ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αρθρο στα ΝΕΑ, 20-11-2004


Πάνω κατά 25% οι εγγραφές, με το 15% των νεοεγγραφέντων να προέρχεται από τα δημόσια τεχνολογικά ιδρύματα
Aφήνουν τα TEI για τα κολέγια!
Ποιοι λόγοι οδηγούν τους σπουδαστές στην ιδιωτική Παιδεία

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Έκρηξη εγγραφών, με αύξηση σχεδόν 25%, προέκυψε ξαφνικά εφέτος στα ιδιωτικά κολέγια που συνεργάζονται με Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επιπλέον, περίπου 2 στους δέκα νεοεγγραφέντες σπουδαστές έχουν εγκαταλείψει κάποιο TEI προκειμένου να φοιτήσουν στο κολέγιο!

Ενώ κάθε χρόνο ο αριθμός των νέων που πρωτοεγγράφονται σε τέτοια κολέγια κυμαινόταν γύρω στους 3.000 σπουδαστές, εφέτος πλησιάζει τις 4.000 ενώ ποσοστό τουλάχιστον 15% των νεοεγγραφέντων είχαν επιτύχει να εισαχθούν σε κάποιο - περιφερειακό κυρίως - TEI που δεν ήταν συνειδητή επιλογή τους. Οι νέοι αυτοί προτίμησαν να εγκαταλείψουν το TEI, τη δωρεάν Παιδεία και το πτυχίο. Και προκειμένου να σπουδάσουν αυτό που πραγματικά ήθελαν, προτίμησαν να εγγραφούν σε κολέγιο, παρά τα υψηλότατα δίδακτρα και την αμφίβολη ακόμα αναγνώριση του πτυχίου που θα λάβουν από το ξένο Πανεπιστήμιο. Τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι σπουδαστές κυμαίνονται από 4.500 έως 6.000 ευρώ το έτος, ενώ οι σπουδές γίνονται είτε μισές στην Ελλάδα και μισές στο συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο είτε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

H νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, κάνει τους εκπροσώπους των κολεγίων να μιλούν για ντε φάκτο ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις στην E.E. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κολεγίων κ. K. Καρκανιά, η έκρηξη εγγραφών ερμηνεύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις για τα κολέγια στην E.E.: Τον περασμένο Μάιο, με συντριπτική πλειοψηφία 23 χωρών υπέρ και μόνον την Ελλάδα και τη Γερμανία εναντίον, υπερψηφίστηκε πρόταση οδηγίας για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων κολεγίων, η οποία μάλιστα είχε προωθηθεί με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της N.Δ. κ. K. Χατζηδάκη. Εφόσον η οδηγία εγκριθεί οριστικά, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αποκτήσει ιδιωτικά Πανεπιστήμια με τη μόνη διαφορά ότι τα πτυχία δεν θα έχουν ακαδημαϊκή ισοτιμία, αλλά μόνο επαγγελματικά δικαιώματα - κάτι πάντως που είναι μείζον.

H υπουργός Παιδείας. H υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να αναγνωρίσει άνευ όρων τα πτυχία των κολεγίων και πως θα επιδιώξουμε να έχει λόγο το κράτος υποδοχής στις συμφωνίες τύπου φραντσάιζ. Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει τους αποφοίτους δεν είναι η ακαδημαϊκή αλλά η επαγγελματική ισοτιμία, κάτι που όπως δείχνουν τα γεγονότα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει για καιρό. «Είναι χαρακτηριστικό ότι εφέτος οι νέοι σπουδαστές ήλθαν σε εμάς ενημερωμένοι, χωρίς να κάνουν πια πολλές ερωτήσεις και θεωρώντας ότι το θέμα αναγνώρισης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων έχει ουσιαστικά τελειώσει», λέει ο κ. Καρκανιάς.


ΤΑ ΝΕΑ , 20-11-2004 , Σελ.: N18
Κωδικός άρθρου: A18095N181
ID:442438


Αρχή - Ενημέρωση-Ανακοινώσεις - το ΔΣ - Καταστατικό - κείμενα διαλόγου - Θεσμικά - Οικονομικά - Σελίδες παρατάξεων - ΠΟΣΔΕΠ(εξωτερικός σύνδεσμος) - Σύνδεσμοι (links) σε άλλες ιστοσελίδες

Τελευταία Τροποποίηση: 2-12-2004