Ας μιλήσουμε επιτέλους καθαρά.

Αρχική Συζητήσεις Διάλογος Ας μιλήσουμε επιτέλους καθαρά.

Βλέποντας 1 ανάρτηση (από 1 συνολικά)
 • Συγγραφέας
  Αναρτήσεις
 • #1746
  Λουκάς ΒλάχοςΛουκάς Βλάχος
  Συμμετέχων

  Συνάδελφοι σας εύχομαι ευτυχία και υγεία το 2014.
  Είναι φανερό ότι η σιωπή από όλους εμάς και η υπερσυγκέντρωση εξουσίας στο Πρύτανη δεν θα ωφελήσουν το ΑΠΘ σε δρόμο προόδου. Με τα απανωτά ομόφωνα ψηφίσματα της μισής σελίδας, η Σύγκλητος ακύρωσε το δικό της ρόλο. Το μόνο ορίγανού που προσπαθεί να ασκήσει σήμερα εποπτικό ρόλο (με βάση το νόμο) στα οικονομικά του ιδρύματος είναι πλέον το Συμβούλιο. Να σας αναφέρω μερικά ερωτήματα που έχω εδώ και πολύ καιρό και φαίνεται ότι δεν απασχολούν πολλοίς συναδέλφους.
  1. Η Υπηρεσία Διαχείρισης Πανεπιστημιακής Περιουσίας (ΥΔΠΠ), ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2010 με αποθεματικό 17 M€ (με βάση δήλωση παλιότερη του Αν. πρύτανη). Στο τέλος του 2013 μάλλον χρεοκόπησε και δανείζεται από τη ΤΡΑΠΕΖΑ ένα εκατομμύριο με τόκους για να πληρωθεί από… . Τι έγιναν όλα αυτά τα χρήματα δεν γνωρίζει ούτε το Συμβούλιο του Ιδρύματος (ΣΙ) , αν κρίνω από την τελευταία ανακοίνωσή του. Όποιος γνωρίζει περισσότερα ας μας φωτίσει για όλα αυτά. Δεν θέλω κορόνες για τη στηρίξει του Δημόσιου Πανεπιστημίου χωρίς διαφάνεια στα οικονομικά.
  2. Η Επιτροπή Ερευνών μοίρασε από τα αποθεματικά της (πέρα από την ενισχύσεων στην έρευνα και της ηλεκτρονικές υποδομές που όφειλε να κανί) πολλά εκατομμύρια σε δαπάνες που πέρασε άνετα από τη Σύγκλητο γιατί αποδέκτες ήταν τα Τμήματα.
  3. Μερικά κυμάτια στη διαχείριση της ΕΕ είναι πεντακάθαρα αλλά μερικά παραμένουν «κρυφά» και οι ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων του ΑΠΘ αμφισβητούμενης αξίας.
  4. Ένα ακόμα παράδειγμα για το πώς λειτουργούμε, που φαίνεται να ενοχή μόνο λίγους, είναι ότι στη πανεπιστημιακή λέσχη υπάρχει εργολαβία «φύλαξης» με 60 υπαλλήλους που σε πρόσφατη επίσκεψη μου διαπίστωσα ότι μια μικρή ομάδα φοιτητών, δέκα ατόμων, δεν αφήνει τους «φύλακες» να κάνουν ούτε το στοιχειώδη έλεγχο στο ποιος σιτίζεται και ποιος όχι. Δηλαδή όταν δέκα φοιτητές τους κάνουν πέρα ποιόν ακριβώς πληρώνονται να φυλάξουν;
  Τα παραδείγματα συσσωρεύονται και ζητούν απαντήσεις. Η δικαιολογία ότι η σύγκλητος ανησυχεί για να μην χάσει το ΑΠΘ χρήματα από το Κρατικό προϋπολογισμό δεν με πείθει αν κρίνω από το χαλαρό έλεγχο που κάνει στην ΥΔΠΠ και στην ΕΕ.

  ΥΓ: εσωκλείω ένα πρόσφατο σχόλιο πάνω στα θέματα αυτά στα ΝΕΑ.

  Λουκάς Βλάχος

Βλέποντας 1 ανάρτηση (από 1 συνολικά)
 • Πρέπει να συνδεθείτε για να απαντήσετε σε αυτό το θέμα.