Απαντήστε στο: για την ΕΡΤ

Αρχική Συζητήσεις Διάλογος για την ΕΡΤ Απαντήστε στο: για την ΕΡΤ

#1189
lits
Συμμετέχων

Παναγιώτη, βάζεις πολλά θέματα μαζί
α) για την ΠΝΠ, δεν συμμετέχεις στο Διάλογο, εκεί επεσήμανα αυτό που λες για την ΠΝΠ το πρωί. το παραθέτω εδώ, χωρίς τις παραπομπές:
“Επειδή βλέπουμε διάφορα φαιδρά πολιτικά παίγνια με την Πράξη Νομοθετικου περιεχομενου-ΠΝΠ
Η ΠΝΠ (1) μπορεί να είναι αντισυνταγματική ως προς τις προϋποθέσεις έκδοσής της(2)
Ομως δεν είναι η ΠΝΠ που παρέχει τη δυνατότητα κατάργησης φορέων και καταργεί την ΕΡΤ.
Ο νόμος που τροποποιείται με τη χθεσινή ΠΝΠ, και στην ουσία εξειδικεύεται σε καποιες λεπτομέρειες, είχε ψηφιστεί τον Αύγουστο του 2011, και παρείχε, από τότε τη δυνατότητα στους υπουργούς να καταργούν, συγχωνευουν κλπ δημόσιους φορείς, με ρητή αναφορά στην ΕΡΤ. (3)
Μπορεί και να μη χρειαζόταν η ΠΝΠ, αφού η τροποποιούμενη διάταξη έδινε στους υπουργούς τη δυνατότητα να ρυθμίζουν “κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή …”
Η ΠΝΠ δηλαδή εξειδικεύει προηγούμενη, γενικότερη διάταξη του νόμου του 2011 (3), ενώ η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση (4) είναι που καταργεί την ΕΡΤ
Επομένως το θέμα δεν είναι η έγκριση ή μη της ΠΝΠ (περα απο το ζήτημα της συνταγματικότητας).
Ειναι η Υπουργική Απόφαση που κλεινει την ΕΡΤ, με βάση τελικά όχι την ΠΝΠ, αλλά το νόμο του 2011.”

β) ο σκοπός της ΠΝΠ δεν καλύπτει τις απαιτήσεις του συντάγματος για “έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης”. Αυτά που επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και στο βαθμό που ισχύουν (αδιαφάνεια, σπατάλη), είναι χρόνια και όχι έκτακτα, απρόβλεπτα ή επείγοντα. Αρα η δράση της κυβέρνησης σε οτι αφορα την ΠΝΠ δεν ήταν νόμιμη ούτε συνταγματική. Η αυθαιρεσία επεκτείνεται ακόμη και στο οτι η ερτ έκλεισε πριν τη ληξη του προγράμματος, κατι που όριζε η ίδια η υπουργική απόφαση

γ) Παναγιώτη, επι της ουσίας δεν τοποθετείσαι. Ο υπουργός μπορεί νόμιμα να κλείσει με απόφασή του ένα δημόσιο φορέα, υπάρχει νόμος για αυτό από διετίας. Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα είναι γιατί επρεπε να κλείσει η ΕΡΤ και να μην παρέχει τις όποιες υπηρεσίες της μέχρι να συγκροτηθεί ο νέος φορέας; Γιατί η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου, του ΔΣ, η κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου και του επιχειρησιακού σχεδίου, το οργανόγραμμα και η αξιολόγηση-επιλογή προσωπικού, κάτι που απαιτεί μήνες, πρέπει να γίνει με τις οθόνες μαύρες και τις ραδιοσυχνότητες βουβές; Τι εξυπηρετεί αυτό; Γιατι μια υπουργική απόφαση να μην καταργούσε την παλιά ερτ, μετά το στήσιμο της νέας εταιριας;

γ) Η νέα εταιρία “Δεν επιδιώκει την απόκτηση κέρδους και συμβάλλει στην ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του κοινού.” Αρ.2 παρ.1 του νομοσχεδίου.
Οπότε δεν συζητάμε για το τι κανει το Δημόσιο με μια εταιρία του σε μια ανταγωνιστική αγορά, αντίθετα πρέπει να συζητάμε για το δημόσιο χαρακτήρα της πληροφόρησης, της μορφωσης και της ψυχαγωγίας.
Και επειδή και “οι δικές μας προβληματικές ΔΕΚΟ” όπως λες δεν έχουν σκοπό την κερδοφορία (άλλο το οτι οφείλουμε να σεβόμαστε τα χρήματα που μας δίνονται και να αναζητήσουμε πρόσθετους -θεμιτούς- πόρους, δεν θα βγάλουμε και τα πτυχία στο σφυρί), γιαυτόν ακριβώς το λόγο ασχολούμαστε με το κλείσιμο όχι μιας ανώνυμης εταιρίας του τύπου ΟΛΘ ΑΕ, αλλά του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Οσο για το σχόλιο του Μπάμπη, κινητοποιήσεις δεν σημαίνει μονοσήμαντα απεργία, αυτό είναι σαφές και από προηγούμενες σχετικές αποφάσεις της Ομοσπονδίας.
Κινητοποίηση είναι και το να πας, το ΔΣ, το Προεδρείο, στο ραδιομέγαρο και να εκφράσεις τη συμπαράστασή σου. Οπότε το επιχείρημα της προσφυγής σε έσχατο μέσο για αντικείμενο διαμαρτυρίας που δεν είναι στον πυρήνα των προβλημάτων μας είναι δεκτό μεν αλλά άσχετο με την περίπτωση.

Τέλος, για να μην αναφερόμαστε γενικα και αόριστα στις παρατάξεις της ΠΟΣΔΕΠ, δείτε την ανακοίνωση της ΚΙΠΑΝ εδώ, που δεν λέει τα ίδια με την ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ, δεν αναφέρεται στην ΠΝΠ αλλά απαιτεί τη λειτουργία της ΕΡΤ μέχρι τη συγκρότηση του νέου φορέα.

Γιώργος Λιτσαρδάκης

Γιώργος Λιτσαρδάκης