

Για πολλούς πολίτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλοί συνάδελφοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, απαιτείται, για διάφορους λόγους, η υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων για παρελθόντα έτη και συγκεκριμένα αφού έχουν περάσει 3 χρόνια από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Στη νέα, όμως, εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης από τις ΔΟΥ,  δεν συμψηφίζεται ο φόρος που είχε παρακρατηθεί στην πηγή του εισοδήματος. Η παρακράτηση αυτή συνήθως αποτελεί το 20% των εισοδημάτων αυτών, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, τα απαιτητά ποσά να είναι σε αρκετές περιπτώσεις πολύ μεγάλα και δυσβάστακτα.

Για το ζήτημα της εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, το Υπουργείο Οικονομικών είχε ήδη εκδώσει εγκύκλιο (ΠΟΛ 1068/2012), η οποία, αποδεχόμενη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θεωρεί ότι, ο παρακρατηθείς φόρος θεωρείται «αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό» στο Δημόσιο, για το οποίο προβλέπεται τριετής παραγραφή[1]. Συνέπεια αυτής της ερμηνείας είναι να μη δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού του παρακρατηθέντος φόρου, στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο απαιτηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Αποτέλεσμα της εφαρμογής της εγκυκλίου αυτής είναι η απαίτηση των φορολογικών αρχών για την εκ νέου, δηλ. ουσιαστικά εις διπλούν, είσπραξη φόρου που έχει ήδη πληρωθεί από τον πολίτη. Πρόκειται για ένα προφανώς άδικο μέτρο το οποίο προσβάλλει τη συνταγματική αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου αλλά και τις αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολογικής ισότητας. Ακόμη και ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει την άποψή του για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς, όμως, το αίτημα αυτό να γίνει αποδεκτό[2].

Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο οι θιγόμενοι πολίτες έχουν ως μόνη λύση την προσφυγή στη δικαιοσύνη, μια διαδικασία χρονοβόρο και με επιπλέον οικονομικό κόστος.

Με βάση τα προηγούμενα, το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει τη θέση του για το συγκεκριμένο θέμα και να προβεί σε όποια ενέργεια απαιτείται (ακόμη και νομοθετική ρύθμιση) για την ανάκληση της  ερμηνευτικής εγκυκλίου (ΠΟΛ 1068/2012), η εφαρμογή της οποίας παράγει άδικα αποτελέσματα.

 

Για το ΔΣ

 

Ο Πρόεδρος                            Ο Γραμματέας

 

Χαράλαμπος Φείδας              Αθανάσιος Κούγκολος

 

[1] https://www.forin.gr/articles/article/6703/pol-1068-2012

[2] https://www.synigoros.gr/?i=state-citizen-relations.el.parakratisi.261502

Προσφατα νέα