ΕΣΔΕΠ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΘ

7/2/2018

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου

Για τα προβλήματα καθημερινότητας στο Α.Π.Θ.

H αριστεία και εξωστρέφεια αποτελούν, και πολύ ορθώς, μια στρατηγική επιλογή του πανεπιστημίου μας, θα πρέπει όμως αυτή η επιλογή να βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του και να δημιουργούνται οι απαραίτητες συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, η καθημερινότητα που βιώνει η πανεπιστημιακή κοινότητα στο ΑΠΘ απέχει αρκετά από αυτή που θα περίμενε κανείς από ένα σύγχρονο, άριστο, ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Θα αναφερθούμε σε δυο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση στο ΑΠΘ.

Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ομάδες εξωπανεπιστημιακών ατόμων εξακολουθούν να λυμαίνονται χώρους του ΑΠΘ και να εμπορεύονται  απροκάλυπτα ναρκωτικά στο φως της ημέρας, ανάμεσα στους φοιτητές μας, ανάμεσα σε όλους μας. Συγκεκριμένες διαδρομές και χώροι του ιδρύματος γίνονται πεδία δράσης των ομάδων αυτών, με τις ομάδες φύλαξης να μην μπορούν παρά μόνο να παρακολουθούν από απόσταση και τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας να αρκούνται σε αναποτελεσματικούς, σποραδικούς ελέγχους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας που διακατέχει όσους σπουδάζουν και εργάζονται στο πανεπιστήμιό μας, ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Παράλληλα, η πρακτικά ελεύθερη πρόσβαση όλων των αυτοκινήτων στους χώρους της πανεπιστημιούπολης δημιουργεί μια τριτοκοσμική εικόνα με εκατοντάδες οχήματα σταθμευμένα άναρχα σε διπλές σειρές σε δρόμους και πεζοδρόμια και άλλα τόσα να κυκλοφορούν αναζητώντας απελπισμένα χώρο στάθμευσης. Επιπλέον, η απόφαση της διοίκησης να αφαιρέσει τουλάχιστον 80 θέσεις νόμιμης στάθμευσης στο πλαίσιο έργων αναβάθμισης των πάρκων του ΑΠΘ αναμένεται να επιδεινώσει ένα πρόβλημα το οποίο ήδη βρίσκεται εκτός ορίων.

Τα δυο παραπάνω προβλήματα, διαφορετικής ασφαλώς σημασίας,  τα οποία έχουν αποκτήσει πλέον χρόνιο χαρακτήρα, αμαυρώνουν την εικόνα του ιδρύματος και υποβαθμίζουν τις συνθήκες εργασίας και σπουδών των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του Α.Π.Θ. Για το λόγο αυτό ζητούμε από τις πρυτανικές αρχές:

α) Να ενισχύσουν τη φύλαξη, τις περιπολίες των φυλάκων εντός του ΑΠΘ και τον φωτισμό των χώρων του ΑΠΘ, ιδιαίτερα στις δύσκολες απογευματινές και βραδινές ώρες, να προβούν σε κατάλληλες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, και να ζητήσουν τη συχνότερη παρέμβαση των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας για την αντιμετώπιση των εγκληματικών ομάδων που δρουν στους χώρους του.

β) Να προβούν στην κατάρτιση ενός σχεδίου πρόσβασης και στάθμευσης των οχημάτων στους χώρους του ιδρύματος προς την κατεύθυνση της μείωσης της πρόσβασης, του περιορισμού της αυθαίρετης στάθμευσης και της αύξησης των νόμιμων θέσεων στάθμευσης. Να ενημερώσουν, επίσης, την πανεπιστημιακή κοινότητα για την τύχη των σχεδίων που είχαν ανακοινωθεί στο παρελθόν για νέες θέσεις στάθμευσης (Μετρό, υπόγειες κ.α).

Καθώς τα παραπάνω προβλήματα είναι και προβλήματα της πόλης, για τον λόγο αυτόν ζητούμε, επίσης, συνέργεια και επικοινωνία από τις πρυτανικές αρχές με τον Δήμο και άλλους αρμόδιους φορείς.

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με την ποιότητα του εργασιακού και ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στους χώρους του ιδρύματος. Στο πλαίσιο αυτό ζητάει από τις πρυτανικές αρχές ενημέρωση για τα θέματα αυτά.

 

 

Για το ΔΣ

 

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γραμματέας

Χαράλαμπος Φείδας                    Χρήστος Γαλαζούλας

Προσφατα νέα