2 γνώμες στο “Αποτελέσματα εκλογών ΕΣΔΕΠ 2019: Πρακτικό εφορευτικής επιτροπής

 1. Θερμά συγχαρητήρια στους επιτυχόντες του μεταρρυθμιστικού μπλοκ. Οι δυνάμεις της συντήρησης στην ανώτατη εκπαίδευση που εκπροσωπούνται από τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, πρέπει να καταλάβουν ότι ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας του πανεπιστημιακού συνδικαλισμού. Ματαιοπονούν οι συνάδελφοι της Συσπείρωσης που πήγαν να κάνουνε το come back. Εντυπωσιακή … συσπείρωση, πλην όμως, τα είδατε τα αποτελέσματα, σύντροφοι. Όλες τις μάχες θα τις χάσετε φέτος. Χωρίς καμιά εξαίρεση.

  Μια παρατήρηση για τα πολλά άκυρα. Επειδή συμμετείχα στη σύνταξη του Κανονισμού, θέλω να επισημάνω ότι είναι εντελώς καταχρηστική η ακύρωση των ψηφοδελτίων επειδή ο σταυρός είναι από την εδώ μεριά των ονομάτων κι όχι από την εκεί. Με επιμονή του ΚΚΕ τότε, είχε μπει στη διάταξη ο σταυρός να τίθεται στα αριστερά των ονομάτων, επειδή είχαν υπόψη τους κάποια περιστατικά ύποπτα κατά τη γνώμη τους. Το βάλαμε τότε, γιατί θέλαμε να βγάλουμε έναν Κανονισμό ομόφωνα. Όπως και έγινε. Πλην όμως, όπου θέλησε το άρθρο να κυρώσει με ακυρότητα ένα ψηφοδέλτιο, το είπε ρητά. Αν κάποιος βάλει τον σταυρό από τα δεξιά κι όχι από τα αριστερά, δεν αποτελεί ακυρότητα, αν δεν υπάρχει άλλο σημάδι ή στοιχείο που να ακυρώνει το ψηφοδέλτιό του.

  Αυτή ήταν η πρακτική μας όλο τον καιρό. Ποτέ δεν ακυρώναμε ψηφοδέλτια επειδή το μόνο πρόβλημα που είχαν, ήταν ότι ο σταυρός ήταν στα δεξιά αντί για τα αριστερά. Υπάρχει ένα “μπορεί” στη φράση αυτή και αυτό ερμηνεύεται ενδεικτικά. Στην επόμενη φράση, λέει το Καταστατικό πότε υπάρχει ακυρότητα ρητά. Δεν μπορείς να ακυρώνεις έτσι χωρίς να το λέει το Καταστατικό. Και το Καταστατικό δεν λέει ότι, αν κάποιος βάλει το σταυρό στα δεξιά, τότε είναι άκυρο το ψηφοδέλτιό του. Πώς το συνάγετε κάτι τέτοιο; Διά ποιας ερμηνείας; Η όποια ερμηνεία πρέπει να διασώζει την ψήφο και όχι να την ακυρώνει!

  Προκαλεί αλγεινή εντύπωση που ίσαμε 40 ψηφοδέλτια ακυρώθηκαν γι’ αυτό το λόγο όπως πληροφορούμαστε. Αν δεν είναι αλήθεια, παρακαλούμε να μας πείτε για ποιο λόγο ακυρώθηκαν 40 ψηφοδέλτια. Πρόκειται για αλλοίωση ψήφου με τόσα άκυρα ψηφοδέλτια, χωρίς αποχρώντα λόγο.

 2. Αγαπητέ Παναγιώτη, έχεις απόλυτο δίκαιο για το θέμα των άκυρων ψηφοδελτίων, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν λόγω θέσης των σταυρών (δεξιά -αριστερά) και μικρότερο λόγω είδους του σημείου (χ ή ν). Η αλήθεια είναι ότι η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε να ακολουθήσει κατά γράμμα τις διατάξεις του καταστατικού που αφορούν στη διαδικασία σταυροδοσίας παρά τα επιχειρήματα και το αίτημα όλων των παρατάξεων να ακολουθηθεί η πρακτική των προηγούμενων ετών. Την επόμενη φορά οι παρατάξεις θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα εκ των προτέρων με την ΕΕ για να μη δημιουργηθεί ξανά το ίδιο πρόβλημα.

  Με εκτίμηση

  Χαράλαμπος Φείδας

Αφήστε μια απάντηση