ΕΣΔΕΠ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΘ

27/2/2018

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου

Κινητοποίηση για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών καθηγητών και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων

Με την πρόσφατη εφαρμογή του νέου μισθολογίου, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές διεπίστωσαν περαιτέρω μειώσεις στους καθαρούς μισθούς τους, οι οποίες αθροιζόμενες στις πολλαπλές μειώσεις των τελευταίων τουλάχιστον επτά ετών, αγγίζουν συνολικά το 45% των καθαρών αποδοχών τους. Αν σε αυτές τις μειώσεις προστεθούν οι αυξημένες κρατήσεις και φόροι, οι πραγματικές μειώσεις του είναι ακόμη υψηλότερες. Επιπλέον, η αναδρομική εφαρμογή του μισθολογίου από 1/1/2017 επιφέρει και άλλες δυσβάσταχτες μειώσεις για όλο το 2018. Και όλα αυτά παρά τις πολυδιαφημιζόμενες δηλώσεις της κυβέρνησης για τη θέσπιση ενός μισθολογίου που δίνει αυξήσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών, αυξήσεις που τελικά ενώ ενσωματώνονται στον ακαθάριστο βασικό μισθό, μετατρέπονται σε μειώσεις στις καθαρές αποδοχές.

Το νέο αυτό μισθολόγιο δεν αποκαθιστά ούτε στο ελάχιστο τις περικοπές του 2012 και συνεπώς δεν αποτελεί συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί στις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου τον Αύγουστο του 2012 και ζητούσε την αποκατάστασή τους.

Επιπλέον, οι συνεχείς περικοπές στις συντάξεις των πανεπιστημιακών ξεπερνούν πια το 50% παρά το γεγονός ότι κατέβαλαν για πολλά έτη πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Εν τω μεταξύ, η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, οδηγεί τα ιδρύματα σε αδυναμία κάλυψης ακόμη και των ανελαστικών δαπανών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους, ενώ η σχεδόν αμελητέα ανανέωση του προσωπικού που αποχωρεί, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία. Να σημειωθεί ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποτελεί ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ του καλεί τα μέλη του Συλλόγου σε τρίωρη στάση εργασίας 11:00 – 14:00 την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, συμμετοχή σε εκδήλωση διαμαρτυρίας με συγκέντρωση στο κτίριο Διοίκησης στις 12:00 και ακολούθως παράσταση στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και συνάντηση του ΔΣ με τη Διευθύντρια του γραφείου, με αιτήματα:

  • την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012 με τη νομοθέτηση ενός νέου μισθολογίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο ρόλο και στην προσφορά των Πανεπιστημιακών στην κοινωνία, καθώς και στις απαιτήσεις του έργου τους,
  • την αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και την προκήρυξη νέων θέσεων προσωπικού για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας τους,
  • συντάξεις των αφυπηρετησάντων πανεπιστημιακών αντάξιες του ρόλου τους και του λειτουργήματος που άσκησαν καθώς και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλλαν, οι οποίες να διατηρούν ένα στοιχειώδες βιοτικό επίπεδο μετά την αποχώρηση από τον εργασιακό τους βίο.

 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γραμματέας

Χαράλαμπος Φείδας                  Χρήστος Γαλαζούλας

 

Προσφατα νέα