Αναζητώντας νέο πρύτανη για το ΑΠΘ

Αρχική Συζητήσεις Διάλογος Αναζητώντας νέο πρύτανη για το ΑΠΘ

 • Αυτό το θέμα έχει 1 απάντηση, 2 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 7 έτη, 11 μήνες πριν από τον χρήστη lits.
Βλέπουν 2 αναρτήσεις - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
 • Συγγραφέας
  Αναρτήσεις
 • #1908
  Λουκάς ΒλάχοςΛουκάς Βλάχος
  Συμμετέχων

  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Θεσσαλονίκη 10/6/2014, Σελίδα 14.

  Περάσαμε πολύ δύσκολα χρόνια την περίοδο 2010-2014. Το πρυτανικό σχήμα που θα αποχωρήσει το Σεπτέμβριο θυσίασε το κύρος του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας στην προώθηση της προσωπικής του προβολής. Το πρώτο πράγμα που θα ζητούσαμε από τον νέο πρύτανη θα ήταν να εργαστεί σκληρά για την αναστήλωση του κύρους του ΑΠΘ στα μάτια της Ελληνικής κοινωνίας που το στηρίζει. Δεν είναι σκόπιμο ο πρύτανης να εμφανίζεται συνεχώς στα κανάλια της τηλεόρασης. Θα ήταν καλύτερο να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το ίδρυμά μας. Τα κύρια, κατά τη γνώμη μας, θέματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί ο νέος πρύτανης είναι:
  1. Το ΑΠΘ να αποκτήσει όψη ευρωπαϊκού πανεπιστημίου. Να μη φοβάσαι να κυκλοφορήσεις στους χώρους του ΑΠΘ, να συντηρηθούν και να βελτιωθούν τα κτήρια και οι αίθουσες διδασκαλίας, να απομακρυνθούν τα τραπεζάκια των παρατάξεων από τις εισόδους των κτηρίων. Να καθιερωθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και να συγχωνευτούν οι διάσπαρτες γραμματείες και οι 42 περιφερειακές βιβλιοθήκες που υπολειτουργούν. Να κατακτήσουμε τα αυτονόητα πράγματα, όπως την καθαριότητα, τους προσεγμένους εξωτερικούς χώρους που δεν θα είναι γεμάτοι με εμπόρους ναρκωτικών και τοξικομανείς και να τελειώνουμε οριστικά με τα αυθαίρετα πάρτι που οργανώνουν οι παρατάξεις.
  2. Να διοικούν το πανεπιστήμιο τα εκλεγμένα όργανα (Συμβούλιο Ιδρύματος [ΣΙ] Πρύτανης και Σύγκλητος) και όχι οι παρατάξεις που διακόπτουν τη λειτουργία του όποτε το επιθυμούν με αυθαίρετες καταλήψεις χώρων και αιθουσών.
  3. Να σεβαστεί το ΑΠΘ τους νόμους του κράτους και να σταματήσει ο πόλεμος με τα υπουργεία και το ΣΙ αλλά και η χειραγώγηση της Συγκλήτου που μόνο «ομόφωνες» αποφάσεις παίρνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είναι λυπηρό το ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο Οργανισμός και ο εσωτερικός κανονισμός που θα διέπουν τη λειτουργία του ΑΠΘ.
  4. Οι εργολαβικές συβάσεις για την καθαρότητα, τη φύλαξη, τους θυρωρούς των κτηρίων, τους διοικητικούς υπάλληλους, την τεχνική υπηρεσία να μην αποτελούν μέρος του «πελατειακού» πανεπιστημίου που ζήσαμε τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το δημόσιο πανεπιστήμιο ανήκει στην κοινωνία που το συντηρεί και όχι στους εργαζόμενους σε αυτό.
  5. Τα Οικονομικά του ιδρύματος και η διαχείρισή τους να γίνεται σε καθεστώς διαφάνειας από το νέο ενιαίο φορέα όπως προβλέπει ο νόμος. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι κανένας δε γνωρίζει το κόστος της λειτουργίας του ιδρύματος με ακρίβεια και δεν γνωρίζουμε αν τα έσοδά του μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές του δαπάνες.
  6. Η ερευνητική και η εκπαιδευτική πολιτική του ιδρύματος χρειάζονται επειγόντως επανασχεδιασμό μαζί με θαρραλέα συγχώνευση Τμημάτων και Σχολών, σε στενή συνεργασία με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  Πιστεύουμε ότι και οι τρεις υποψήφιοι πρυτάνεις είναι ικανότατοι συνάδελφοι. Ο κ. Λογοθετίδης είναι διακεκριμένος ερευνητής με τεράστια πείρα στη διαχείριση μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων. Τα τελευταία χρόνια όμως ήταν απών από τα δρώμενα στο ΑΠΘ και αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην έρευνά του, όπως και ο κ. Παπαδόγιαννης. Για τους λόγους αυτούς έχουμε επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα ανοιχτά προβλήματα που αναφέραμε. Αντίθετα έχουμε πεισθεί ότι ο κ. Μήτκας έχει ασχοληθεί αρκετά με τη βελτίωση των υποδομών του ΑΠΘ, είναι εξαίρετος ερευνητής και έχει εργαστεί σε καθηγητικές θέσεις σε μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Με την προϋπόθεση ότι θα επιλέξει με αξιοκρατικά κριτήρια το επιτελείο του, θεωρουμε ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να πάει μπροστά από το Σεπτέμβριο το ΑΠΘ.

  Λουκάς Βλάχος και Μάρκος Ασσαελ

  Λουκάς Βλάχος

  #1909
  lits
  Συμμετέχων

  αγαπητοί μου συνάδελφοι,
  να σοβαρευτούμε.
  Μπορεί να προτιμάτε το Μήτκα επειδή τον βρίσκετε πιο συμπαθή, ή επειδή σας βρωμάνε τα πόδια των άλλων δύο υποψηφίων ή για χίλιους άλλους λόγους που εσείς ξέρετε.
  Ομως μη μας λέτε οτι αποτελεί πιο καλή επιλογή επειδή έχει εργαστεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (και ο Λογοθετίδης π.χ. στο εξωτερικό ξεκίνησε ερευνητικά) ή οτι ασχολήθηκε με το ΑΠΘ ενώ οι άλλοι μόνο με την έρευνά τους και δεν είναι έτοιμοι (θυμίζω οτι ο Λογοθετίδης ήταν υποψήφιος πρύτανης και στις προηγούμενες εκλογές – είναι περίεργο που δεν μπήκε μετά σε επιτροπές του ΑΠΘ, όπως ο Μήτκας;).
  Αν αυτά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και δεν βρίσκετε κάτι καλύτερο, μάλλον δεν προσφέρετε υπηρεσία στον εκλεκτό σας υποψήφιο.
  Συμφωνώ με την ιεραρχηση των θεμάτων που παρουσιάσατε, το δικό μου δια ταύτα όμως είναι οτι το ΑΠΘ χρειάζεται για πρύτανη, όπως και 4 χρόνια πριν, μια ισχυρή ακαδημαϊκή προσωπικότητα.
  Γιώργος Λιτσαρδάκης

  Γιώργος Λιτσαρδάκης

Βλέπουν 2 αναρτήσεις - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
 • Πρέπει να συνδεθείτε για να απαντήσετε σε αυτό το θέμα.