Απαντήστε στο: για την ΕΡΤ

Αρχική Συζητήσεις Διάλογος για την ΕΡΤ Απαντήστε στο: για την ΕΡΤ

#1193
glavinisglavinis
Συμμετέχων

Αγαπητέ Γιώργο,

Ξέρω ότι, συλλογικά, όσοι εξ ημών (κι εσύ μαζί) επιχειρούμε, από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009-2010 και μετά, να επιχειρηματολογήσουμε ορθολογικά, χάσαμε μπροστά στη λαϊκιστική λαίλαπα που νίκησε κατά κράτος. Kι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κινδυνεύουμε στην πραγματικότητα να καταστραφούμε σήμερα. Δυστυχώς, ηττηθήκαμε από την παράνοια. Μάλιστα, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, έχουμε ηττηθεί σε όλους τους εκσυγχρονιστικούς πολέμους από την εποχή του Σημίτη το 1985 μέχρι και την πτώση του ΓΑΠ. Κάποιες μάχες τις κερδίσαμε, βέβαια. Όμως τους πολέμους, τους χάσαμε. Σε σημείο τέτοιο που να καταστεί ο όρος ‘εκσυγχρονισμός’ κοροϊδία. Εκεί φτάσαμε… Το βαθύ ΠΑΣΟΚ, για να διατηρήσει τα κεκτημένα, για τα οποία δίνει τώρα τη μάχη από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ πλέον, ευτέλισε τον ίδιο τον όρο του εκσυγχρονισμού σε σημείο τέτοιο, ώστε να μην τολμά κανείς ούτε και να τον προφέρει σήμερα!

Σήμερα, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε ένα νέο λαϊκιστικό τσουνάμι.

Τι θέλουμε, συνάδελφοι;

Θέλουμε, άραγε, το Δημόσιο, όταν ενεργεί ως μέτοχος σε μια ανταγωνιστική αγορά, να μπορεί να λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες που λειτουργεί ένας ιδιώτης, ώστε ο γιγαντωμένος ευρύτερος δημόσιος τομέας να μπορέσει επιτέλους να λειτουργήσει καλύτερα και να πάψει από τη μια μεριά να αποτελεί ‘περιουσία’ του εκάστοτε πολιτικού συστήματος και από την άλλη να ρουφάει το αίμα του Ελληνικού Λαού; Θέλουμε! Αυτό απαιτεί ευελιξία. Ο νόμος 4002 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2011 και που συγχώνευε μια πρώτη σειρά οργανισμών τότε, εξόπλισε με αυτή την ευελιξία το Δημόσιο όταν είναι αποκλειστικός μέτοχος μιας ΑΕ, επιτρέποντας με κανόνα γενικό και αφηρημένο στον εκάστοτε εποπτεύοντα μια επιχείρηση του δημοσίου Υπουργό να την καταργήσει ή να την συγχωνεύσει (δεν πρόκειται για ΑΕΙ ούτε για νοσοκομεία, αλλά για ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ή ΝΠΙΔ), με κοινή υπουργική απόφαση που θα συνυπογράφεται από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ασκεί τα δικαιώματα του μετόχου μιας ΑΕ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου (καθότι διαχειρίζεται την περιουσία του Δημοσίου, περιλαμβανομένων των μετοχών του Δημοσίου σε εταιρίες).

Όπως, λοιπόν, σωστά έγραψες στον άλλο Διάλογο, εδώ πέρα νομίμως αποφάσισε και έκλεισε το Δημόσιο μια εταιρεία του.

Αν το δεχτούμε αυτό, όμως, που κι εσύ δέχεσαι κατ’ αρχήν, τότε θα πρέπει να δεχτούμε, Γιώργο, και κάποια άλλα πράγματα.

Είναι ποτέ δυνατόν ‘δημοκρατικά’ να αποφασίζουμε στη θέση του μετόχου;;; Ο μέτοχος εδώ πέρα αποφάσισε ότι έπρεπε να κλείσει μια επιχείρησή του. ΟΧΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΜΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ. Ήδη γι’ αυτό, προχωρά σε σύσταση νέας επιχείρησης. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, τί συζητάμε εδώ πέρα. Λες για την διακοπή λειτουργίας. Μα καταγγέλθηκαν όλες οι συμβάσεις του προσωπικού. ΟΛΕΣ. Διότι αυτή ήταν η βούληση του μετόχου και ιδιοκτήτη και η λογική συνέπεια της λύσης μιας εταιρίας του χωρίς εκκαθάριση, λύση την οποία είχε κάθε δικαίωμα να αποφασίσει ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ. Ποιος θα λειτουργήσει, λοιπόν, τους σταθμούς; Είπε, σηκωθείτε και φύγετε όλοι, το κλείνω το μαγαζί και φέρτε τα εδώ όλα, και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Το μαγαζί θα το ξαναφτιάξω από την αρχή.

Για τί μιλάμε, λοιπόν;

Και κάτι τελευταίο. Εμένα, δεν μ’ ενδιαφέρει που ο Σαμαράς (κι ο Κεδίκογλου) άλλα έλεγαν τότε κι άλλα κάνουν σήμερα. Εμένα μ’ ενδιαφέρει ότι αυτοί κάνουν σήμερα ό,τι λέγαμε εμείς τότε κι εμείς πάμε τώρα να κάνουμε ό,τι έκαναν τότε εκείνοι…

Σ’ αυτή την κίνηση είμαι με τον Σαμαρά! Ο οποίος κατάλαβε επιτέλους ότι ο λαός επιθυμεί ριζοσπαστικές λύσεις, αλλά μέχρι τώρα το πολιτικό κέντρο δεν του τις έδινε και γι’ αυτό πήγαινε στα άκρα. Τώρα που του τις δίνει επιτέλους, εμείς λειτουργούμε φυγόκεντρα; Όχι, όχι.

Έξοδο από την κρίση χωρίς να κλείσει ΑΥΤΗ η ΕΡΤ δεν ήταν δυνατή. Ναι, μας την επέβαλαν ως λύση οι ξένοι, διότι έπρεπε να μειώσουμε κατά 2000 το προσωπικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ναι, ο Σαμαράς την επένδυσε πολιτικά για να αντλήσει όλο το πολιτικό κέρδος αυτός. Δεν μ’ ενδιαφέρει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Διότι ξέρω. Ξέρω ότι μ’ αυτή την ΕΡΤ (και μ’ αυτές τις ΕΡΤ γενικώς) έξοδο από την κρίση αποκλείεται να έχουμε. Καλά θα κάνουμε, λοιπόν, να τις κλείσουμε. Τα υπόλοιπα, δεν μ’ ενδιαφέρουν. Η ουσία μ’ ενδιαφέρει. Και αυτή έχει να κάνει με την τήρηση των δικών μας δεσμεύσεων. Όλοι οι σχετικοί νόμοι με τους οποίους τις έχουμε αναλάβει αναφέρονται στο προοίμιο της ΥΑ για την κατάργηση της ΕΡΤ. Και είναι αυτοί οι λόγοι που δικαιολογούν νομικά το έκτακτο εν προκειμένω και όχι οι χρόνιες παθογένειες της ΕΡΤ.

ΠΓ