Απαντήστε στο: Συμβάσεις για την καθαριότητα????

Αρχική Συζητήσεις Διάλογος Συμβάσεις για την καθαριότητα???? Απαντήστε στο: Συμβάσεις για την καθαριότητα????

#1097
Giorgos Zografidis
Συμμετέχων

Η προκήρυξη (“διακήρυξη διαπραγμάτευσης”) για την καθαριότητα του Α.Π.Θ. δημοσιεύτηκε την Παρασκευή -με καθυστέρηση που οφείλεται σε πολλούς λόγους και οδήγησε σε δυσάρεστες καταστάσεις, η Πρυτανεία ολοκλήρωσε την πρώτη πράξη: http://et.diavgeia.gov.gr/f/auth/ada/ΒΕΝ846Ψ8ΧΒ-8ΦΑ

Πρόκειται για τη μεταβατική (εν αναμονή της μεγάλης) σύμβαση, δίμηνη διάρκειας, πρακτικά ως το τέλος Αυγούστου -αν ξεκινήσει, το νωρίτερο, στις 10 Ιουνίου. Το αρχικό (προ μειοδοτικής προσφοράς) κόστος προβλέπεται στα 692.781,02 € [!] για τουλάχιστον 264 θέσεις 6ωρης εργασίας. Αν αφαιρεθούν όσα παίρνει πίσω η Πολιτεία (ΦΠΑ 130.000…) και το εργολαβικό κέρδος (50.000 €), το μηνιαίο εργοδοτικό κόστος είναι 970 € (λόγω προβλεπόμενης προσαύξησης 1,52 ανά κάθε εργαζόμενο, επί του αρχικού 638 €) και ο εργαζόμενος θα πληρώνεται καθαρά κάτι λιγότερο από 700 €. Δεν βλέπω πώς χωρά το κονδύλιο για υλικά καθαρισμού στα λοιπά έξοδα.

Αλλά τα οικονομικά είναι το ένα σκέλος. Το άλλο, ίσως πιο σημαντικό για μας ως εργαζόμενους στους αναμένοντες καθαρισμό χώρους, είναι το είδος των προβλεπόμενων υπηρεσιών:

Για όσους συναδέλφους δεν έχουν δει παλιότερους διαγωνισμούς καθαριότητας, αλλά έχουν ζήσει την όποια καθαριότητα εξασφάλιζαν και οι, με τα σημερινά κριτήρια, πολυτελείς παλιότερες συμβάσεις, αποκαλυπτικές είναι οι σελίδες (σ. 22 κ.ε.) όπου καταγράφεται το αντικείμενο της καθαριότητας. Ας δούμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις του εργολάβου, τις οποίες ο ίδιος δεσμευτικά αναλαμβάνει και για τις οποίες πληρώνεται: από καθαρισμό επιφανειών τηλεφωνικών συσκευών και ραφιών και καθημερινή συμπλήρωση δοχείων σαπουνιού ώς βαθύ καθαρισμό πλακιδίων WC -ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα!

Μένει εμείς να δούμε την καθαριότητα στους χώρους που ζούμε και οι αρμόδιοι να ελέγχουν την τήρηση των υποχρεώσεων του εργολάβου προς τους εργαζομένους και προς το Α.Π.Θ.

Γιώργος Ζωγραφίδης