ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ, 25-3-2005

Απόσπαση συναίνεσης για "σύστημα διασφάλισης ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση"

Το Υπουργείο Παιδείας επιμένει να επιδιώκει την απόσπαση κάποιας συναίνεσης για το "σύστημα διασφάλισης ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση" ("ΕΣΥΠ" 30/03/2005), παρά το ότι ο πραγματικός διάλογος μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα ανέδειξε άλλες προτεραιότητες για το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Στην κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων ΔΕΠ των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και Αιγαίου ("Η πολιτική εγκατάλειψη του δημόσιου Πανεπιστημίου") παρουσιάζονται με δραματικό τρόπο αυτές οι προτεραιότητες.

Η ανακοίνωση αυτή και η αποφασιστικότητα που δηλώνει αποτελούν την καλύτερη απάντηση στις νέες επιθέσεις συκοφάντησης που έχει εξαπολύσει το ΥπΕΠΘ εναντίον των πανεπιστημιακών δασκάλων και του έργου που επιτελείται στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Συνάδελφοι,

Το "σύστημα διασφάλισης ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση" δεν αφορά τις πανεπιστημιακές σπουδές σε μια επιστήμη, όπως τις γνωρίζουμε. Αφορά την υπό διαμόρφωση "αγορά υπηρεσιών εκπαίδευσης" σε αποφοίτους Λυκείου. Μια αγορά που απαιτεί τυποποίηση των "προϊόντων" (την οποία θα προωθήσει το σύστημα "διασφάλισης ποιότητας" με την καθιέρωση "πιστωτικών μονάδων") και πιστοποίηση, που θ' αγοράζεται από "ανεξάρτητες επιχειρήσεις εξωτερικής αξιολόγησης", με ευρωπαϊκή εμβέλεια και αναγνώριση.

Στη συνέχεια, η αγορά υπηρεσιών αυτή θα μπορεί να "απελευθερωθεί" με τις συμφωνίες (GATS) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου -- συμφωνίες που ήδη έχουν αποδεχτεί αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη "σύσταση" "για τη διασφάλιση ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση" {PDF de en fr} της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, από αυτήν την "εξωτερική αξιολόγηση" των προγραμμάτων σπουδών θα εξαρτάται η άδεια χορήγησης τίτλων σπουδών από τα Τμήματα και η χρηματοδότησή τους.

Αυτές οι σαρωτικές επεμβάσεις, αν επιτρέψουμε να επιβληθούν, θα απορρυθμίσουν αμετάκλητα το πανεπιστημιακό μας σύστημα. Πρέπει να αναπτύξουμε τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και να κινητοποιηθούμε μαζί με τους φοιτητές μας.

Καλούνται οι Σύλλογοι

με αφορμή την επιμονή του ΥπΕΠΘ να "συζητήσει" το "σύστημα διασφάλισης ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης", ως πρώτη αντίδραση, την ημέρα αυτή ("ΕΣΥΠ", 30/03/2005), να προκηρύξουν στάση εργασίας και ν' αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να οργανωθεί σε κάθε πανεπιστήμιο συζήτηση για τις συνέπειες που θα έχει στο πανεπιστημιακό μας σύστημα ο θεσμός αυτός και να επιδιώξουν την ενεργοποίηση των ακαδημαϊκών οργάνων γιαυτό το θέμα.

Επίσης, καλούνται οι Σύλλογοι, να επιδιώξουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους φοιτητές.

Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών των Συλλόγων είναι η ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση και η ισχυρή αντίδραση στην επίθεση που δέχεται το δημόσιο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του προγραμματισμού δράσης και κινητοποίησης (απόφαση 7ου Συνεδρίου, Απόφαση Ε.Γ. ΠΟΣΔΕΠ - 9 Μαρτίου '05).

 

Αρχή - Ενημέρωση-Ανακοινώσεις - το ΔΣ - Καταστατικό - κείμενα διαλόγου - Θεσμικά - Οικονομικά - Σελίδες παρατάξεων - ΠΟΣΔΕΠ(εξωτερικός σύνδεσμος) - Σύνδεσμοι (links) σε άλλες ιστοσελίδες

Τελευταία Τροποποίηση: 28-3-2005