Περιοδικά και Βιβλιοθήκες στο ΑΠΘ

Αρχική Συζητήσεις Διάλογος Περιοδικά και Βιβλιοθήκες στο ΑΠΘ

Βλέποντας 1 ανάρτηση (από 1 συνολικά)
 • Συγγραφέας
  Αναρτήσεις
 • #1467
  Λουκάς ΒλάχοςΛουκάς Βλάχος
  Συμμετέχων

  Είναι φανερό ότι το θέμα των περιοδικών έχει δύο επίπεδα. Το πρώτο συνδέεται με τα περιοδικά τουHEAL-linkγια τα οποία μόλις πριν λίγες μέρες βρέθηκαν τα χρήματα. Οι εκδοτικοί οίκοι που δε μας έκοψαν τις συνδρομές παρόλο που δεν πληρώθηκαν θα συνεχίσουν τις συνδρομές κανονικά. Για τους εκδοτικούς οίκους που μας έκοψαν τις συνδρομές θα περιμένουμε λίγο για να πληρωθούν πρώτα και μετά θα έχουμε πάλι πρόσβαση. Αυτή η πρακτική όμως του «δος ημίν σήμερον» έχει όρια γιατί το 2014 κανένας δε γνωρίζει τι θα γίνει…
  Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν, αλλά περίπου 2300 περιοδικά πληρώνονται από το δικό μας τακτικό προϋπολογισμό. Τα περισσότερα περιοδικά που με αφορούν προσωπικά (δυστυχώς) είναι μέσα σε αυτά. Η επιτροπή βιβλιοθήκης του ΑΠΘ έχει έγκαιρα ενημερώσει την πρυτανεία ότι θα χρειαστούν 700.000 ευρώ για να μη διακοπούν τα περιοδικά αυτά. Τον Απρίλιο του 2013 (που ήταν ήδη πολύ αργά για να μην διακοπούν οι συνδρομές) η Επιτροπή Βιβλιοθήκης το υπενθύμισε στην πρυτανεία..
  «Για τις υπόλοιπες συνδρομές του ΑΠΘ ο διαγωνισμός μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει πραγματοποιηθεί και ως εκ τούτου έχει διακοπεί η πρόσβαση στα περισσότερα ξενόγλωσσα έντυπα και ηλεκτρονικά συνδρομητικά περιοδικά του ΑΠΘ (περίπου 2.300 τίτλοι). Η βιβλιοθήκη έχει ζητήσει εκ νέου από την Πρυτανεία την έγκριση του προϋπολογισμού και τη διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού.»
  Τελικά για άγνωστους λόγους τα χρήματα για αυτά τα περιοδικά εγκρίθηκαν πριν λίγες μέρες. Το σχέδιο της προκήρυξης ετοιμάζεται τώρα και μάλλον την ερχόμενη άνοιξη θα έχουμε πρόσβαση στα περιοδικά του 2013… Για το 2014 «τυπικά» δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί πρέπει να είναι από τον προϋπολογισμό του 2014.Η Επιτροπή Ερευνών (ΕΕ) διέθεσε το ποσό των 274.350 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών σε βάσεις βιβλιογραφικής αναζήτησης, των βασικών ηλεκτρονικών εργαλείων «Blackboard» και της μηχανής αναζήτησης «Summon». Αν η πρυτανεία θεωρούσε ότι αυτά τα περιοδικά έχουν προτεραιότητα θα μπορούσε να διαθέσει και τα 700.000 ευρώ μιας και δυνατότητες υπάρχουν. Διαβάζουμε στο προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2013 (βλέπε συνημμένο σελίδα 9) ότι
  «Σύμφωνα με την περιπτ.1 της υποπαραγράφου Θ1 του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012 προστέθηκε στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 7 του π.δ. 432/1981 το παρακάτω εδάφιο:
  «Η Επιτροπή Ερευνών μετά από έγκριση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου ή της Συνέλευσης του Τ.Ε.Ι. δύναται να αποδίδει στον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Α.Ε.Ι. ποσοστό έως σαράντα τοις εκατό (40%) του αδιάθετου αποθεματικού για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών.»
  Ο υπολογισμός του ποσού που μπορεί να διατεθεί στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου γίνεται ως εξής:
  Υπολογισμός 40% Αδιάθετου Αποθεματικού
  Συνολικό αδιάθετο αποθεματικό (Απόφαση Συγκλήτου) € 8.211.933,63
  Υπόλοιπο δανείων έργων -€ 4.524.689,87
  Καθαρό Αδιάθετο αποθεματικό € 3.687.243,76
  40% του αδιάθετου αποθεματικού € 1.474.891,51»

  Όπως γνωρίζετε η ΕΕ μοιράζει αυτή την εποχή σε όλα τα τμήματα χρήματα σε μικρά ποσά (200-300 ευρώ/άτομο/σε κάθε τμήμα) που θα εξατμιστούν σε «μικρό-ανάγκες» και τίποτα ολοκληρωμένο βάσει κάποιας στρατηγικής (πχ περιοδικά) δε θα γίνει για το ΑΠΘ. Με αυτά και άλλα δωράκια (είναι ενδιαφέρον αν μελετήσετε τα αιτήματα για τη διάχυση των χρημάτων αυτών από τα αποθεματικά της ΕΕ) θα εξατμιστούν σημαντικά κονδύλια. Δωρίζει φυσικά η πρυτανεία χρήματα από αυτά που θα μπορούσαν να στηρίξουν μία ευρύτερη στρατηγική για το ΑΠΘ, όπως έγινε και με την Υπηρεσία Διαχείρισης της Πανεπιστημιακής περιουσίας την τριετία που πέρασε. Για να μην παρεξηγηθώ, όλα έχουν γίνει φυσικά νόμιμα με αποφάσεις οργάνων (ποια όργανα θα ψήφιζαν όχι στα δωράκια;). Εδώ συζητάμε απλά τη στρατηγική διανομής αποθεματικών και όχι τίποτα παράνομο. Χαϊμαλιά, καθρεφτάκια και χρωματιστά βραχιόλια για να κρατάμε όλους τους ιθαγενείς ευτυχισμένους… η υποστήριξη και σε ψήφους έχει κόστος!
  Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα που μένει άλυτο είναι η συγχώνευση των βιβλιοθηκών στο ΑΠΘ. 42 Τμήματα έχει το ΑΠΘ και 48 βιβλιοθήκες!!! Σε καμία σχολή (με εξαίρεση τη Νομική) δεν έχει γινεί συγχώνευση των βιβλιοθηκών… Όταν ένα πανεπιστήμιο δεν είναι σε θέση να συγχωνεύσει τις βιβλιοθήκες του, την εποχή που οι βιβλιοθήκες μεταφέρονται σταδιακά σε ψηφιακή ηλεκτρονική μορφή και συγκεντρώνονται σε νέες μορφές υπηρεσιών εμείς αδιαφορούμε. Η Επιτροπή Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το επιτελείο των άξιων βιβλιοθηκονόμων της κεντρικής βιβλιοθήκης έχει προτείνει τη συγχώνευση των βιβλιοθηκών. Την σταμάτησαν οι Κοσμήτορες και οι Πρόεδροι στα τμήματα…. Μέσα στο ίδιο πνεύμα, τα χρήματα για την αγορά βιβλίων σε έντυπη μορφή μοιράστηκαν και φέτος στα τμήματα (ψίχουλα πάλι ανά τμήμα) και στη συνέχεια κάθε μέλος ΔΕΠ παράγγειλε τα δικά του έντυπα βιβλία. Τα περιοδικά που προανέφερα αγοράζονται επίσης και σε έντυπη μορφή (τι σπατάλη χώρου και χρημάτων) και δεν τα ζητά κανένας τα τελευταία χρόνια, απλά γεμίζουν ράφια και κάθονται εκεί. Μερικές βιβλιοθήκες τμημάτων δεν έχουν αρκετό προσωπικό και τα έντυπα περιοδικά μένουν αζήτητα στη κεντρική βιβλιοθήκη. Η Επιτροπή Βιβλιοθήκης και η Κεντρική Βιβλιοθήκη έχουν προτείνει να ελαττωθούν δραστικά οι διανομές χρημάτων για έντυπη μορφή βιβλίων ανά τμήμα και για την αγορά έντυπης μορφής περιοδικών. Αλλά και εδώ το ίδιο σενάριο… οι κοσμήτορες και τα τμήματα δε θέλουν αλλαγές και η πρυτανεία δεν έχει καμία διάθεση να χαλάει καρδιές και να χάνει ψήφους …
  Συμπερασματικά, αν ένα πανεπιστήμιο δε μπορεί να συγκεντρώσει τις 48 βιβλιοθήκες σε 8 και να αλλάξει μερικές από τις συνήθεις κατασπατάλησης χρημάτων για έντυπες μορφές βιβλίων, δεν μπορεί να ζητά από την πολιτεία με ψηφίσματα να κάνει η πρυτανεία αξιολόγηση του προσωπικού και να σταματήσουν οι διαθεσιμότητες του διοικητικού προσωπικού… Αυτά που περιγράψαμε για τις βιβλιοθήκες ισχύουν και για τις γραμματείες που θα έπρεπε να συγχωνευτούν σε γραμματείες σχολών αλλά και στις γραμματείες των τομέων, των εργαστηρίων και των κλινικών που θα έπρεπε να συγκεντρωθούν σε μεγαλύτερες διοικητικές μονάδες. Αλλά η σημερινή πρυτανεία έδειξε ότι δεν θέλει να σπάσει αυγά αν και της αρέσουν οι ομελέτες…
  Κλείνοντας θέλω να πω ότι δεν έχει ευθύνες μόνο η πρυτανεία αλλά και το ΣΙ για όλα αυτά αλλά και εμείς συνάδελφοι που τα παρακολουθούμε αμέτοχοι ή και συμμετέχουμε «σιωπώντας».

  Attachments:

  Λουκάς Βλάχος

Βλέποντας 1 ανάρτηση (από 1 συνολικά)
 • Πρέπει να συνδεθείτε για να απαντήσετε σε αυτό το θέμα.