Απαντήστε στο: Να καταθέσει στέφανο εις μνήμην…

Αρχική Συζητήσεις Διάλογος Να καταθέσει στέφανο εις μνήμην… Απαντήστε στο: Να καταθέσει στέφανο εις μνήμην…

#1426
mentzos
Συμμετέχων

Εύστοχες κάποιες από τις επισημάνσεις του Παναγιώτη.
Δεν ξεκαθαρίζει όμως πού το πάει.
Εγώ θα ξαναπώ αυτό που πιστεύω: Το ελληνικό κράτος ούτε είναι έτοιμο, ούτε το συμφέρει να απεμπλακεί πλήρως από τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση. Άλλωστε ελάχιστα κράτη το έχουν πραγματοποιήσει.
Αυτό που ζητάει -αλλά δεν το έχει συνειδητοποιήσει και δεν ξέρει πώς θα το πετύχει, είναι να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα ελαχιστοποιώντας το κόστος.
Αλλά η γραμμή του ασφυκτικού ελέγχου και των τυφλών περικοπών, μόνο σε πρώτη ανάγνωση μειώνει το κόστος: ασφαλώς θα ελαχιστοποιήσει το αποτέλεσμα, άρα μεγιστοποιεί και το κόστος αφού δεν έχει νόημα να ξοδεύεις σε ένα πανεπιστήμιο που δεν κάνει τη δουλειά του.
Για να μην βάλω στη συζήτηση τον τοπικό παράγοντα: το ΑΠΘ αποδίδει ισότιμο ή και καλύτερο έργο με το ΕΚΠ και το ΕΜΠ, όταν αυτά λειτουργούν με πολύ περισσότερο προσωπικό και κόστος ανά φοιτητή, μεταπτυχιακό, διδάκτορα, ερευνητικό αποτέλεσμα και ότι άλλο θέλετε.
Η εγγύτητα, βλέπετε, στην εξουσία προσφέρει μια διαφορετική αντιμετώπιση: Ακόμη και ο Λακασάς, της Καθημερινής της Κυριακής χειρίστηκε με αξιοσημείωτη αβρότητα τον Πελεγρίνη…
Έχω ξαναπεί ότι τα Πανεπιστήμια χρειαζονται πραγματική ανεξαρτησία και ελευθερία χάραξης της εκπαιδευτικής τους πολιτικής, πάντα στο πλαίσιο μιας αναλυτικής προγραμματικής συμφωνίας με την Πολιτεία, η οποία αφού αποφασίσει τί θέλει και τί μπορεί να δώσει στα Πανεπιστήμια, να τα αφήσει να πορευτούν με τις δυνατότητές τους. Εϊμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα Παιδείας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με μικρότερο από το σημερινό κόστος για την Πολιτεία.