Ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΣΔΕΠ

Αρχική Συζητήσεις Διάλογος Ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΣΔΕΠ

Βλέπουν 7 αναρτήσεις - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
 • Συγγραφέας
  Αναρτήσεις
 • #1246

  Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
  Όπως ήδη γνωρίζετε, η διακοπή λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και όχι μόνο επαγγελματικών οργανώσεων, όπως η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), αλλά και ακαδημαϊκών φορέων, όπως η International Association for Media and Communication Research, η πρόεδρος της οποίας – καθηγήτρια κ. Janet Wasko – απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό (βλ. εδώ). Έχουν, επίσης, εκδοθεί ψηφίσματα από το Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, αλλά και από το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (βλ. σχετικές ανακοινώσεις εδώ, εδώ και εδώ).

  Η ΕΡΤ, ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, λειτουργεί πλήθος καναλιών ενημέρωσης και ποιοτικής ψυχαγωγίας και εκπέμπει παγκοσμίως, προσφέροντας περιεχόμενο που είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τον ακριτικό πληθυσμό, όσο και για την ελληνική διασπορά. Παράλληλα, διατηρεί, αναπτύσσει και χειρίζεται το μοναδικό οπτικοακουστικό αρχείο με πολύτιμο υλικό για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και για τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού και της εξέλιξης των συστημάτων δημόσιας επικοινωνίας στη χώρα μας. Οι ορχήστρες και τα μουσικά της σύνολα – μερικά από τα οποία είναι μάλιστα διεθνούς φήμης – αποτελούν σημαντικότατες κοιτίδες καλλιέργειας και ανάπτυξης του μουσικού πολιτισμού στη χώρα μας. Ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες σε όλους τους τομείς του λαϊκού πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, της πολιτισμικής μας παράδοση, του περιβάλλοντος, του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά και κοινωνικών δράσεων – τομείς τους οποίους αδυνατεί λόγω της φύσης της να καλύψει η ιδιωτική ραδιοτηλεόραση. Αυτή, άλλωστε, είναι και η σημασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών σε πολιτισμικά αγαθά, τα οποία αδυνατεί να παρέχει ο ιδιωτικός τομέας. Τέλος, πρόκειται για τον μόνο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που λειτουργεί νόμιμα.

  Για τους παραπάνω λόγους, η διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ, η οποία είναι άνευ προηγουμένου για τις δημοκρατικές κοινωνίες της Ευρώπης, αποτελεί ιστορικής σημασίας γεγονός, που δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορους και σιωπηλούς τους πνευματικούς ανθρώπους, τους επιστήμονες και γενικότερα τη διανόηση. Με αυτό το σκεπτικό, σας καλώ προσωπικά να πάρετε θέση ως Πρόεδρος του Συλλόγου ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, και να υποβάλετε πρόταση στο ΔΣ του Συλλόγου για την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

  Θεσσαλονίκη, 15/6/2013

  Με τιμή
  Α. Μπαλτζής
  Επ. Καθηγητής
  Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ ΑΠΘ

  Α. Μπαλτζής
  Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ

  #1248

  Αγαπητέ κύριε Μπαλτζή,

  Πιστεύω προσωπικά στη σημασία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τη θεωρώ βασικό συντελεστή στο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι μιας χώρας. Έχοντας ο ίδιος εργαστεί για επτά περίπου χρόνια στο ραδιόφωνο του BBC World Service γνωρίζω τι σημαίνει η συμβολή ενός μη ελεγχόμενου από τη διαφήμιση δικτύου.
  Χαίρομαι που εκδόθηκε το τόσο ουσιαστικό ψήφισμα του Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, στο οποίο υπηρετείτε και στο οποίο είχα κι εγώ τη χαρά να διδάξω με ανάθεση το 1993-4. Μόλις πληροφορήθηκα ότι εκδόθηκε το ψήφισμα αυτό επικοινώνησα με τον κ. Γρηγόρη Πασχαλίδη και έγραψα στα μέλη του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ αν συμφωνούν να το υιοθετήσει και ο σύλλογός μας, προσαρμοσμένο βέβαια στην κοινότητα του ΑΠΘ. Ο ΕΣΔΕΠ πρέπει να κινείται με άξονα τη γνώμη των ειδικών στο πανεπιστήμιο. Περιμένω την απάντησή τους.

  Υπάρχει ένα ακόμη θέμα, η απεργία εν μέσω εξεταστικής. Συγκεκριμένα, προτού πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ την Πέμπτη, 13/6, στις 3 μ.μ., από την οποία είχε δηλώσει εξαρχής ότι θα απουσιάζει η κ. Καμτσίδου, διατυπώθηκε από την κ. Καλφακάκου και τον κ. Τσιλιγκιρίδη το αίτημα να μη συνεδριάσουμε και να καλέσουμε σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Δεν το δέχτηκα το αίτημα αυτό. Η κ. Καλφακάκου και ο κ. Τσιλιγκιρίδης εντέλει δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση. Παράλληλα, είχε διατυπωθεί την ίδια μέρα από τον Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων αίτημα για συμμετοχή σε στάση εργασίας την Παρασκευή, 14/6.

  Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε αιφνίδια απεργιακή κινητοποίηση ή στάση εργασίας και μάλιστα εν μέσω εξεταστικής. Γενικότερα, θεωρώ ότι η απεργία και η στάση εργασίας πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ από τους πανεπιστημιακούς.

  Με εκτίμηση,

  Μιχάλης Χρυσανθόπουλος
  Τμήμα Φιλολογίας

  #1249
  Λουκάς ΒλάχοςΛουκάς Βλάχος
  Συμμετέχων

  Κύριε πρόεδρε,
  Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε κίνηση σας παρακαλώ θερμά να δείτε και τα παρακάτω στοιχεία… και κυρίως την ανακοίνωση του προγράμματος της ΕΡΤ3 χτες Σάββατο. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι οσο απλα οσο τα παρουσίασε ο συνάδελφος. Η διαφωνία μας για κάποιους χειρισμούς της κυβέρνησης δεν δίνει ανοχή για τέτοιες ενέργειες.
  —————————————————-

  Του Χρήστου Νικολαίδη
  Στη συχνότητα της αγαπημένης μας ΕΡΤ3,
  oι μαυροντυμένοι μαλλιάδες πετάνε έξω από τα γραφεία τους όσους συναδέλφους διαφωνούν, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μονόπλευρα ντοκιμαντέρ μόνο για τους… αγώνες του πεζοδρομίου, δημοσιογράφοι με άλλη άποψη αποκλείονται χυδαία από το ζωντανό επαναστατικό πρόγραμμα!
  Ασελγούν πάνω στο πτώμα της ΕΡΤ3!

  Θα τους αφήσουμε;
  Τί κάνει το Σωματείο;
  Μήπως ήρθε η ώρα να παλέψουμε για μία ΕΡΤ ανοιχτή, Δημοκρατική, που θα σέβεται όλες τις απόψεις, που θα είναι εκφραστής και υπηρέτης της ελληνικής κοινωνίας και όχι των συντεχνιών και των ανεπαρκών.
  Δείτε το… πρόγραμμα που ανακοίνωσαν
  Χρήστος Νικολαίδης
  Δημοσιογράφος
  Σύμβουλος Προγράμματος και Οργάνωσης ΕΡΤ3

  —————————————
  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.media&id=25298

  Λουκάς Βλάχος

  #1251

  Ό,τι και να συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο “πρόγραμμα” της ΕΡΤ (και μόνο να παρακολουθήσει κανείς τις σχετικές εκπομπές, μπορεί να κάνει τις διαπιστώσεις του σχετικά με το πόσο ακούγεται η διαφορετική άποψη, ποιοι δημοσιογράφοι συμμετέχουν και ποιοι όχι κλπ.) δεν πρέπει να σκιάζει το μείζον: ακριβώς επειδή αυτά συμβαίνουν κατά παράδοση στην Ελλάδα όταν οδηγούμαστε σε ακρότητες και ενός κακού μύρια έπονται, δεν θα έπρεπε ποτέ να κλείσει η ΕΡΤ. Οι μεταρρυθμίσεις ή θα γίνουν με σεβασμό στις δημοσκρατικές διαδικασίες και στη συναίνεση ή αποτελούν φενάκη. Συγχαίρω το Τμήμα Δημοσιογραφίας για το συνετό ψήφισμά του και προτείνω στο ΔΣ τπυ ΕΣΔΕΠ να το υιοθετήσει.

  #1252

  Αγαπητέ κύριε Βλάχο,
  Αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει σήμερα σε οποιαδήποτε ΕΡΤ (όπως γνωρίζετε, ΕΡΤ δεν είναι μόνον η ΕΡΤ3), φέρουν όσοι αποφάσισαν τη βίαιη διακοπή λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η κατάσταση που περιγράφει ο κ. Νικολαΐδης, ακόμα και αν είναι όπως την περιγράφει (έχω περάσει αρκετές ώρες στην ΕΡΤ3), δεν θα υπήρχε, εάν δεν είχε διακοπεί με πρωτοφανή για δημοκρατική κοινωνία τρόπο, η λειτουργία της ΕΡΤ. Ούτε η Προεδρία της Δημοκρατίας, ούτε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά ούτε και οι συνάδελφοι στις διεθνείς επιστημονικές ενώσεις και στα πανεπιστημιακά Τμήματα επιστημών της μαζικής επικοινωνίας, είμαστε αδαείς ή αφελείς.

  Με εκτίμηση
  Α. Μπαλτζής

  Α. Μπαλτζής
  Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ

  #1258

  Συνάδελφοι,

  Για το θέμα της διακοπής της λειτουργίας της ΕΡΤ και της κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε. θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από τα εννέα μέλη του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ τα τέσσερα (Χ. Γαλαζούλας, Γ. Καλογεράς, Χ. Φείδας και Μ. Χρυσανθόπουλος) έχουν συμφωνήσει με την παρακάτω ανακοίνωση ψηφίζοντας θετικά με ηλεκτρονικό μήνυμα:

  «Tο Δ.Σ. του Ε.Σ.Δ.Ε.Π. εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο αποφασίσθηκε η διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ, καθώς και στην πάγια εδώ και δεκαετίες κυβερνητική πρακτική και συντεχνιακή λογική, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την απαξίωσή της. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι αναγκαίος όρος και ζωτικός συντελεστής της δημοκρατικής πολιτείας. Πιστεύει ότι η ΕΡΤ, ως οργανισμός ανεξάρτητος από πολιτικές σκοπιμότητες και διαφημιστικές ομηρίες, συνταυτισμένος με τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία, την πλουραλιστική ενημέρωση και την πολιτισμική καινοτομία, πρέπει να επαναλειτουργήσει αμέσως».

  Δύο μέλη (Α. Χατζητόλιος και Β. Καρακωστάνογλου) διαφώνησαν και κατέθεσαν διαφορετικές θέσεις και τρία (Ι. Καμτσίδου, Ρ. Καλφακάκου και Γ. Τσιλιγκιρίδης) δεν έχουν ακόμη στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα, ψηφίζοντας θετικά ή αρνητικά. Επομένως δεν υπάρχει απόφαση του Δ.Σ.

  Μιχάλης Χρυσανθόπουλος

  #1267
  ΕΣΔΕΠ
  Keymaster

  Οι θέσεις των εκπροσώπων της Ακαδημαικής Παρέμβασης στο ΔΣ κ. Χατζητόλιου και Καρακωστάνογλου για το θέμα της ΕΡΤ:

  “Ο ΕΣΔΕΠ εκφράζοντας τον προβληματισμό των συναδέλφων και γενικώτερα τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας για αλλαγές, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομώτερο δυνατόν στην αναμόρφωση και επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως αναγκαίου συντελεστή μιας ανεξάρτητης, υπεύθυνης και δημοκρατικής ενημέρωσης, ως απαραίτητου εκπαιδευτικού και πολιτισμικού θεσμού και ως εργαλείου εθνικής αυτογνωσίας και κοινωνικής λογοδοσίας, αίροντας προηγουμένως όλες εκείνες τις δυσλειτουργίες και παθολογίες που με ευθύνη κυβερνητικών πρακτικών και συντεχνιακών λογικών υπήρξαν υπεύθυνες για μια μακρόχρονη πορεία απαξίωσής της!”

Βλέπουν 7 αναρτήσεις - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
 • Πρέπει να συνδεθείτε για να απαντήσετε σε αυτό το θέμα.