Σχολιάζοντας μια εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΕΣΔΕΠ

Αρχική Συζητήσεις Διάλογος Σχολιάζοντας μια εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΕΣΔΕΠ

Βλέπουν 2 αναρτήσεις - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
 • Συγγραφέας
  Αναρτήσεις
 • #1590
  Λουκάς ΒλάχοςΛουκάς Βλάχος
  Συμμετέχων

  Διαβάζουμε λοιπόν ότι:
  “Στη συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων Ε.Σ.Δ.Ε.Π. του Α.Π.Θ. και Σ.Δ.Ε.Π. του Πα.Μακ., όπως και των συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού, Ε.Τ.Ε.Π. και Ε.Ε.Δ.Ι.Π. του Α.Π.Θ., η οποία έγινε στις 3/10, αποφασίστηκαν οι παρακάτω κοινές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας μας για το μέτρο της διαθεσιμότητας:
  – Τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, στις 18:30, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων με θέμα «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε κρίση: μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση» και ομιλητές τους Β. Καρακωστάνογλου (ΝΔ), Τ. Κουράκη (ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), Φ. Τσαλίδη (ΑΝΕΛ), Γ. Τσιλιγκιρίδη (ΚΚΕ) και Κ. Χρυσάφη (ΠΑΣΟΚ).”

  Είμαστε στο 2013, πέρασαν 30 χρόνια από τότε που ο νόμος 1268/82 θα έφερνε τις κομματικές παρατάξεις φοιτητών και καθηγητών ρυθμιστές στη λειτουργία των πανεπιστημίων της χώρας. Σήμερα, υποτίθεται ότι λειτουργούμε με ένα νέο νόμο που απαλλάσσει τα πανεπιστήμια από την παρουσία των κομμάτων (τουλάχιστον στα χαρτιά).Οι καθηγητές απερίσπαστοι στην έρευνα και την διδασκαλία εκλέγουν το Συμβούλιο του Ιδρύματος (όπως έκαναν με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία) , τον πρύτανη (όχι ακόμα) και τη σύγκλητο με βάση τις επιδόσεις τους αποκλειστικά στην Έρευνα, την εκπαίδευση και την εμπειρία τους στη διοίκηση, αλλά και την εμπειρία τους από το διεθνή εκπαιδευτικό χώρο. Δεν μου κάνει εντύπωση ότι το θέμα «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε κρίση: μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση» το συζητούν εκπρόσωποι κομμάτων, μου κάνει εντύπωση ότι οι «εκπρόσωποι κομμάτων» το 2013, είναι καθηγητές πανεπιστημίου στο ΑΠΘ. Είναι στην ουσία (από τα λίγα που γνωρίζω) οι υπεύθυνοι για την λειτουργία των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης που διατηρούν τα κόμματα στο ΑΠΘ (με εξαίρεση το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ που έχουν την πολυτέλεια οι εκπρόσωποι τους να είναι και βουλευτές και καθηγητές του ΑΠΘ). Αν τώρα γυρίσουμε 30 ή και περισσότερα χρόνια πίσω και αναρωτηθούμε: Που βρίσκονταν οι σημερινοί εκπρόσωποι των κομμάτων το 1980; Μήπως ήταν και τότε οι υπεύθυνοι των φοιτητικών οργανώσεων τους και θα τους συναντούσαμε καθημερνά στις Γενικές Συνελεύσεις των σχολών και τα τραπεζάκια να συντονίζουν τους «λαϊκούς αγώνες»; Ναι λοιπόν το «βαθύ» κομματικό πανεπιστήμιο θα «συζητήσει». Μια συζήτηση όχι ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων των γραμμάτων, αλλά καθηγητών – εκπροσώπων των κομματικών οργανώσεων που λειτουργούν στο ΑΠΘ.
  Μια και τα ονόματα των εκπροσώπων των κομμάτων είναι γνωστά και γνωρίζουμε να ψάχνουμε τις βάσεις δεδομένων (Scopus, Web of Sciences, Google Scholar, …) έκανα και αυτές τις αναζητήσεις για να μάθω λίγα και για την ερευνητική δραστηριότητα των συναδέλφων. Σας προτείνω πριν αποφασίστε να πάτε να τους ακούσετε να τις συμβουλευτείτε.
  Ερωτώ λοιπόν τους συναδέλφους που παρακολουθούν αυτό το διάλογο, και ιδιαίτερα το πρόεδρο του ΕΣΔΕΠ: Στα πανεπιστήμια που εργάστηκε στην Αγγλία υπήρχε τέτοια σχέση των καθηγητών πανεπιστημίου με τα κόμματα, ώστε να ορίζονται «εκπρόσωποι τους» σε δημόσια συζήτηση; Την Δευτέρα θα θυμηθούν οι εκπρόσωποί των κομμάτων τα νιάτα τους και θα είναι σα να μην πέρασε μια μέρα από το ηρωικό ξεκίνημα του 1982…
  Εύχομαι ολόψυχα η συζήτηση να έχει μεγάλο ενδιαφέρον και περιμένουμε τα πορίσματα της.
  Υ.Γ Αναζητώντας υλικά από τα αρχεία της πρόσφατης ιστορίας των φοιτητικών παρατάξεων στο ΑΠΘ έπεσα πάνω στη φωτογραφία που σας εσωκλείω. Λέει πολλά, αλλά κυρίως απαντά στο ερώτημα: γιατί από το Σεπτέμβριο του 2010 το πανεπιστήμιο αντί να ασχολείται με την αριστεία, την αξιολόγηση, τη διαφάνεια και το στρατηγικό σχεδιασμό μέσα από τη σύνταξη Οργανισμού και το Κανονισμού χρησιμοποιεί, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, μεθόδους φοιτητικών παρατάξεων (ηχεία με επαναστατικά τραγούδια και αφίσες, απεργίες, πορείες και συγκεντρώσεις, συνεντεύξεις τύπου και συνθήματα «Το ΟΛΟ ΑΠΘ συνεχίζει ενωμένο δυνατό») για να αμύνεται συνεχώς.

  Λουκάς Βλάχος

  #1594
  glavinisglavinis
  Συμμετέχων

  Η αλλαγή δεν κατοικεί πια εδώ!

  Φοβάμαι, Λουκά, ότι ο κομματισμός δεν εξηγεί τα πάντα και πάντως δεν εξηγεί ικανοποιητικά την τρέχουσα “κυρίαρχη” θέση των ΑΕΙ γενικά και του ΑΠΘ ειδικότερα απέναντι στην τελευταία “επίθεση” που δέχεται το “δημόσιο Πανεπιστήμιο” από την “Κυβέρνηση”. Ας μην ξεχνάμε ότι για πρώτη φορά νιώσαμε την κρίση να χτυπάει τόσο δυνατά και τη δική μας πόρτα. Και πώς αντιδράσαμε; Κλείσαμε το Πανεπιστήμιο! Με κομματικά κριτήρια έγινε αυτό; Όχι βέβαια!

  Στα Πανεπιστήμια ειδικά, πάει καιρός που παίζανε σημαντικό ρόλο οι κομματικές διαχωριστικές γραμμές. Είναι αλήθεια πως συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις επιχειρούν εδώ και καιρό να βάλουν φωτιά στην κοινωνία αρχίζοντας από δω μέσα. Η τωρινή αντίδρασή μας, ωστόσο, δεν εξηγείται με ερμηνείες κομματικής υπαγωγής ή πολιτικής υστεροβουλίας.

  Ένα άλλο πολύ πιο ενδεικτικό παράδειγμα είναι η αλλαγή του τρόπου εκλογής της διοίκησης. Η παλαιά Σύγκλητος είχε μέλη που είχαν εκλεγεί με την συμμετοχή φοιτητικών κομματικών παρατάξεων, στις οποίες είχαμε ρήξει όλοι μας το ανάθεμα. Φύγανε οι παρατάξεις, εκλέξαμε Κοσμήτορες χωρίς αυτές. Τί συνέβη; Η προηγούμενη Σύγκλητος, λίγο πριν αποχαιρετήσει στο τέλος Αυγούστου, μας έδωσε ούτε λίγο, ούτε πολύ, ραντεβού στα γουναράδικα. Η τωρινή μάς έβγαλε και εισιτήριο! Τις κομματικές τους παρατάξεις ακούσανε οι συνάδελφοι και κλείσανε το Πανεπιστήμιο και απειλήσανε και με ομαδική παραίτηση; Όχι βέβαια. Εμάς ακούσανε!

  Ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι πως η κυρίαρχη δύναμη στον ΕΣΔΕΠ έκανε αποχές και απεργίες και πρότεινε και την παραίτηση του Πρύτανη από πάνω επικαλούμενη ακριβώς τον ακομμάτιστο συνδικαλισμό της! Και είναι πράγματι ακομμάτιστη!

  Μήπως, λοιπόν, θα πρέπει να κάνουμε λιγάκι zoom out και να δούμε πως καταντήσαμε από τα πιο συντηρητικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας; Και πως αυτό εξηγεί τελικά πάρα πολλά πράγματα; Η αλλαγή δεν κατοικεί πια στα ΑΕΙ…

Βλέπουν 2 αναρτήσεις - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
 • Πρέπει να συνδεθείτε για να απαντήσετε σε αυτό το θέμα.