Απαντήστε στο: Σχολιάζοντας μια εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΕΣΔΕΠ

Αρχική Συζητήσεις Διάλογος Σχολιάζοντας μια εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΕΣΔΕΠ Απαντήστε στο: Σχολιάζοντας μια εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΕΣΔΕΠ

#1594
glavinisglavinis
Συμμετέχων

Η αλλαγή δεν κατοικεί πια εδώ!

Φοβάμαι, Λουκά, ότι ο κομματισμός δεν εξηγεί τα πάντα και πάντως δεν εξηγεί ικανοποιητικά την τρέχουσα “κυρίαρχη” θέση των ΑΕΙ γενικά και του ΑΠΘ ειδικότερα απέναντι στην τελευταία “επίθεση” που δέχεται το “δημόσιο Πανεπιστήμιο” από την “Κυβέρνηση”. Ας μην ξεχνάμε ότι για πρώτη φορά νιώσαμε την κρίση να χτυπάει τόσο δυνατά και τη δική μας πόρτα. Και πώς αντιδράσαμε; Κλείσαμε το Πανεπιστήμιο! Με κομματικά κριτήρια έγινε αυτό; Όχι βέβαια!

Στα Πανεπιστήμια ειδικά, πάει καιρός που παίζανε σημαντικό ρόλο οι κομματικές διαχωριστικές γραμμές. Είναι αλήθεια πως συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις επιχειρούν εδώ και καιρό να βάλουν φωτιά στην κοινωνία αρχίζοντας από δω μέσα. Η τωρινή αντίδρασή μας, ωστόσο, δεν εξηγείται με ερμηνείες κομματικής υπαγωγής ή πολιτικής υστεροβουλίας.

Ένα άλλο πολύ πιο ενδεικτικό παράδειγμα είναι η αλλαγή του τρόπου εκλογής της διοίκησης. Η παλαιά Σύγκλητος είχε μέλη που είχαν εκλεγεί με την συμμετοχή φοιτητικών κομματικών παρατάξεων, στις οποίες είχαμε ρήξει όλοι μας το ανάθεμα. Φύγανε οι παρατάξεις, εκλέξαμε Κοσμήτορες χωρίς αυτές. Τί συνέβη; Η προηγούμενη Σύγκλητος, λίγο πριν αποχαιρετήσει στο τέλος Αυγούστου, μας έδωσε ούτε λίγο, ούτε πολύ, ραντεβού στα γουναράδικα. Η τωρινή μάς έβγαλε και εισιτήριο! Τις κομματικές τους παρατάξεις ακούσανε οι συνάδελφοι και κλείσανε το Πανεπιστήμιο και απειλήσανε και με ομαδική παραίτηση; Όχι βέβαια. Εμάς ακούσανε!

Ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι πως η κυρίαρχη δύναμη στον ΕΣΔΕΠ έκανε αποχές και απεργίες και πρότεινε και την παραίτηση του Πρύτανη από πάνω επικαλούμενη ακριβώς τον ακομμάτιστο συνδικαλισμό της! Και είναι πράγματι ακομμάτιστη!

Μήπως, λοιπόν, θα πρέπει να κάνουμε λιγάκι zoom out και να δούμε πως καταντήσαμε από τα πιο συντηρητικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας; Και πως αυτό εξηγεί τελικά πάρα πολλά πράγματα; Η αλλαγή δεν κατοικεί πια στα ΑΕΙ…