Στάσις;

 • Αυτό το θέμα έχει 6 απαντήσεις, 4 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 7 έτη, 7 μήνες πριν από τον χρήστη glavinisglavinis.
Βλέπουν 7 αναρτήσεις - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
 • Συγγραφέας
  Αναρτήσεις
 • #1515
  glavinisglavinis
  Συμμετέχων

  “Η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφασίζει εκτάκτως τη συμβολική αναστολή διοικητικής λειτουργίας, από την Πέμπτη 19 έως και τη Δευτέρα 23/9… Παράλληλα, η Σύγκλητος του ΑΠΘ εξέτασε, ως περαιτέρω βήμα, την παραίτηση όλων των οργάνων διοίκησης του ΑΠΘ από τα διοικητικά τους καθήκοντα και τις αντίστοιχες διοικητικές θέσεις, στην περίπτωση πραγμάτωσης της σχεδιαζόμενης διαθεσιμότητας.”

  Ειλικρινά, αυτές τις στιγμές δεν ξέρω για τι πρέπει να λυπηθώ περισσότερο. Κρίμα!

  #1516
  Hara CharalambousHara Charalambous
  Συμμετέχων

  Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει διατυπωθεί στη κοινότητα εναλλακτική πρόταση που να
  ικανοποιεί το αίσθημα του δικαίου.

  Σε άλλο επίπεδο, τα επικοινωνιακά παιχνίδια και απειλές δε με βρίσκουν σύμφωνη ως στάση ζωής.

  #1517

  Ήμουν παρών στη συζήτηση που έγινε στη Σύγκλητο, στη συνεδρίαση της οποίας είχα κληθεί, ως πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ. Έφυγα πριν από την ψηφοφορία, στην οποία δεν είχα θέση. Υποστήριξα ότι, πέρα από τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο αποφασίζεται η διαθεσιμότητα γενικώς στα ΑΕΙ (χωρίς κριτήρια θα τιμωρηθούν κάποιοι, τι σημασία έχει ποιοι), πρέπει να γίνει σαφές το απολύτως ιδιαίτερο της περίπτωσης του ΑΠΘ: σκεφτείτε ότι ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Γεωπονικό Αθηνών και ΑΣΚΤ, που στην Αθήνα καλύπτουν ό,τι στη Θεσσαλονίκη καλύπτει το ΑΠΘ, έχουν περίπου 2740 μέλη ΔΕΠ και και 2450 διοικητικούς/ΙΔΑΧ, ενώ το ΑΠΘ έχει 2122 μέλη ΔΕΠ και 769 διοικητικούς/ΙΔΑΧ! Παρά ταύτα, και τα 4 ιδρύματα των Αθηνών ζητούν αύξηση του προσωπικού! Ανέφερα ότι η θέση που προβάλλεται στην ανακοίνωση της συνόδου των πρυτάνεων, με την οποία ζητούνται άλλες 2500 Θέσεις διοικητικών, υπονομεύει τα επιχειρήματα του ΑΠΘ. Δυστυχώς, χάριν της ομοφωνίας, χάνουμε επιχειρήματα.
  Επίσης τόνισα ότι τα όργανα διοίκησης του ΑΠΘ (πρύτανης, σύγκλητος, πρόεδροι) πρέπει δηλώσουν ρητά ότι θα παραιτηθούν σε ενδεχόμενη αφαίμαξη του ΑΠΘ: όχι ως απειλή αλλά ως το μοναδικό φρένο που μπορεί να μπει αν πράγματι δεν μπορεί να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο μετά τις αποχωρήσεις.

  #1518
  glavinisglavinis
  Συμμετέχων

  Αίσθημα δικαίου γιατί, αγαπητή Χαρά; Την διακριτική μεταχείριση μέχρι τώρα, την υφίσταται ο ιδιωτικός κι όχι ο δημόσιος τομέας. Κι ύστερα, από πού κι ως πού προσβάλλεται το (κοινό υποθέτω) περί δικαίου αίσθημα με τη διαθεσιμότητα, όταν ο τρόπος πρόσληψης στο δημόσιο είναι το καθοριστικότερο κριτήριο;

  Εναλλακτική πρόταση υπάρχει και έχει ήδη κατατεθεί:

  http://panepistimiakisymparataxi.blogspot.gr/2012/08/blog-post_31.html

  Όπως υπάρχει και εναλλακτική πολιτική από την συστηματική προσφυγή στην τυφλή και αδιέξοδη εξέγερση (και ήδη στάση) κάθε φορά που ο εχθρός μπαίνει στην πόλη. Λέγεται έγκαιρη αντίδραση και ορισμένοι από μάς την ζητούσαμε μετ’ επιτάσεως πριν τα Μνημόνια.

  #1519
  Λουκάς ΒλάχοςΛουκάς Βλάχος
  Συμμετέχων

  Η καταδίκη της βίας …. και η αναστολή λειτουργίας είναι συμβατά;
  «Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στην έκτακτη συνεδρίασή της με αριθμό 2867/18-9-2013, με ομόφωνο ψήφισμά της, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, του Παύλου Φύσσα. Μαζί με όλη την κοινωνία εκφράζει, επίσης, την αγωνία της για τα πρωτόγνωρα φαινόμενα βίας, μισαλλοδοξίας και βαρβαρότητας που αναπτύσσονται σήμερα και πλήττουν την ανθρώπινη υπόσταση, τη δημοκρατία και τον ελληνικό πολιτισμό».

  Τα ψηφίσματα για τη βία όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια τραγική στιγμή είναι χωρίς αξία. Για ένα πανεπιστήμιο που δε φροντίζει, σε καθημερνή βάση, να καταπολεμήσει τα φαινόμενα βίας εντός του Ιδρύματος και αυτές τις μέρες αναστέλλει τη λειτουργία του ρίχνοντας έμμεσα λάδι στη φωτιά για παράνομες καταλήψεις, τα ψηφίσματα Ι και IΙ πιθανά να είναι αντιφατικά. Όσοι από μας κατέθεσαν προτάσεις για την καταπολέμηση της βίας βρήκαν τη σημερινή διοίκηση απέναντι να τους χλευάζει… Σήμερα θα ψηφίσει η Σύγκλητος «… εκφράζει την αγωνία της για τα πρωτόγνωρα φαινόμενα βίας, μισαλλοδοξίας και βαρβαρότητας που αναπτύσσονται σήμερα και πλήττουν την ανθρώπινη υπόσταση, τη δημοκρατία και τον ελληνικό πολιτισμό». Συμφωνούμε με αυτά, άλλα δε φτάνει το ψήφισμα… θέλει θαρραλέες πρωτοβουλίες η καταπολέμηση της βίας στο ΑΠΘ και στην κοινωνία. Δυστυχώς όμως ο Πρύτανης αρνείται ότι έχουμε φαινόμενα βίας στο ΑΠΘ και το μετατρέπει σε «προεκλογικό κέντρο».

  Λουκάς Βλάχος

  #1520

  Αν «ο τρόπος πρόσληψης στο δημόσιο είναι το καθοριστικότερο κριτήριο» γιατί δεν έχουν ανακοινωθεί με σαφήνεια τα κριτήρια και το ειδικό βάρος που έχουν, τα οποία και αφορούν τη διαθεσιμότητα του προσωπικού στα ΑΕΙ, αλλά αναφέρονται, δημόσια ή κατ’ιδίαν, επισκέψεις στους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης;

  Εμένα με σοκάρισε αυτός ο «ελληνικός πολιτισμός»! Τον «αγγλικό» ή τον «γαλλικό» ή τον «γερμανικό» δεν τον πλήττουν, φαίνεται!

  #1521
  glavinisglavinis
  Συμμετέχων

  Η Υπουργική Απόφαση από την οποία προκύπτει ότι όλα τα κριτήρια και το ειδικό τους βάρος έχουν νομοθετηθεί συγκεκριμένα, είναι η από 2 Αυγούστου 2013 αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/2/οικ.21634, την οποία μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link:

  http://www.ydmed.gov.gr/?p=5593

  Κάποιος, λοιπόν, που προσλήφθηκε στο Δημόσιο με ΑΣΕΠ πάσης φύσεως ή με γραπτές εξετάσεις προ ΑΣΕΠ, έχει αμέσως-αμέσως από 20 έως 30 μόρια, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Βλέπουν 7 αναρτήσεις - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
 • Πρέπει να συνδεθείτε για να απαντήσετε σε αυτό το θέμα.