ΕΣΔΕΠ

EΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΘ

7/3/2018

Δελτίο Τύπου

Για την κινητοποίηση του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών καθηγητών και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και τη συνάντηση με τη διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

 

Ο ΕΣΔΕΠ Α.Π.Θ. προέβη σήμερα Τετάρτη 7/3/2018 σε 3-ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια της οποίας δημοσιοποίησε τα αιτήματά του στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στους δημοσιογράφους για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και τη νομοθέτηση ενός νέου μισθολογίου που θα αποκαθιστά τις αδικίες, για αξιοπρεπείς συντάξεις, την αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και την προκήρυξη νέων θέσεων προσωπικού. Στη δράση διαμαρτυρίας συμμετείχε και ο Σύλλογος Ε.ΔΙ.Π.

Ακολούθησε παράσταση του Διοικητικού Συμβούλιου του Συλλόγου στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όπου έγινε δεκτό και συναντήθηκε με τη διευθύντρια κα Νοτοπούλου και συνεργάτες της. Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και τα μέλη του ΔΣ εξέθεσαν το πρόβλημα της υποβάθμισης των μισθών των μελών ΔΕΠ με τις συνεχείς μειώσεις, τη μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για αποκατάσταση των αποδοχών μας και της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των πανεπιστημίων.

Η κα Νοτοπούλου αρχικά υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση και των προσπαθειών της για αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, υποστήριξη της έρευνας και την προκήρυξη νέων θέσεων μελών ΔΕΠ. Για το θέμα των μειώσεων των αποδοχών των μελών ΔΕΠ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση έχει συναίσθηση της κατάστασης που έχει περιέλθει το μισθολόγιο τους. Θεωρεί ότι το πρόβλημα των μειώσεων στις καθαρές αποδοχές με το νέο μισθολόγιο είναι προσωρινό ότι μετά τις αναδρομικές μειώσεις οι μισθοί μέσα στο 2019 επανέρχονται για τους περισσότερους ουσιαστικά στα επίπεδα του προηγούμενου μισθολογίου (2016). Η ίδια αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων μας για αποκατάσταση των αδικιών του μισθολογίου, χωρίς όμως να υπάρξει δέσμευση ή διαφαινόμενη πρόθεση για έμπρακτη αποδοχή και διόρθωσή τους από την κυβέρνηση σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

Ο ΕΣΔΕΠ ζήτησε από την κ. Νοτοπούλου να μεταφέρει τα αιτήματά του συλλόγου στους αρμόδιους φορείς και υπουργούς της κυβέρνησης, κι επίσης ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να εκθέσει τα προβλήματα. Τέλος της δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις των καθηγητών, στο πλαίσιο και της πανελλαδικής κινητοποίησης από την ΠΟΣΔΕΠ, θα συνεχιστούν αλλά παράλληλα ακολουθείται και δικαστική οδός με την κατάθεση νέων αγωγών για το νέο μισθολόγιο και την εκ νέου προσφυγή στο ΣτΕ.

 

Χαράλαμπος Φείδας

 

Πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ Α.Π.Θ.

 

Προσφατα νέα