Απαντήστε στο: Άμεση τροποποίηση της σύνολης διάταξης για την διαδικασία εκλογής/εξέλιξης ΔΕΠ

Αρχική Συζητήσεις Διάλογος Άμεση τροποποίηση της σύνολης διάταξης για την διαδικασία εκλογής/εξέλιξης ΔΕΠ Απαντήστε στο: Άμεση τροποποίηση της σύνολης διάταξης για την διαδικασία εκλογής/εξέλιξης ΔΕΠ

#1028
Βασίλης ΓούναρηςΒασίλης Γούναρης
Συμμετέχων

H παρουσίαση των υποψηφίων στο τμήμα και η συζήτηση μαζί τους είναι ζητούμενο και σοβαρή παράμετρος για τη διαμόρφωση γνώμης, ειδικά όταν πρόκειται για νέα μέλη ΔΕΠ. Ο Οργανισμός θα μπορούσε να προβλέψει για αυτά.

Δεν είμαι σίγουρος ότι η έκταση των εκθέσεων είναι το πρόβλημα. Αρκετές φορές σε κρίσεις διαπιστώσαμε ότι οι εισηγητικές εκθέσεις απλώς αντέγραφαν το υπόμνημα του υποψηφίου.
Το πρόβλημα είναι ότι η επιλογή των 14 και η εκλογή των επτά είναι διαβλητές, σχεδόν όπως και στο παρελθόν, ειδικά όταν πρόκειται για εξελίξεις. Τα τμήματα δεν μπορούν να διαχειριστούν αδέκαστα το θέμα αυτό. Αν βρεθούν 4 μόνον από τους “στημένους” τόσο το χειρότερο.
Το ζήτημα του αποκλεισμού των μελών του 14μελούς από αξιολογητές είναι σοβαρό υπό προϋποθέσεις. Εφόσον δηλαδή δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί ειδικοί στο χώρο. Όμως με τον 4115 έληξε η ασάφεια του 4009, αφού ρητά και αναμενόμενα ζητά μόνον οι οριζόμενοι από τον υποψήφιο να μην είναι εκλέκτορες. Λογικό. Δεν μπορεί να τους έχει “γουρούνια στο σακί”. Καταλαβαίνω ότι μερικοί συνάδελφοι βλέπουν τους αξιολογητές που ορίζει η επταμελής ως εγγύηση ουδετερότητας. Όμως ο νόμος λέει πως είναι εκεί για την “υποβοήθηση της κρίσης”. Όχι για έξτρα αντικειμενικότητα. Για να την υποβοηθήσουν πρέπει να ναι πολύ ειδικοί. Αν ο νόμος εξαιρούσε τα μέλη της 14μελούς, που είναι οι πλεόν ειδικοί εξ ορισμού, τότε –όπως ήδη έχει συμβεί– ο ορισμός αυτής της δυάδας θα έχανε την αξία του. Το μείζον είναι να εξασφαλιστεί ότι η γραπτή αξιολόγηση θα γίνει από ειδικούς ασχέτως αν ψηφίζουν ή όχι.
Υπάρχουν επίσης συνάδελφοι που βλέπουν τους εξωτερικούς ως “άνοιγμα” της επιτροπής που εξουδετερώνει το περιορισμένο μέγεθος του εκλεκτορικού. Bypass του 4009. Η άποψη όμως αυτή δεν μπορεί να οδηγεί σε παρερμηνεία του νόμου 4115, γιατί και μόνον η ανάγνωση της διάταξης είναι αρκετή. Αν κριθεί πως χρήζει αλλαγής, να αλλάξει, αλλά με επίγνωση των περιορισμών που υπάρχουν στις επιστημονικές ειδικότητες, ειδικά αν αναζητούμε ελληνόφωνους αξιολογητές και εκλέκτορες.