Απαντήστε στο: Δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Αρχική Συζητήσεις Διάλογος Δίδακτρα στα μεταπτυχιακά Απαντήστε στο: Δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

#1107
chintiroglou
Συμμετέχων

Χρυσή Ευκαιρία για το ΑΠΘ

Συνάδελφοι

Παρακολουθώντας τη συζήτηση που διενεργείτε στο θέμα «Δίδακτρα στα ΠΜΣ» διαπιστώνω και εγώ, με τη σειρά μου, μια συζήτηση υψηλού επιπέδου, με βάσιμα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα. Συνεχίζοντας από εκεί σταμάτησε ο Κοσμήτορας της ΣΘΕ, κ. Παυλίδης, θεωρώ πως πολλοί συνάδελφοι όρθωσαν το ανάστημά τους και ξεπέρασαν στερεότυπα αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα προσαρμογής σε ένα σύστημα που δεν το βιώνουμε απλά, αλλά ένα σύστημα που έρχεται και που εάν δεν βρούμε τα κατάλληλα αντισώματα τις κρίσιμες αυτές στιγμές, θα χάσουμε για μια ακόμα φορά το τραίνο όχι μόνο μιας γενιάς αλλά πολλών άλλων. Ο ορθός και ακαδημαϊκός τους λόγος έδωσε πράγματι το έναυσμα μιας συζήτησης που ενδέχεται να καταλήξει σε συνθέσεις.
Προτείνω να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο δράσης με τις ακόλουθες παραδοχές:

1. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο η οποία χρειάζεται έξυπνες στρατηγικές ανάπτυξης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.
2. Η χρονική περίοδος είναι κατάλληλη για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο Πανεπιστήμιό μας.
3. Είναι χρυσή ευκαιρία για το Αριστοτέλειο να δείξει την ωριμότητα που χρειάζεται ο Ευρύτερος Εκπαιδευτικός Στρατηγικός Σχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.
4. Είναι επίσης μια χρυσή ευκαιρία να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΑΠΘ έναντι άλλων ιδρυμάτων.
5. Τα έγκυρα και έγκριτα ΠΜΣ του Αριστοτελείου θα πρέπει να διασφαλίζουν όχι μόνο προοπτικές αξιόλογων επιστημονικών προτάσεων αλλά και πλαίσια κοινωνικών δικτύων για την απασχόληση των αποφοίτων τους.
6. Θεωρώ πως είναι επίσης μιας χρυσή ευκαιρία να δικαιώσουμε τα χαμηλά οικονομικά στρώματα δίνοντάς τους ευκαιρίες σε σπουδές υψηλού επιπέδου. Παράλληλα θα δίνουμε την ευκαιρία στους «σχετικά εύπορους» να παρακολουθήσουν ΠΜΣ υψηλού επιπέδου στη χώρα τους με μειωμένο κόστος.

Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι τα κριτήρια των επιλογών των φοιτητών, τους τρόπους ανταποδοτικών υποτροφιών, το ποσοστό των υποτροφιών ανά ΠΜΣ, τις αναγκαίες δαπάνες, τους καταμερισμούς των δαπανών και άλλα συναφή ζητήματα. Για όλα αυτά εκτιμώ πως η επιτροπή Κοσμητόρων σε συνεργασία με συναδέλφους ειδικών επί των θεμάτων αυτών θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια ολκληρωμένη πρόταση, προς συζήτηση.

Με εκτίμηση σε αυτό που γίνεται

ΧΧ