Απαντήστε στο: Και οι συμβάσεις για τη φύλαξη;

Αρχική Συζητήσεις Διάλογος Και οι συμβάσεις για τη φύλαξη; Απαντήστε στο: Και οι συμβάσεις για τη φύλαξη;

#1024
Giorgos Zografidis
Συμμετέχων

Αγαπητή κ. Αποστολίδου, στ’ αλήθεια κάτι δεν πάει καλά, τόσο στα πρακτικά αποτελέσματα όσο και στις ίδιες τις συμβάσεις.

Στα τρία κτήρια της Φιλοσοφικής εργάζονται πλέον τρεις (3) αντί έξι (6) υπάλληλοι φύλαξης. Ακόμη και ‘θυρωροί’ να πιστεύουμε ότι ήταν (όπως ορθά και κατ’ επανάληψη γράφουν αρκετοί συνάδελφοι), η παρουσία τους -χάρη στη συναίσθηση ευθύνης και στην προθυμία τους- ήταν συχνά αποτρεπτική και κάποιες φορές κατασταλτική (είχαν κυνηγήσει και συλλάβει όχι λίγες φορές κλεφτρόνια, είχαν απωθήσει ναρκομανείς κτλ.). Και τώρα; Ένας θα ανοίγει τα κτήρια και τις αίθουσες από τις 8 το πρωί, ένας θα ξεκινά να τα ασφαλίζει από τις 9 το βράδυ, και θα υπάρχει ένα εξάωρο το μεσημέρι με δύο υπαλλήλους.

Τι ακριβώς διασφαλίστηκε με τις συμβάσεις αυτές; Το απολύτως ελάχιστο, ακόμη και με το ελάχιστο ημερομίσθιο και τις έξι ώρες απασχόλησης; Η σύμβαση που υπέγραψε υπάλληλος (προφανώς όλοι οι συμβασιούχοι, μέσα σε μια θλιμμένη και θλιβερή ατμόσφαιρα μέσα στις γιορτές) δεν αναγράφει τη διάρκειά της! Ποιος είναι ο ακριβής προγραμματισμός; Πόσο θα διαρκέσει αυτή η εργολαβία; Αν το ποσόν είναι δεδομένο και ο αριθμός των συμβασιούχοι το ίδιο, γιατί δεν γνωρίζει κάποιος πόσο θα δουλέψει; Βέβαια, υπήρξαν εργαζόμενοι που δεν υπέγραψαν τις καινούργιες συμβάσεις (στη Φιλοσοφική οι 2 από τους 6 φύλακες). Αυτό τι σημαίνει; Ότι θα γίνουν συμβάσεις με αντικαταστάτες τους -και με ποια κρίση και πότε; Και σε κάθε περίπτωση, ο ονομαστικός κατάλογος των εργαζομένων (και όντως παρόντων στους χώρους εργασίας στο Πανεπιστήμιο) είναι το ελάχιστο πρώτο βήμα διαφάνειας. Σε τέτοια και παρόμοια ερωτήματα πρέπει ο ΕΣΔΕΠ να πάρει πειστική απάντηση.

Τελικά, από εκεί που διεκδικούσαμε πραγματική φύλαξη και όχι θυρωρούς, αρχίσαμε να μην έχουμε ούτε αυτούς!

Γιώργος Ζωγραφίδης