Για τη θέρμανση στο ΑΠΘ

Αρχική Συζητήσεις Διάλογος Για τη θέρμανση στο ΑΠΘ

Βλέπουν 3 αναρτήσεις - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
 • Συγγραφέας
  Αναρτήσεις
 • #1762
  Λουκάς ΒλάχοςΛουκάς Βλάχος
  Συμμετέχων

  Για τη θέρμανση στο ΑΠΘ
  Γνωρίζω ότι το πανεπιστήμιο προμηθεύεται «δωρεάν» το αέριο και ότι το λεβητοστάσιο το ανέλαβε ΙΔΑΧ με διδακτορικό στους Μηχανολόγους Μηχανικούς, αλλά εμείς τι φταίμε να πεθαίνουμε από θερμοπληξία… και να γυρίζουμε γυμνοί στο γραφείο με ανοικτά παράθυρα; Δεν έχω πρόσβαση στη σελίδα του πρύτανη στο fb, ας τον ενημερώσει κάποιος ή κάποια γιατί τα τηλέφωνα στη γραμματεία του δεν απαντούν. Αχ τι μας κάνει αυτή η «διαθεσιμότητα» …

  Λουκάς Βλάχος

  #1763

  Δεν θεωρώ το ζήτημα της θέρμανσης ήσσονος σημασίας για λόγους τόσο εξοικονόμησης πόρων όσο και σεβασμού προς το περιβάλλον. Χθες συνάντησα για δεύτερη φορά τον προϊστάμενο του Τμήματος Λειτουργίας Εγκαταστάσεων στη Διεύθυνση Συντήρησης & Λειτουργίας Εγκαταστάσεων, στον οποίο, μάλιστα, είχα στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα που παραμένει αναπάντητο. Μου δήλωσε ότι η Κεντρική Κτιριακή Μονάδα του ΑΠΘ, δηλαδή το κτίριο Διοίκησης, η ΝΟΠΕ, η Θεολογική, η Φιλοσοφική, το Χημικό κ.ά., θερμαίνονται από το ίδιο λεβητοστάσιο το οποίο ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗ! Επομένως, ο καυστήρας λειτουργεί “στα κουτουρού” και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να κλείνει εντελώς τις θερμότερες ώρες της ημέρας! Και το τελευταίο, όμως, χρειάζεται κάποια διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι χθες το μεσημέρι σταμάτησε η παροχή θέρμανσης. Είναι, όμως, λυπηρό το γεγονός ότι ένα Πανεπιστήμιο, με Πρύτανη από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής και Αναπληρωτή Πρύτανη εγνωσμένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας από το Τμήμα Βιολογίας, εμφανίζεται να αδιαφορεί για την ορθή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης των, κατά τεκμήριο, ενεργοβόρων εγκαταστάσεών του.

  IDS

  #1764

  Σήμερα το πρωί διαπίστωσα ότι τα σχόλιά μας για τη θέρμανση δεν πέρασαν απαρατήρητα. Με κάλεσε ο υπεύθυνος του Τεχνικού Συνεργείου για το λεβητοστάσιο και με ενημέρωσε για το πώς έχει η κατάσταση σήμερα.
  Πρώτον, ο κύριος με τον οποίον μίλησα δύο φορές ήταν ο προϊστάμενος του Τεχνικού Συνεργείου και όχι ο προϊστάμενος του Τμήματος Λειτουργίας Εγκαταστάσεων, ο οποίος αποχώρησε από την υπηρεσία τον Ιούνιο – χωρίς μέχρι σήμερα να ενημερωθεί η ιστοσελίδα του ΑΠΘ και έτσι οδηγήθηκα σε πλάνη περί το πρόσωπο.
  Δεύτερον, όπως μου εξήγησε ο υπεύθυνος του Τεχνικού Συνεργείου, το σύστημα τηλεθέρμανσης της Κεντρικής Μονάδας είναι παλαιό και καταπονημένο. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι δυνατό να εισαχθεί αυτοματισμός στο λεβητοστάσιο, αλλά απαιτείται η επίβλεψη θερμαστών σε 24ωρη βάση. Ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, πρέπει να τίθενται σε λειτουργία ένας, δύο, τρεις και, πολύ σπάνια, τέσσερις από τους πέντε λέβητες που διαθέτει το σύστημα. Αυτό απαιτεί τη χειρωνακτική παρέμβαση των θερμαστών. Όταν, ενόψει της διαθεσιμότητας, έλειψαν οι θερμαστές, σταμάτησε και η λειτουργία των λεβήτων και κόπηκε η θέρμανση. Σήμερα εργάζονται θερμαστές με εργολαβία. Παρά ταύτα, το προηγούμενο διάστημα η λειτουργία των καυστήρων δεν ανταποκρινόταν στις υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.
  Τρίτον, αν και τα κτίρια της Κεντρικής Μονάδας εξαρτώνται από κεντρικό σύστημα θέρμανσης, θα ήταν δυνατό να ελεγχθεί η παροχή στο δευτερεύον κύκλωμα των κτιρίων αν τοποθετηθεί σύστημα για τον έλεγχο της θερμοκρασίας με αυξομείωση παροχής θερμού νερού.
  Τέλος, επιμένω στο ακροτελεύτιο σχόλιο. Οι υποδομές και η καλή λειτουργία τους οφείλουν να είναι πρώτιστο μέλημα της διοίκησης του Πανεπιστημίου.

  IDS

Βλέπουν 3 αναρτήσεις - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
 • Πρέπει να συνδεθείτε για να απαντήσετε σε αυτό το θέμα.