ΕΣΔΕΠ

Ενωτική Πρωτοβουλία Α.Π.Θ.

http://enotikiauth.blogspot.gr

 

 

Ανακοίνωση για την Επιτιμοποίηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου

24 Νοεμβρίου 2017

H επιτιμοποίηση ενός προσώπου είναι κορυφαία ακαδημαϊκή στιγμή για κάθε Τμήμα και για κάθε Πανεπιστήμιο. Η απόδοση αυτής της τιμής μέσω της εκφώνησης του Laudatio περιποιεί τιμή στο πρόσωπο αλλά ταυτοχρόνως ανεβάζει το κύρος του ιδρύματος. Επίτιμοι Διδάκτορες γίνονται διακεκριμένοι επιστήμονες αλλά και προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης. O κατάλογος των τιμηθέντων δηλώνει τον τρόπο που το ίδρυμα αντιλαμβάνεται και νοηματοδοτεί την επιστήμη, τις τέχνες, την πολιτική, εντέλει την κοινωνία).

Η αντίθεση στην επιτιμοποίηση του μητροπολίτη Ανθίμου δεν είναι ιδεολογικού περιεχομένου αλλά ζήτημα αρχής. Διότι ο συγκεκριμένος μητροπολίτης  χρησιμοποιεί τον εκκλησιαστικό άμβωνα ως πολιτικό βήμα και προβάλλει τις προσωπικές του απόψεις, συχνά διχαστικές και μισαλλόδοξες, που δεν συνάδουν με τον ρόλο και την θέση του. Κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους και στοχοποιεί κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Γενικά, παρουσιάζει την χριστιανική αγάπη ως αυτή να είναι επιλεκτική. Επιπλέον, παρεμπόδισε, ευτυχώς ανεπιτυχώς, την ίδρυση Προγράμματος Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας.

Καλούμε τις πρυτανικές αρχές όχι μόνο να μη συμμετέχουν στην εκδήλωση αλλά και να αποτρέψουν τον  ευτελισμό της διάκρισης του επίτιμου διδάκτορα του Α.Π.Θ. με την απονομή του στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

 

Ενωτική Πρωτοβουλία Α.Π.Θ.

 

Προσφατα νέα