ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  Γραμματέας : Παναγιώτης Γκλαβίνης, Τηλ: 2310 99 6611, E-mail: glavinis@law.auth.gr
κατάλογος ηλεκτρονικής ενημερωσης του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ στο esdep-ds@faedrion.ee.auth.gr - μάθετε περισσότερα εδώ (εγγραφή & διαγραφή με 2 κλικ!)

13-16/1/2011 10ο Συνέδριο ΠΟΣΔΕΠ  

τα αποτελέσματα των εκλογών της 14-12-2010

για ΔΣ
για ΠΟΣΔΕΠ
ψήφοι
έδρες
ψήφοι
αντιπρόσωποι
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
121
3
127
8
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
109
2
98
6
ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
95
2
102
7
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
70
2
69
5
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
11
0
9
1
Λευκά
5
6
Ακυρα
1
1
Σύνολο
412
9
412
27
 
 

τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών της 28-1-2009

 
για ΔΣ
για ΠΟΣΔΕΠ
ψήφοι
έδρες
ψήφοι
αντιπρόσωποι
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
168
3
161
11
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
113
2
103
7
ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
88
2
103
7
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
70
1
68
4
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
20
1
24
2
Λευκά
4
5
Ακυρα
2
1
Σύνολο
465
9
465
31
Πρόσκληση σε Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση - ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ
Σας καλούμε σε επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00' στο Αμφιθέατρο Π. Παναγιωτόπουλος της Πολυτεχνικής Σχολής.
Ημερήσια Διάταξη:
α. Απολογισμός απερχόμενου ΔΣ
β. Οικονομικός απολογισμός
γ. Προκήρυξη εκλογών
δ. Σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση
Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2010
Για το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ
Ο Πρόεδρος Γιάννης Ν. Κρεστενίτης
Ο Γραμματέας Παναγιώτης Γκλαβίνης
απόφαση για εκλογές 14-12-2010

απόφαση για απεργία 15-12-2010

«Δημόσιο Πανεπιστήμιο: αύριο τι;» είναι το θέμα της εκδήλωσης διαλόγου που διοργανώνουν η Πρυτανεία και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης,

την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

δελτίο τύπου

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
σχετικά με το θέμα της απόφασης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για "αναστολή της επί πιστώσει" χορήγησης φαρμάκων στους σφαλισμένους του ΟΠΑΔ, αποστείλαμε τα συνημμένα έγγραφα στον ΟΠΑΔ και στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, με κοινοποίηση στην Πρυτανεία ΑΠΘ, ζητώντας και τη δική τους παρέμβαση για την άμεση λύση του θέματος. (24-11-2010)

Επικοινωνία και ενημέρωση από την ΕΔΟΘ για το θέμα της "αναστολής της επί πιστώσει" χορήγησης φαρμάκων στους σφαλισμένους του ΟΠΑΔ από τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης:
"Το θέμα απασχόλησε στην Ε.Ε. της ΕΔΟΘ στη συνεδρίαση της Δευτέρας 22/11 . Το θέσαμε υπόψη της ΑΔΕΔΥ και αύριο Πέμπτη, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΘ, ο Πέτρος Κετεκίδης, έχει συνάντηση και γι' αυτό το θέμα με τον Λοβέρδο. Περιμένουμε αύριο τις εξελίξεις για άμεση λύση, αλλιώς πρέπει να υπάρξει άμεση δυναμική κινητοποίηση παράλληλα και με νομικά μέσα". (25-11-2010)

Γιάννης Ν. Κρεστενίτης
Πρόεδρος ΔΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ

ΟΠΑΔ-1


ΟΠΑΔ-2

Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση
για τον απολογισμό των πεπραγμένων του απερχόμενου Δ.Σ. και την προκήρυξη εκλογών για την εκλογή των νέων μελών του ΔΣ και των εκπροσώπων μας στο 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ.

Στις 29 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 στο Αμφιθέατρο Π. Παναγιωτόπουλος της Πολυτεχνικής Σχολής, και -αν δεν επιτευχθεί απαρτία- για την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00' στο Αμφιθέατρο Π. Παναγιωτόπουλος της Πολυτεχνικής Σχολής. Την ίδια ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 (Αμφιθέατρο Π. Παναγιωτόπουλος της Πολυτεχνικής Σχολής), θα συζητήσουμε περαιτέρω στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και θα καταγράψουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. (19-11-2010)

 
το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ στη σημερινή (25-10-2010) συνεδρίασή του, αποφάσισε να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα:"Συζήτηση και τοποθέτηση του ΕΣΔΕΠ επί του κειμένου διαβούλευσης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας"

Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010 στις 13:00, στο κεντρικό αμφιθέατρο "Π. Παναγιωτόπουλος" της Πολυτεχνικής Σχολής

η πρόσκληση σε αφίσα

Η ΓΣ απέρριψε το κείμενο διαβούλευσης και αποφάσισε απεργία για τις 11-11-2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ & ΤΟΥ ΕΣΔΕΠ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΘ, 3/9/2010

Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Καθηγήτρια Δέσπω Λιάλιου, η Αντιπρύτανις Έρευνας, Καθηγήτρια Σοφία Κουίδου-Ανδρέου, ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής Γιάννης Παντής και ο Πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης, θα δώσουν Συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 10.00, στην Αίθουσα της Συγκλήτου, στον 7ο όροφο του κτηρίου Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή» του Α.Π.Θ.

Το θέμα της Συνέντευξης είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το Α.Π.Θ. την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ παρεμβαίνοντας στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και της αντιμετώπισής του.

 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Δευτέρα 7 Ιουνίου, ώρα 12:00 Σε περίπτωση μη απαρτίας την Δευτέρα 7 Ιουνίου, ώρα 13:00 στο Αμφιθέατρο «A. Tσιούμης» του Τμήματος Αγρ. Τοπογράφων Μηχανικών με θέματα:
α. Μισθολογικές & ασφαλιστικές μεταβολές των μελών ΔΕΠ
β. Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ
γ. Ο οικονομικός προϋπολογισμός του ΑΠΘ

η πρόσκληση σε αφίσα
Ψήφισμα του Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ για την αποτρόπαια επίθεση του Ισραηλινού στρατού κατά του στολίσκου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Γάζα (2-6-2010) το κείμενο εδώ

Ευχαριστήρια επιστολή του Δ.Χασάπη (4-5-2010)
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι
Σας ευχαριστώ θερμά για την αμέριστη συμπαράσταση σας στη δικαστική περιπέτεια μου, συναφή με τη γνωστή «υπόθεση της ζαρντινιέρας». Η ομόφωνη αθώωση μου από το δικαστήριο μετά από πρόταση της εισαγγελέα υπήρξε, πέρα από μια προσωπική δικαίωση, μια δήλωση της δικαιοσύνης ότι οι πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται ενδεχόμενα "αντίποινα" όταν ως αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Η δικιά σας εκδήλωση αλληλεγγύης συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάδειξη του πραγματικού διακυβεύματος της δίωξης μου.
Συναδελφικά, Δημήτρης Χασάπης, Τμήμα Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Αθηνών

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΥΤΑΝΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ
την Πέμπτη 6 Μαΐου 2010, στο Αμφ. «Παναγής Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής, ώρες 6-9 μμ.
Προσβλέπουμε σε μία άμεση και ενδιαφέρουσα διαδικασία, που θα ξεκινήσει με ερωτήσεις και σύντομες απαντήσεις (μέχρι 2-3 λεπτά). Οι ερωτήσεις θα υποβάλλονται από τα μέλη του ΔΣ (εκ περιτροπής) και γραπτά από τους συμμετέχοντες συναδέλφους. Στο τέλος της διαδικασίας των ερωταποκρίσεων θα υπάρχει η δυνατότητα μικρής διάρκειας (πεντάλεπτες) τοποθετήσεων των υποψηφίων. Ευχόμαστε σε όλες και όλους τους υποψήφιους καλό κουράγιο το διάστημα αυτό και καλή επιτυχία στις υποψηφιότητές τους.
 
Απόφαση ΔΣ/ΕΣΔΕΠ
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ στη συνεδρίαση της 3/5/2010, ύστερα από την ανακοίνωση των νέων οικονομικών μέτρων, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να καλέσει τα μέλη του συλλόγου σε 48ωρη απεργία για την Τρίτη 4/5 και Τετάρτη 5/5/2010.
Μαζί με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που απεργούν στις 4 & 5 Μαΐου 2010 διαδηλώνουμε:
* για να αναδείξουμε ότι υπάρχει και άλλη οικονομική πολιτική
* για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι
Ο Πρόεδρος Γιάννης Ν. Κρεστενίτης
Ο Γραμματέας Παναγιώτης Γκλαβίνης
 
Απόφαση (με πλειοψηφία) του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ στην συνεδρίαση της 20/4/2010
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ καλεί όλους τους συναδέλφους σε αποχή από τα διδακτικά καθήκοντα την Πέμπτη 22/4/2010 με αιτήματα:
1. Σημαντική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Η κατανομή της χρηματοδότησης στα ιδρύματα θα πρέπει να γίνεται με βάση τις τεκμηριωμένες ανάγκες κάθε ιδρύματος, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια καθώς και με το δέοντα σεβασμό στην αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
2. Έναρξη του διαλόγου για ένα Νέο Πανεπιστημιακό Μισθολόγιο με τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας. Άμεσα ζητάμε την έναρξη του διαλόγου για την ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό.
3. Συνάντηση της Ομοσπονδίας με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ενημέρωση και συζήτηση των σχετικών θεμάτων. Πάγιο αίτημα μας, να μην θιγούν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Πανεπιστημιακών Δασκάλων.
Το ΔΣ αποφάσισε επίσης τη συμμετοχή του ΕΣΔΕΠ στις κινητοποιήσεις που κήρυξε η ΠΟΣΔΕΠ με διοργάνωση εκδήλωσης με ευρεία δημοσιότητα στο διήμερο 4/5 Απριλίου, με θέμα "Οι πανεπιστημιακοί για την κρίση" και παράλληλη 2ωρη στάση εργασίας.
Για το ΔΣ
Ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Λιτσαρδάκης
Ο Γραμματέας Παναγιώτης Γκλαβίνης
δείτε ακόμη:
απόφαση ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ για κινητοποιήσεις
ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010, ώρα 11.00πμ, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ»
Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας η έκτατη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί Τριτη 13 Απριλίου 2010, στις 12.00μ με θέματα ημερήσιας διάταξης:
- Οικονομικά των Πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών
- Οι θέσεις του Συλλόγου
Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη
Ο Πρόεδρος Γιάννης Ν. Κρεστενίτης
Ο Γραμματέας Παναγιώτης Γκλαβίνης
επιστολή συμπαράστασης στο συνάδελφο Δ.Χασάπη
Απόφαση (με πλειοψηφία) του ΔΣ/ΕΣΔΕΠ στην συνεδρίαση της 8/3/2010
Το ΔΣ/ΕΣΔΕΠ καλεί όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στην πανελλαδική 24ωρη απεργία της 11ης Μαρτίου 2010 και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει και οργανώνουν οι δημοσιουπαλληλικές και εργατικές ομοσπονδίες ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ κλπ.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Γιάννης Ν. Κρεστενίτης
Ο Γραμματέας Παναγιώτης Γκλαβίνης

δείτε ακόμη:
απόφαση ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ για την απεργία (11-3-2010)

απόφαση ΕΓ ΠΟΣΔΕΠ (10-3-2010) για τις περικοπές των μισθών μας και τις οικονομικές εξελίξεις

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη του συλλόγου και όλους τους συναδέλφους σε 24ωρη απεργία στις 24 Φεβρουαρίου 2010

το κείμενο της απόφασης εδώ
Πρόσκληση σε Εκτακτη Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, στις 11.00, και σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας την ίδια μέρα ώρα 11:30 (στο Αμφιθέατρο "Α.Τσιούμης" της Πολυτεχνικής Σχολής), με θέμα:
Η στάση μας για τα οικονομικά των πανεπιστημιακών η αφίσα εδώ
Η ΓΣ του ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη του συλλόγου και όλους τους συναδέλφους σε 24ωρη απεργία στις 10 Φεβρουαρίου 2010
το κείμενο της απόφασης εδώ
ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΡΑ !
Η διεθνής κρίση, οι στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας, το υψηλό δημόσιο χρέος και το διογκωμένο έλλειμμα συνθέτουν μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Στις συνθήκες αυτές, ανεξάρτητα από την αναζήτηση των παραγόντων που ευθύνονται για τις δυσμενείς εξελίξεις, οικονομικά αιτήματα μπορεί να φαίνονται υπερβολικά.
Όμως οι πανεπιστημιακοί αποτελούν, αδικαιολόγητα αλλά όχι ανεξήγητα, τη μόνη από τις μεγάλες κατηγορίες κρατικών λειτουργών που αμείβεται ακόμη με το ειδικό μισθολόγιο του 2004.
Το μισθολόγιο των άλλων κατηγοριών (δικαστικοί, γιατροί, στρατιωτικοί) αναπροσαρμόστηκε τους τελευταίους 16 μήνες.
Ανάλογη αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει το συντομότερο στο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών.
Παράλληλα διεκδικούμε:
- ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό
- πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με αμοιβές αντίστοιχες των δικαστικών

Δεκέμβριος 2009

Ο πρόεδρος Ι.Ν.Κρεστενίτης
Ο αντιπρόεδρος Γ.Λιτσαρδάκης


το αρχείο εδώ

ΑΠΟΦΑΣΗ, Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΕΣΔΕΠ και το πανεπιστημιακό κίνημα διεκδικεί ένα δημόσιο πανεπιστήμιο χώρο σπουδών και έρευνας, χώρο εμπέδωσης της κριτικής σκέψης και των δημοκρατικών αξιών, χώρο συγκρότησης συνειδητών πολιτών. Οι προοπτικές δημιουργίας ενός τέτοιου πανεπιστημίου απειλούνται τελευταία από επιθέσεις κατά μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το άσυλο κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης, όχι την ελεύθερη χρήση της βίας από τους προβοκάτορες και τις δυνάμεις καταστολής.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πράξεις τραμπουκισμού εναντίον του Πρύτανη Χρήστου Κίττα και του Γενικού Γραμματέα Παναγιώτη Κοντού του Πανεπιστημίου Αθηνών που περιφρουρούσαν το πανεπιστημιακό άσυλο. Εκφράζουμε την απόλυτη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους και ευχόμαστε την ταχεία αποκατάσταση της υγείας τους.

Καταγγέλλουμε επίσης την χρήση δακρυγόνων ενάντια σε φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και τη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, που πραγματοποίησε η Αστυνομία τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 7/12/09. Σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται η ρίψη δακρυγόνων σε πανεπιστημιακό ίδρυμα και μάλιστα σε ώρα λειτουργίας του.

Για το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ

Ο Πρόεδρος Γιάννης Ν. Κρεστενίτης
Ο Γραμματέας Παναγιώτης Γκλαβίνης

 
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Συναδέλφισες και συνάδελφοι,

Την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας του Πανεπιστημίου Κρήτης καλούνται σε απολογία για σοβαρά αδικήματα για υποθέσεις που αφορούν στη διαχείριση των κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού τους της Έρευνας, τους γνωστούς καταλογισμούς που έγιναν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών το 2005. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι οι συνάδελφοι έχουν ενεργήσει νόμιμα, με γνώμονα το συμφέρον του Πανεπιστημίου τους και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου τους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Πανεπιστήμιο Κρήτης > καταλογισμοί
Όπως γνωρίζετε, ομόφωνα η ΠΟΣΔΕΠ έχει κηρύξει για την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου πανελλαδική αποχή των συναδέλφων από όλα τα καθήκοντά τους.

Επειδή η απαράδεκτη αυτή κατάσταση μάς αφορά όλους και ο καθένας μας που διαχειρίζεται ένα ερευνητικό έργο στην Επιτροπή Ερευνών θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση των συναδέλφων μας της Κρήτης χωρίς να φταίει σε τίποτα,

Καλούμε :

· Όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην αποχή που κήρυξε ομόφωνα η ΠΟΣΔΕΠ την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, απέχοντας ιδίως από τα διοικητικά και ερευνητικά μας καθήκοντα.

· Όλους τους συναδέλφους να ενημερώσουν τους φοιτητές τους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους στις αίθουσες την προσεχή εβδομάδα για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοί μας.

· Τις Πρυτανικές Αρχές να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία μας την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ενώνοντας την φωνή τους με τη δική μας.

Για το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ

Ο Πρόεδρος Γιάννης Ν. Κρεστενίτης
Ο Γραμματέας Παναγιώτης Γκλαβίνης

 
Για το Πολυτεχνείο
Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισες να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου που διοργανώνονται στο ΑΠΘ και στην πόλη από την Πρυτανεία, τις Σχολές, τα Τμήματα, τους φοιτητές μας και τους αντιπροσωπευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Η δική μας παρουσία στις εκδηλώσεις αυτές είναι σημαντική. Θα πρέπει με τη μαζική συμμετοχή μας να στείλουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι η Πανεπιστημιακή Κοινότητα δεν ξεχνά και εξακολουθεί να τιμά τους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου.

Ο Σύλλογός μας συμμετέχει και φέτος ενεργά στις εκδηλώσεις αυτές.

Αύριο Τρίτη 17 Νοεμβρίου στις 12:00' το μεσημέρι, καλούμε όλους τους συναδέλφους να παρευρεθούν στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής, όπου θα καταθέσουμε στεφάνι.

Το απόγευμα θα συμμετάσχουμε στην πορεία που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τους φορείς της πόλης μας.

Μετά την πορεία, κατά τις 19:30', θα συμμετάσχουμε στη συζήτηση-εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Νομικής με θέμα "Θεσμικές Προτεραιότητες στην Ανώτατη Εκπαίδευση". Θα μιλήσουν:

Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ και μέλος της Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ
Θόδωρος Χατζηπαντελής, Μέλος της Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ
Γιάννης Νηματούδης, Μέλος της Δ.Ε. της ΠΟΣΔΕΠ και Γραμματέας του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κοσμήτορας της Σχολής ΝΟΠΕ Γιάννα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου. Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισες νάναι παρόντες στη Νομική αύριο βράδυ για να συζητήσουμε πάνω σ' ένα θέμα που μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Υπουργείου Παιδείας να καταρτίσει νέο σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Παιδεία είναι ιδιαίτερα επίκαιρο.

Ο Πρόεδρος Γιάννης Ν. Κρεστενίτης
Ο Γραμματέας Παναγιώτης Γκλαβίνης

 

Πρόσκληση σε Καταστατική Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου - ώρα 11:00 (στο Μεγάλο Αμφιθέατρο "Παναγής Παναγιωτόπουλος" της Πολυτεχνικής Σχολής).

Πρόσκληση σε Εκτακτη Γενική Συνέλευση, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στις 12.00, και σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου - ώρα 11:30 (στο Μεγάλο Αμφιθέατρο "Παναγής Παναγιωτόπουλος" της Πολυτεχνικής Σχολής), με θέματα :

α. Θεσμικές και οικονομικές προτεραιότητες του δημόσιου πανεπιστημίου.
β. οικονομικά των πανεπιστημιακών (υπάρχουσα κατάσταση - διεκδικήσεις).
γ. Ηλεκτρονικά περιοδικά - ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

Το Καταστατικό δεν εγκρίθηκε τελικά από το Πρωτοδικείο για τυπικούς λόγους. Απαιτείται σύντομα η επανάληψη της διαδικασίας.

(Το προγενέστερο, με το οποίο πρέπει πλέον να λειτουργούμε, όριζε εκλογές για ΔΣ κάθε χρόνο. Ολα τα σχετικά κείμενα εδώ>> )

Η αφίσα με την πρόσκληση (αρχείο doc, pdf)

   

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ

ώρα 12:00 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο "Παναγής Παναγιωτόπουλος" της Πολυτεχνικής Σχολής

Πέμπτη 7 Μαΐου και σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας
Τρίτη 19 Μαΐου

θέματα της ημερήσιας διάταξης:

α. Προγραμματισμός δράσης του ΕΣΔΕΠ.
β. Οικονομικές διεκδικήσεις μελών ΔΕΠ.
γ. Οι επικείμενες εκλογές Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων σε όλα τα Τμήματα του ΑΠΘ.
δ. Αξιολόγηση.
ε. Φύλαξη.

δείτε σχετικά:

πρόταση του Προέδρου και του Γραμματέα (16-3-2009) που συντάχτηκε για τη συζήτηση του προγράμματος δράσης στο ΔΣ

και θέσεις - προτάσεις σχετικά με τα προς συζήτηση θέματα από τις παρατάξεις

- Συσπείρωση Πανεπιστημιακών

- Πανεπιστημιακή Συμπαράταξη

- Ενιαία Κίνηση Πανεπιστημιακών

- Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση

τα αποτελέσματα των εκλογών της 28-1-2009

για ΔΣ
για ΠΟΣΔΕΠ
ψήφοι
έδρες
ψήφοι
αντιπρόσωποι
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
168
3
161
11
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
113
2
103
7
ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
88
2
103
7
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
70
1
68
4
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
20
1
24
2
Λευκά
4
5
Ακυρα
2
1
Σύνολο
465
9
465
31

 

τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών
(28-11-2006)

για ΔΣ
για ΠΟΣΔΕΠ
ψήφοι
έδρες
ψήφοι
αντιπρό-σωποι
ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
110
3
97
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
102
3
118
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
74
2
69
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
21
1
24
Λευκά
4
3
Ακυρα
1
0
Σύνολο
312
9
312

 

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, αφού διαβουλεύτηκε διεξοδικά, λαμβάνοντας υπόψη το Καταστατικό και τις αποφάσεις της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης (3-12-08) και εξαντλώντας τα νόμιμα χρονικά περιθώρια, αποφάσισε να ορίσει τις εκλογές για νέο ΔΣ και για αντιπροσώπους στο 9ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, για την Τετάρτη 28/01/2009.

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στον προθάλαμο της Αίθουσας Τελετών του κτιρίου Διοίκησης, κατά τις ώρες 10.00 πμ-6.00 μμ.
Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 9.00 πμ της Τρίτης 27/1/2009.

Για το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ,
η ΠρόεδροςΕλευθερία Καρνάβου,
ο Γραμματέας Γιάννης Ν. Κρεστενίτης

-------------------
Η Εφορευτική Επιτροπή που έχει την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας της 28/1/2009, είναι: Γιάννης Ανδρεάδης, Σπύρος Μαστρογεωργόπουλος και Ελευθερία Παπαδημητρίου.
Οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβάλλονται στον συνάδελφο Γιάννη Ανδρεάδη (991992) john@auth.gr


η αφίσα σε αρχείο doc, pdf

ο απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ, όπως κατατέθηκε από την πρόεδρο στη ΓΣ της 3/12/2008

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ συνεδρίασε έκτακτα σήμερα 8/12/2008 και εκτιμώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη δολοφονία του μαθητή στην Αθήνα, αποφάσισε τα εξής:
-Καταδικάζει την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή, που αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των επεισοδίων βίας και τρομοκρατίας των δυνάμεων καταστολής. Αυτή η συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής καλλιεργήθηκε από το καθεστώς ατιμωρησίας και τον προσανατολισμό τους όχι κυρίως προς την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, αλλά προς την αντιμετώπιση της δράσης του λαϊκού κινήματος.
-Σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι οι εκδηλώσεις αντεκδίκησης και τυφλής βίας δεν αποτελούν πολιτική απάντηση.
-Θεωρεί αυτονόητο ότι, σύμφωνα και με την απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ, απέχουμε από το εκπαιδευτικό και ερευνητικό μας έργο, καλώντας τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ να είναι παρόντες στο πανεπιστήμιο, συμβάλλοντας ενεργά στις πρωτοβουλίες προβληματισμού και συζήτησης που οργανώνονται και συμμετέχοντας μαζικά στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Θεσ/νίκη 8/12/2008 Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος Ελευθερία Καρνάβου,
Ο Γραμματέας Γιάννης Ν. Κρεστενίτης

η ανακοίνωση
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΣ/ΕΣΔΕΠ

Η επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ που πραγματοποιήθηκε στις 3/12/2008 αποφάσισε:

1. Οι εκλογές για την ανάδειξη
(α) του νέου ΔΣ για την διετία 01/2009-01/2011 και
(β) αντιπροσώπων για το 9ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ (που θα πραγματοποιηθεί 6-8/3/2009),
θα γίνουν στις (21/01/2009). Αναβλήθηκαν για 28/1/2009.

2. Να καλέσει τα μέλη του Συλλόγου και της Πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 10/12/2008, μαζί με όλους τους εργαζόμενους που αντιστέκονται στην οικονομική εξαθλίωση, την ακύρωση των κοινωνικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους και συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μαζί με όλους τους εργαζόμενους.
ανακοίνωση ΔΣ ΕΣΔΕΠ
για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
(2-11-2008)
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Καλούνται τα μέλη του ΕΣΔΕΠ να συμμετάσχουν στην Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 3/12/08, ώρα 12.00 στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ με θέματα:
1. Ενημέρωση από την συνεδρίαση της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ και σχετικές αποφάσεις.
2. Απολογισμός Δράσης του απερχόμενου Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ
3. Προκήρυξη εκλογών για Δ. Σ. του ΕΣΔΕΠ.

Η παρουσία όλων μας είναι αναγκαία

Θεσσαλονίκη 21 Νοεμβρίου 2008
Για το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ
Η πρόεδρος: Ελευθερία Καρνάβου
Ο Γραμματέας: Γιάννης Ν. Κρεστενίτης

η πρόσκληση σε αρχείο doc, pdf

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ, στη συνεδρίαση του της Παρασκευής 7/11/08, αποφάσισε να καλέσει την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ να συμμετάσχει στις δύο 48ωρες απεργίες που έχει αποφασίσει η ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ, για τις 19-20 Νοεμβρίου και 25-26 Νοεμβρίου
Για να υπερασπιστούμε:
-τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση,
-το επίπεδο των σπουδών,
-την αξία των πτυχίων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ελληνικών Πανεπιστημίων από την ισοπεδωτική πολιτική της κυβέρνησης.
Για να απαιτήσουμε:
-να κλείσουν τα ΚΕΣ,
-να καταργηθεί ο νόμος για τα "κολέγια",
-να μην υιοθετηθεί η οδηγία της Ε.Ε. 36/2005
Για να διεκδικήσουμε:
-Αύξηση της χρηματοδότησης συνολικά για την παιδεία στο διπλάσιο (15% επί του Κρατικού Προϋπολογισμού ή 5% του ΑΕΠ) και για την έρευνα στο τριπλάσιο της σημερινής.
-Ενιαίο μισθολόγιο με καθαρές αποδοχές για τον νεοδιοριζόμενο Λέκτορα 2.000 ευρώ με ανάλογη προσαρμογή στις άλλες βαθμίδες των μελών ΔΕΠ και του ΕΔΠ, με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στον βασικό μισθό, με πλήρεις συντάξεις και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

το κείμενο της απόφασης του ΔΣ

η απόφαση της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ

17/11/2008, ώρα 19.30 Ανοιχτή Συζήτηση, σε συνδιοργάνωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ και του ΕΣΔΕΠ, παρουσία των μελών της Συγκλήτου, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ, με θέμα:
«Συζήτηση για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών» και ομιλητές τους:
- Ελευθερία Καρνάβου, Καθηγήτρια, Πρόεδρο Ε.Σ.Δ.Ε.Π.
- Γιάννη Κρεστενίτη, Καθηγητή, Γραμματέα Ε.Σ.Δ.Ε.Π.
- Αναστάσιο Μάνθο, Καθηγητή, Πρύτανη του Α.Π.Θ.
- Γιάννη Μυλόπουλο, Καθηγητή, Πρόεδρο Επιτροπής Παιδείας για θέματα Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.
- Ευγενία Σαχπεκίδου, Καθηγήτρια Δικαίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ.
 
3/11/2008 - το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ καλεί τους συναδέλφους πανεπιστημιακούς και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 6ης Νοεμβρίου 2008 που θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
(α) ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ώρα 12.00, ΑΜΦ.ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ
με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις (μισθολογικά-οικονομικά, απόφαση ΔΕΚ, νόμος για ΚΕΣ, νόμος για μεταπτυχιακά) και απόφαση για κινητοποιήσεις

(β) ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 ώρα 12.30 ΑΜΦ.ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Απολογισμός απερχόμενου ΔΣ, οικονομικός απολογισμός και προκήρυξη εκλογών για ΔΣ και Εξελεγκτική Επιτροπή


Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η Πρόεδρος Ελευθερία Καρνάβου
Ο ΓραμματέαςΓιάννης Ν. Κρεστενίτης

η απόφαση της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ

23-10-2008 Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την οδηγία 89/48 και την αναγνώριση διπλωμάτων - Δελτίο τύπου του Ε.Δ.
διαβάστε, στις σελίδες της ΠΟΣΔΕΠ:
- δημοσιεύματα του τύπου
- για τα ιδιωτικά "πανεπιστήμια"
- για την αναγνώριση διπλωμάτων και τα επαγγελματικά δικαιώματα
14/10/08 - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «Παναγής Παναγιωτόπουλος» (μικρό) - στο κεντρικό κτίριο της ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Πέμπτη 16/10/08, ώρα 12.00 μ.
Παρακαλείσθε να παραβρεθείτε σε έκτακτη ΓΣ του ΕΣΔΕΠ
με θέμα ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΑΠΟΦΑΣΗ σχετικά με την γενική απεργία της 21/10/08 που οργανώνεται από την ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών και άλλους φορείς της χώρας.
7/10/08 - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Την Τετάρτη 5/11/2008 στις 12.30 μ.μ
ΜΙΣΘΟΙ / ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 1 ΗΜΕΡΑΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ αποφάσισε να εισηγηθεί στη ΓΣ την προκήρυξη απεργίας μίας ημέρας για την ανάδειξη του χρονίζοντος προβλήματος των χαμηλών μισθών και συντάξεων των πανεπιστημιακών.
Επιπλέον αντικείμενο της ΓΣ θα είναι ο προβληματισμός για την εξεύρεση κάθε πρόσφορου μέσου γενικότερων κινητοποιήσεων για το ίδιο θέμα. Καλείστε για το λόγο αυτό σε ΓΣ την Τετάρτη 5/11/2008.
Ο τόπος της ΓΣ θα ανακοινωθεί μία εβδομάδα προ της συνέλευσης.
Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Η Πρόεδρος Ελευθερία Καρνάβου
Ο ΓραμματέαςΓιάννης Ν. Κρεστενίτης

4-9-2008 - Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ καλεί όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της
* οικονομικής,
* κοινωνικής και
* εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης,
που θα πραγματοποιηθούν την 6η Σεπτεμβρίου, 2008, με αφορμή την καθιερωμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη μας και τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Η πρόεδρος Ε. Καρνάβου, Ο Γραμματέας Γ. Κρεστενίτης

 
18-7-2008 δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τα Κολλέγια 1-8-2008 ψηφίστηκε από τη Βουλή (πληροφορίες)
Ο Νόμος 3696 για τα κολέγια
26-6-2008 ψηφίστηκε ο Νόμος 3685 "Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές" πληροφορίες από τη Βουλή

30-5-2008 - ΔΣ ΕΣΔΕΠ: Ο «4-ετής προγραμματισμός» και οι κυβερνητικοί χειρισμοί για την παιδεία

Ο υπουργός Παιδείας, με πρόσφατες δηλώσεις του, επιτίθεται με απαράδεκτο τρόπο ενάντια στο δημόσιο Πανεπιστήμιο για να υποβαθμίσει, να απαξιώσει και να δυσφημήσει το έργο του, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τους φοιτητές.
Επίσης ο ΥΠΕΠΘ, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων ενώ ταυτόχρονα αναζητούν «διασταλτική» ερμηνεία του Συντάγματος, επιμένοντας στην απορριφθείσα από το πανεπιστημιακό κίνημα, την κοινωνία και τη Βουλή αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας, με τη μορφή τελεσιγράφου, επιχειρεί να υλοποιηθεί ο «ακαδημαϊκός - αναπτυξιακός προγραμματισμός», που προβλέπεται από το Ν.3549/2007, με βάση την προτεινόμενη από το ΥΠΕΠΘ μεθοδολογία.

Το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ:
- καταδικάζει ομόφωνα τις δηλώσεις αυτές των κυβερνητικών στελεχών και καλεί τις Πανεπιστημιακές Αρχές, τη Σύγκλητο και τις Γ.Σ. των Τμημάτων να αντιδράσουν στο κύμα αυτό των επιθέσεων στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και της προσπάθειας απαξίωσης της προσφοράς του.
-δηλώνει την αντίθεσή του στον 4ετή προγραμματισμό που θέλει να επιβάλει το ΥΠΕΠΘ, γιατί αυτός δεν στοχεύει στην ανάπτυξη των δημοσίων πανεπιστημίων, αλλά στον περιορισμό της δημόσιας χρηματοδότησης, όπως προκύπτει από το σχέδιο του υπουργείου, ενώ παράλληλα εξωθεί τα ΑΕΙ σε «αγοραίες» λογικές και δοσοληψίες.
- θεωρεί ότι ο 4ετής προγραμματισμός χρησιμοποιείται ως εκβιασμός (με την απειλή της διακοπής της χρηματοδότησης - πλην μισθοδοσίας και φοιτητικής μέριμνας) για την εφαρμογή της 'Διασφάλισης της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση' (Ν.3374/2005), που αποκαλείται «αξιολόγηση» αλλά αποσκοπεί σε τεχνοκρατική ταξινόμηση των δημόσιων πανεπιστημίων.
- πιστεύει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν και οφείλουν να προγραμματίζουν, με ακαδημαϊκά κριτήρια, την ανάπτυξή τους, ώστε να εκπληρώνουν την εκπαιδευτική, ερευνητική και κοινωνική τους αποστολή, και οφείλουν να λογοδοτούν για όλα αυτά στην κοινωνία.
- καλεί την Πρυτανεία, τη Σύγκλητο και τις Γ.Σ. των Τμημάτων να διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση που δικαιούνται (σύμφωνα με το Σύνταγμα), ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο διδακτικό και ερευνητικό τους έργο και στον κοινωνικό τους ρόλο, και να μην υποκύψουν στον εκβιασμό του υπουργείου.
Ε. Καρνάβου, πρόεδρος, Γ. Κρεστενίτης, γραμματέας

 

29-5-2008 ώρα 12.00 Συνέντευξη τύπου του ΕΣΔΕΠ, στην αίθουσα του Βαλκανικού Κέντρου Τύπου, Στρ.Καλλάρη 5

από το in.gr (29-5-2008)
>>Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ), με αφορμή την 24ωρη απεργία που πραγματοποιεί την Πέμπτη, καταδίκασε τα γεγονότα βίας στη διάρκεια συνεδρίασης της Συγκλήτου, επισημαίνοντας ότι οδηγούν σε αμαύρωση και υποβάθμιση του πανεπιστημιακού αγώνα.

>>Ο ΕΣΔΕΠ επέρριψε ευθύνες στον υπουργό Παιδείας και στην κυβέρνηση ότι δυναμιτίζουν το ήρεμο κλίμα στα πανεπιστήμια, σε ανεπίκαιρη χρονική στιγμή, προαναγγέλλοντας την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. «Ο υπουργός προκάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα με αδόκιμο και αντιπαιδαγωγικό τρόπο, σε ανέφελο ουρανό και την παραμονή των εξετάσεων», δήλωσε η πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Ελευθερία Καρνάβου.

από την Ιστοσελίδα της ΕΡΤ (29-5-2008):
>>Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ), καταδίκασε τα χθεσινά γεγονότα βίας στη διάρκεια συνεδρίασης της Συγκλήτου του πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ότι οδηγούν σε αμαύρωση και υποβάθμιση του πανεπιστημιακού αγώνα.

>>Ο ΕΣΔΕΠ επέρριψε ευθύνες στον υπουργό Παιδείας και στην κυβέρνηση ότι δυναμιτίζουν το ήρεμο κλίμα στα πανεπιστήμια, σε ανεπίκαιρη χρονική στιγμή, προαναγγέλλοντας την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

28-5-2008 βιαιοπραγίες στη Σύγκλητο του ΑΠΘ - τραυματίστηκε ο πρύτανης

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και καταδικάζει τα έκτροπα που διαδραματίσθηκαν σήμερα 28/5/08 κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής μικρή ομάδα φοιτητών , αφού διέκοψαν αυθαίρετα και αυταρχικά τις εργασίες της Συγκλήτου, προέβησαν σε βιαιοπραγίες με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ο Πρύτανης και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Τα έκτροπα της συγκλήτου του ΑΠΘ βρίσκονται σε ακολουθία παρόμοιων θλιβερών γεγονότων σε άλλα ιδρύματα ή τμήματα .

Ο ΕΣΔΕΠ καταδικάζει απερίφραστα τη βία, απ' όπου κι αν προέρχεται, στο Πανεπιστήμιο και την κοινωνία . Το ότι μικρές ομάδες φοιτητών έχουν πλήρως παρανοήσει το περιεχόμενο, τις προϋποθέσεις και τις πρακτικές του δημοκρατικού προτάγματος και του δημοκρατικού αγώνα, είναι ένα ζήτημα που μας τρομάζει και που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Ο ΕΣΔΕΠ υπογραμμίζει ότι ο Υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση διαδραματίζουν εμπρηστικό και δυναμιτιστικό ρόλο, επιτιθέμενοι με απαράδεκτο τρόπο στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν το έργο του, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τους φοιτητές. Προαναγγέλλουν την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν «διασταλτική» ερμηνεία του Συντάγματος, επιμένοντας στην απορριφθείσα από το πανεπιστημιακό κίνημα, την κοινωνία και τη Βουλή αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Ο ΕΣΔΕΠ καταδικάζει τις δηλώσεις αυτές των κυβερνητικών στελεχών και καλεί τους πανεπιστημιακούς δασκάλους να αντιδράσουν στο κύμα των επιθέσεων στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και στην προσπάθεια απαξίωσης της προσφοράς του. Διαμηνύει επίσης -σε όσους δεν το το κατανοούν- ότι οι πράξεις βίας στερούνται δημοκρατικής βάσης ενώ υπονομεύουν και αμαυρώνουν το πανεπιστημιακό κίνημα.

Ε Καρνάβου , πρόεδρος -Γ. Κρεστενίτης, γραμματέας

ανακοινώσεις της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής, του ΔΣ της Γεωπονικής, του ΔΣ του ΤΗΜΜΥ

ανακοίνωση της πρυτανείας (από το in.gr)
Η Πρυτανεία του ΑΠΘ εξέφρασε «την αγανάκτησή της αλλά και την αγωνία της για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ της χώρας» τονίζοντας ότι «ακραίες και άνανδρες πράξεις σαν τη σημερινή, που παρεμποδίζουν τις δημοκρατικές λειτουργίες και απειλούν τη σωματική ακεραιότητα αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ζωή, καταπατούν το άσυλο, απαξιώνουν το θεσμό του δημόσιου Πανεπιστημίου τον οποίο υποτίθεται ότι υπερασπίζονται και καταδεικνύουν το αδιέξοδο και την παρακμή της ελληνικής κοινωνίας».

»Καλούμε τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και όλα τα εκλεγμένα συλλογικά όργανα που λειτουργούν στο πλαίσιό της, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο σύνολο των φοιτητών και να προστατεύσουν την ακαδημαϊκή αυτονομία και την αξιοπρέπεια του Ιδρύματος.

»Καλούμε τόσο την Κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα να συνεννοηθούν επιτέλους πάνω στο εθνικό ζήτημα της δημόσιας παιδείας και εκπαίδευσης, να εγκαταλείψουν τη διγλωσσία τους και να συμβάλουν στην εξομάλυνση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων χωρίς να παίζουν εν ου παικτοίς».

Απόφαση 16/5/2008
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ μετά από την εξουσιοδότηση της ΓΣ του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 16/5/08 και αφού έλαβε υπόψη την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, αποφάσισε να καλέσει τα μέλη του συλλόγου σε 24ωρη απεργία για τις 29 Μαϊου 2008 με αιτήματα:

* Τη διεκδίκηση αξιοπρεπών αποδοχών, οι οποίες είναι καθηλωμένες εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες απώλειες. Ειδικότερα διεκδικεί την ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στον βασικό μισθό ('διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής απασχόλησης', 'βιβλιοθήκης' και 'ερευνητικό') και την αύξηση του βασικού μισθού του πρωτοδιόριστου Λέκτορα ώστε οι καθαρές αποδοχές να φτάνουν τα 2000 ευρώ (αναλογικά και των άλλων βαθμίδων), κατάργηση του επιδόματος 25ετίας με παράλληλη επέκταση του χρονοεπιδόματος.

*Την αποτροπή της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/2005 για την αναγνώριση ίδιων επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων Πανεπιστημίων και ΚΕΣ. Η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν θα επιτρέψει την επί της ουσίας αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, όπως επιχειρεί να πράξει η κυβέρνηση με αφορμή την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας.

*Να καταγγείλει την νέα εκβιαστική πολιτική και οικονομική παρέμβαση του Υπουργείου στα Πανεπιστήμια με την οποία ζητείται από τα ιδρύματα να καταθέσουν μέχρι τις 31 Μαΐου '08, 4ετή οικονομικό προγραμματισμό. Ο ΕΣΔΕΠ καλεί την πρυτανεία και την σύγκλητο του ΑΠΘ, τους προέδρους και τις ΓΣ των τμημάτων του ΑΠΘ να μην υποκύψουν στον χυδαίο εκβιασμό του Υπουργείου Παιδείας και να διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση που δικαιούνται σύμφωνα με το Σύνταγμα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο διδακτικό και ερευνητικό τους έργο και στον κοινωνικό τους ρόλο.

Επίσης:
Καλεί την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη λειτουργία των πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών με τακτική χρηματοδότηση και την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού.
Καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να μη συνηγορήσουν στην διαδικασία 'αξιολόγησης' που προβλέπεται με το Ν3374/2005 για τη 'Διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση' και μην προχωρήσουν στη διανομή και συμπλήρωση των απογραφικών δελτίων 'αξιολόγησης' της ΑΔΙΠ.

Για το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ
Ελευθερία Καρνάβου Πρόεδρος
Γιάννης Κρεστενίτης Γραμματέας

η απόφαση σε αρχείο *.doc

δείτε τις σχετικές αποφάσεις των άλλων συλλόγων από την ιστοσελίδα της ΠΟΣΔΕΠ και τις σελίδες κάθε συλλόγου

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Την Πέμπτη 15/5/2008 στις 12.30 μ.μ. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2008
ώρα 12.30 -- 14.30 μ.μ. ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ

με θέματα ημερήσιας διάταξης:

α. Ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις
β. Απόφαση ΔΕ/ΠΟΣΔΕΠ (10-5-08) για τις αποδοχές των πανεπιστημιακών
και την προάσπιση του δημόσιου πανεπιστήμιου
γ. Απόφαση για κινητοποιήσεις που προτείνει η ΔΕ/ΠΟΣΔΕΠ

Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Ελευθερία Καρνάβου
Ο Γραμματέας Γιάννης Ν. Κρεστενίτης

Διαβάστε τη σχετική απόφαση της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ (10-5-2008)
με τη διόρθωση για την τελευταία παράγραφο

Οι θέσεις του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ για τον πρότυπο Εσωτερικό κανονισμό (5-5-2008)

Πρότυπος Γενικός Εσωτερικός Κανονισμός από το ΥΠΕΠΘ

ο ισχύων Εσωτερικός κανονισμός του ΑΠΘ
* Φ.Ε.Κ. 1099/5-9-2000 τεύχος Β'
και 2 τροποποιήσεις
* Φ.Ε.Κ. 1562/13-12-2002 τεύχος Β'
* Φ.Ε.Κ. 1517/11-10-2004 τεύχος Β'

Οι θέσεις του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ για το νομοσχέδιο (5-5-2008)

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙ
(θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή)
16-4-2008 : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΕΣΔΕΠ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ θεωρεί ότι η κατοχή πολλών διοικητικών θέσεων από το ίδιο πρόσωπο αντίκειται στις δημοκρατικές αρχές και την ακαδημαϊκή δεοντολογία, αρχές που ο ΕΣΔΕΠ πάντοτε προασπίζει. Γενικότερα, η μη εναλλαγή των μελών ΔΕΠ στις διοικητικές θέσεις, πρακτική που δυστυχώς έχει επικρατήσει σε αρκετά Τμήματα και Τομείς του ΑΠΘ, αντίκειται στον δημοκρατικό και ακαδημαϊκό τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου και οδηγεί σε στρεβλώσεις.

Το Δ.Σ. θεωρεί ότι επώνυμες στοιχειοθετημένες καταγγελίες πρέπει να διερευνώνται προσεκτικά από τα αρμόδια όργανα. Οι ατεκμηρίωτες καταγγελίες όχι μόνο δεν εισακούονται αλλά επισύρουν ποινές όταν δημοσιοποιούνται με σκοπό την ηθική βλάβη του καταγγελλόμενου. Ο ΕΣΔΕΠ στηλιτεύει την διοχέτευση πληροφοριών που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις ή/ και δεν έχουν κριθεί αρμοδίως και την θεωρεί κατακριτέα ενέργεια. Η διοχέτευση τέτοιων δυσφημιστικών πληροφοριών θα μετέτρεπε το πανεπιστήμιο σε ζούγκλα και παράδεισο μηνύσεων ένθεν κακείθεν.

Η διαφάνεια των λειτουργιών και η δημοσιοποίηση των παραβιάσεων των δημοκρατικών και ακαδημαϊκών κανόνων είναι απαραίτητες, ιδίως σε αυτοδιοικούμενα ιδρύματα όπως είναι το Πανεπιστήμιο. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα και η ομοσπονδία μας, η ΠΟΣΔΕΠ, χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε με μεγάλη προσοχή και εγρήγορση το «εσωτερικό μέτωπο» της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 
8-4-2008 : ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΘ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΕΣΔΕΠ

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ σε πρόσφατη συνεδρίασή του ασχολήθηκε με θέματα που προέκυψαν σχετικά με τη λειτουργία του Παιδικού Κέντρου, κατόπιν γραπτού υπομνήματος που υποβλήθηκε από τα ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων με Σύμβαση Εξαρτημένης Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ΑΠΘ και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Παιδικού Κέντρου ΑΠΘ.

Το ΔΣ μετά από συζήτηση αποφάσισε να δηλώσει την υποστήριξή του, στα αιτήματα των δυο Συλλόγων και ιδιαίτερα στα παρακάτω 2 θέματα που θεωρεί μείζονος σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου ΑΠΘ:

· την ενσωμάτωση του Παιδικού Κέντρου απευθείας στο Οργανισμό του ΑΠΘ, εφόσον αποτελεί εκπαιδευτική-επιστημονική μονάδα του, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι του να θεωρούνται εργαζόμενοι του ΑΠΘ και όχι του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, και
· τη διαχρονική εξασφάλιση τακτικών πόρων έτσι ώστε να λειτουργεί με βάση κοινωνικά και όχι ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η πρωτοβουλία για την εξασφάλιση των πόρων φυσικά δεν μπορεί να επαφίεται στους γονείς ή στα Σωματεία.

Για το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ
Ε.Καρνάβου, Πρόεδρος
Ι. Κρεστενίτης, Γραμματέας

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: 19/3/2008

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ καλεί όλους τους τους συναδέλφους του Πανεπιστημίου μας να συμμετάσχουν στην Γενική Απεργία μαζί με όλους τους εργαζόμενους στις 19 Μαρτίου '08, για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Όπως γνωρίζετε την απεργία αυτή έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΣΔΕΠ και άλλες ομοσπονδίες.

Για το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ
Ελευθερία Καρνάβου - Πρόεδρος, Γιάννης Κρεστενίτης -Γραμματέας


η αφίσα για την απεργία

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΕΣΔΕΠ
ΤΕΤΑΡΤΗ 5/3/08, ώρες 13:30-15.00
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ "Α. ΤΣΙΟΥΜΗΣ" κτιρίου ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ.
Θέματα:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ - ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Για το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ
Ελευθερία Καρνάβου - Πρόεδρος, Γιάννης Κρεστενίτης -Γραμματέας
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ που διοργανώνει ο ΕΣΔΕΠ
ΤΕΤΑΡΤΗ 5/3/08, ώρες12:00-13.30
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ "Α. ΤΣΙΟΥΜΗΣ" κτιρίου ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ.
θέμα: ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
εισηγητές : Γ.Λιτσαρδάκης (Αν.Καθ. ΤΗΜΜΥ) [δείτε την παρουσίαση σε powerpoint]
Α.Στεργίου (Αν.Καθ. Νομικής)
Για το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ
Ελευθερία Καρνάβου - Πρόεδρος, Γιάννης Κρεστενίτης -
Γραμματέας

26-2-2008 Το ΥΠΕΠΘ έδωσε στη σύνοδο πρυτανεων :

1) Πρότυπο Γενικό Εσωτερικό Κανονισμό

2) Μεθοδολογία για Τετραετή Ακαδημαϊκά - Αναπτυξιακά Προγράμματα

3) προσχέδιο για τα μεταπτυχιακά

 
Ενημέρωση / Δημόσια συζήτηση (3η ενημέρωση)

Αμφ. Πολυτεχνείου ΠΑΝΑΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ , Πέμπτη 21/2/2007, ώρα 12.00

Ύστερα από πρόσκληση του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ο συνάδελφος Σταύρος Πανάς, Αντιπρύτανης του πανεπιστημίου μας, θα μας ενημερώσει σε σχέση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έρευνας και τεχνολογίας και τις σχετικές διαδικασίες. Η ενημέρωση θα γίνει την Πέμπτη 21/2/2007, ώρα 12.00

διαβάστε το νομοσχέδιο για την έρευνα
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ σε συνεδρίασή του στις 24-1-2008 προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας (12-2 μμ) για την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2008, με κύριο αίτημα τη γενναία αύξηση των αποδοχών μας και 24ωρη απεργία την Τετάρτη 13/2 διαβάστε την ανακοίνωση του ΔΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 24/01/08, 12:30 μ.μ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ "Α. ΤΣΙΟΥΜΗΣ" κτιρίου ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Δεχθείτε τις καλύτερες ευχές μας για καλή και δημιουργική χρονιά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ θεωρεί ότι το ύψος των μισθών και
των συντάξεων των πανεπιστημιακών είναι υψίστης σημασίας για τη
στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και οφείλει να αναδειχθεί σε
κεντρικό ζήτημα συζητήσεων, διαπραγματεύσεων και διεκδικήσεων.

Μόνο με την συμμετοχή σας στις διαδικασίες ανάδειξης του
μισθολογικού-συνταξιοδοτικού μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.
Σας καλούμε για αυτό τον λόγο να συμμετάσχετε στην Γενική Συνέλευση
του συλλόγου του ΕΣΔΕΠ την Πέμπτη 24/01/2008, ώρα 12:30 στο αμφιθέατρο "Α. Τσιούμης",του
κτιρίου των τοπογράφων.

Για το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ
Ελευθερία Καρνάβου - Πρόεδρος, Γιάννης Κρεστενίτης -
Γραμματέας

 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία που προκήρυξε η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ για την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού 2008, για να υπερασπιστούμε τις διεκδικήσεις μας για τους μισθούς και τις συντάξεις και για τη χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων.
διαβάστε την ανακοίνωση
η αφίσα για την απεργία
18/7/2007 το ΥΠΕΠΘ έδωσε στο ΕΣΥΠ "προσχέδιο πρότασης νόμου" για τα μεταπτυχιακά (πληροφορίες και κείμενο από την ΠΟΣΔΕΠ) "προσχέδιο πρότασης νόμου" για τα μεταπτυχιακά
Ιούνιος 2007: παρουσίαση και κατ'άρθρο κριτική του νέου νόμου από επιτροπή συναδέλφων που συγκροτήθηκε από τον ΕΣΔΕΠ

το κείμενο της επιτροπής του ΕΣΔΕΠ

ο νόμος 3549

η εισηγητική έκθεση στη Βουλή

η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε Ενημέρωση / Δημόσια συζήτηση (2η ενημέρωση)

Νομοσχέδιο έρευνας και τεχνολογίας

Αμφ. Πολυτεχνείου ΠΑΝΑΓΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ , Δευτέρα 21/5/07, ώρα 13.30

Ύστερα από πρόσκληση του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ο συνάδελφος Σταύρος Πανάς, Αντιπρύτανης του πανεπιστημίου μας, θα μας ενημερώσει για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έρευνας και τεχνολογίας και τις σχετικές διαδικασίες. .

Ε. Καρνάβου, Πρόεδρος - Γ. Κρεστενίτης, Γραμματέας

Διαβάστε το κείμενο του νομοσχεδίου

έκδοση 16-11-06,

έκδοση 14-04-07

αιτιολογική έκθεση

Το ΔΣ του Ε.Σ.Δ.Ε.Π. διοργανώνει εκδήλωση με θέμα:
«Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»
στο αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2007, ώρα 18.30.
με ομιλητές τους Καθηγητές: Β. Παπαζάχο, Β. Παπαθανασίου, Χ. Τσολάκη και Γ. Χουρμουζιάδη
ως απάντηση στην κατασυκοφάντηση του πανεπιστήμιου κατά την τελευταία περίοδο

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, συνεδρίασε στις 19-3-2007 και αφού κατέγραψε τις επιτυχίες των κινητοποιήσεων, αποφάσισε :

-Να καλέσει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συνεχίσουμε τον αγώνα για το δημοκρατικό δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο που διεκδικούμε, με κινητοποιήσεις - συλλαλητήρια, αγωνιστικές εκδηλώσεις πληροφόρησης του ελληνικού λαού και της νεολαίας - για την απόσυρση του αντισυνταγματικού, αντιδημοκρατικού και αντιεκπαιδευτικού νόμου - πλαισίου.
-Να μεταφέρει το μέτωπο του αγώνα μας μέσα στο πανεπιστήμιο και σε συνεργασία με τους φοιτητές, να αναδείξουμε τον πραγματικό χαρακτήρα του νέου νόμου, να αγωνιστούμε για την απόσυρσή του και την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων του πανεπιστημίου με νέο θεσμικό πλαίσιο.
-Να προκηρύξει απεργία την Τετάρτη 21-03-07, για να αντιδράσουμε στην κυβερνητική πολιτική της αστυνομικής καταστολής, της ωμής βίας και των διώξεων των φοιτητών μας, και την Πέμπτη 22-03-07, για να συμμετάσχουμε στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια για την απόσυρση του νέου νόμου, την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, και των δημοκρατικών και συνταγματικών δικαιωμάτων μας.
-Να καλέσει τις Πρυτανικές αρχές, τα μέλη της Συγκλήτου και τα άλλα ακαδημαϊκά συλλογικά όργανα του ΑΠΘ να συνεδριάσουν και να πάρουν θέση για τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και να ζητήσουν την απόσυρσή του.
-Να καλέσει τα πανεπιστημιακά όργανα να μεριμνήσουν για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας - μαθήματα και εξετάσεις.
-Να καλέσει τους φοιτητικούς συλλόγους όλων των τμημάτων του ΑΠΘ (είτε είναι σε κατάληψη είτε όχι) σε συνάντηση για την ανταλλαγή απόψεων για την πορεία των κινητοποιήσεων, ώστε το πανεπιστημιακό κίνημα να συνεχίσει τη συντονισμένη δράση του για την υπεράσπιση και κατοχύρωση ενός δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου υψηλής στάθμης.
-Να καλέσει τα μέλη του συλλόγου σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 26-3-2007 για την επανεκτίμηση της κατάστασης στον χώρο των ΑΕΙ.

Διαβάστε την απόφαση του ΔΣ 19-3-2007

 

κείμενα:

"Αυτόνομο Δημόσιο Πανεπιστήμιο",
του Δ.Κωτσάκη Επ.Καθ. Αρχιτεκτονικής,

"Κριτική αποτίμηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ",
του Κ.Σταμάτη, Καθ. Νομικής

Δελτίο Τύπου 1-3-2007 για το νομοσχέδιο

Απόφαση ΓΣ 12-3-2007

Ανακοίνωση για τις συλλήψεις της Πέμπτης 8-3-2007

 
Διαβάστε στις σελίδες του ΕΣΔΕΠ το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ (20-2-2007) Νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου για την επανεξέταση της κατάστασης την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2007, ώρα 12.00, στην Αιθ. Α31 της Σχολής Θετικών Επιστημών

Διαβάστε για το μεγαλύτερο κερδοσκοπικό (for-profit) ίδρυμα μεταλυκειακής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ:
Troubles Grow for a University Built on Profits - άρθρο των "New York Times" (11/2/2007), που δημοσιεύτηκε στα "Νέα" (12/2/2007) : "Τα κέρδη «έπνιξαν» τις γνώσεις - ΗΠΑ: Το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο υπονόμευσε την ποιότητα των σπουδών" και στην "Ελευθεροτυπία" (13/2/2007) : "Τα κέρδη "έπνιξαν" τις γνώσεις..." - και τι απάντησε το UoP

 

Η Γενική συνέλευση του ΕΣΔΕΠ, ύστερα από την συνεδρίαση της 12/2/07, κατέληξε στην παρακάτω απόφαση:

Συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ, με στόχο την οριστική ματαίωση των σχεδίων της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων και των λοιπών οπισθοδρομικών αλλαγών.

Αποφάσισε επίσης την έκδοση ψηφισμάτων σχετικά με:

1. Την υποστήριξη του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ και όλων των συναδέρφων που στοχοποιούνται.

2. Την έντονη αντίδρασή της για την χωρίς προηγούμενο επίθεση κατά των συνδικαλιστικών φορέων των ΑΕΙ

3. Την απαράδεκτη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, της προηγούμενης εβδομάδας

4. Την καταγγελία επαναλαμβανόμενων αρνητικών συμπεριφορών του υπουργού Δημόσιας Τάξης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πέμπτη 15/2/2007 ώρα 10.30 (Πολυτεχνείο)

Νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου για την επανεξέταση της κατάστασης την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2007, ώρα 12.00, στην Αιθ. Α31 της Σχολής Θετικών Επιστημών

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΣΔΕΠ !
το κείμενο της ανακοίνωσης της αστυνομίας (ΓΑΔΑ) 8-2-2007


σε έκτακτη συνέντευξη τύπου (08-02-07, 5 μμ) Η ΠΟΣΔΕΠ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ την κυβέρνηση για την πρωτοφανή, προκλητική και επικίνδυνη αυτή ενέργεια της αστυνομίας, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, και την κάλεσε να αναλάβει την πολιτική της ευθύνη.

"Στην ανακοίνωση αυτή καταγράφονται βαρύτατα παραπτώματα και παραβιάσεις συνταγματικών διατάξεων και εγγυήσεων πολιτικών δικαιωμάτων, ενέργειες και παραλείψεις της αστυνομίας και πολιτικές ευθύνες της πολιτικής της ηγεσίας και κυρίως της κυβέρνησης."

"Σήμερα, ενοχοποιούνται συνδικαλιστικές παρατάξεις και σύλλογοι φοιτητών, χαλκεύονται κατηγορίες ηθικής αυτουργίας (για πιθανολογούμενες από την αστυνομία "παραβατικές συμπεριφορές") και στοχοποιούνται η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και ο πρόεδρός της καθ. ΕΜΠ Λάζαρος Απέκης. Τι άλλο πρέπει να περιμένουμε;"

ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο; οι ΕΑΑΚ;
γιατί τον τελευταίο χρόνο με όλα αυτά τα επεισόδια με τους κουκουλοφόρους, έχουν διωχθεί μόνο αστυνομικοί;

Αστυνομικοί για απόταξη (Καθημερινή 3-2-2007)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Δυόμισι μήνες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στην πλατεία Συντριβανίου από αστυνομικούς και ενάμιση μήνα μετά την άσκηση ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε και η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που είχε διατάξει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Στο πόρισμά του ο ταξίαρχος Χρ. Νικολόπουλος, ο οποίος διενήργησε την ΕΔΕ, καταλογίζει ευθύνες και συμμετοχή σε βάρος εννέα αστυνομικών. Αυτοί που πήραν μέρος στον ξυλοδαρμό παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. με το ερώτημα της απόταξης, ενώ εκείνοι που παρακολουθούσαν και δεν επενέβησαν παραπέμπονται με το ερώτημα της αργίας-απόλυσης. Για άλλους προτείνει την επιβολή προστίμου.
Στο πλαίσιο της ΕΔΕ μελετήθηκε το βίντεο που έχει καταγράψει τον ξυλοδαρμό του 24χρονου Αυγουστίνου Δημητρίου, κατέθεσαν περισσότεροι από 50 αστυνομικοί, ενώ οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί έδωσαν έγγραφες εξηγήσεις. Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριελήφθησαν εκτός από τους αστυνομικούς που τον ξυλοκόπησαν και οι αστυνομικοί οι οποίοι, όπως υποστήριξε ο Κύπριος σπουδαστής, τον ξυλοκόπησαν στο τμήμα μετά τη μεταφορά του.
Ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος επτά αστυνομικών για απρόκλητη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και σε βάρος του αξιωματικού που παρακολουθούσε το συμβάν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απλή συνέργεια στην παραπάνω κατηγορία. Ενας από τους επτά κατηγορείται και για έμπρακτη εξύβριση.

περιμένουμε νεότερη ανακοίνωση από την αστυνομία για τη δράση των εικονιζομένων (υψηλόβαθμος αστυνομικός που τους παρακολουθεί βρίσκεται ακριβώς πίσω τους)

η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στις 8-2-2007 σε ρεπορτάζ καθημερινής εφημερίδας για την πορεία της 7-2-2007 στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την εφημερίδα ελήφθη στον περίβολο του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης

Διακόπηκε σήμερα Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου η κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ.
Αναμένεται από αύριο να λειτουργήσει κανονικά

Το ψήφισμα της συνόδου πρυτάνεων

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που συνήλθε στην Αθήνα την 3-2-07
κατέληξε στο ακόλουθο ψήφισμα:
1.Εμμένει στις αποφάσεις των προηγούμενων Συνόδων της Μυτιλήνης και της Έκτακτης της Αθήνας, καθώς και στις προτάσεις της για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ.
2. Ζητεί από το ΥΠΕΠΘ να υιοθετήσει τις προτάσεις αυτές στο υπό κατάρτιση Σχέδιο Νόμου και την έγκαιρη δημοσιοποίησή του στη Σύνοδο και στα Πανεπιστήμια, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της Πανεπιστημιακής κοινότητας, γιατί κάθε περαιτέρω συνέχιση της ασάφειας μόνο ζημιά προκαλεί στα Πανεπιστήμια.
3. Καταδικάζει απερίφραστα τις πράξεις βίας εντός των Πανεπιστημίων,
ειδικότερα εναντίον Πρυτανικών αρχών, Συγκλήτων, μελών ΔΕΠ αλλά και φοιτητών, που ακυρώνουν στην πράξη την έννοια του ασύλου και καταρρακώνουν το κύρος των Πανεπιστημίων μας.
4. Καταδικάζει τα φαινόμενα δυσφήμισης του Δημοσίου Πανεπιστημίου και τις προσπάθειες συρρίκνωσης της κοινωνικής του εμβέλειας και προσφοράς.
5. Πιστεύει ακράδαντα ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και οι πρυτάνεις θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Λαθροχειρία στο δελτίο τύπου από τη Γραμματεία της συνόδου

Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε για την έκτακτη σύνοδο πρυτάνεων στην Αθήνα στις 3-2-2007, προστέθηκε κάτω από το ψήφισμα (παρατίθεται ακέραιο δίπλα) μία ακόμη παράγραφος :

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ (Αθήνα, 3-2-07)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
.......
Κατά την απογευματινή συνεδρίαση παρέστη η Υπουργός Παιδείας, κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία έδωσε το περίγραμμα του υπό κατάθεση νομοσχεδίου για την Παιδεία, που από το σύνολο της Συνόδου εκρίθη ικανοποιητικό.

Από τη Γραμματεία της Συνόδου

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου για την επανεξέταση της κατάστασης την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2007, ώρα 12.00, στην Αιθ. Α31 της Σχολής Θετικών Επιστημών Η ΓΣ αποφάσισε νέα πενθήμερη απεργία και έκτακτη ΓΣ την επόμενη Δευτέρα 12/2
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΣΔΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Σήμερα 30-1-2007 καταλήφθηκε από τους φοιτητές το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ σέβεται την ανεξαρτησία των συνδικαλιστικών οργάνων και τις αποφάσεις τους.

Θεωρεί παράλληλα ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για συζήτηση και συνεργασία μεταξύ φοιτητών και καθηγητών και μεταξύ των συλλόγων τους, που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Η ανταλλαγή απόψεων θα βοηθήσει στον συντονισμό του κοινού αγώνα και στην αποφυγή ενεργειών που θα έχουν αρνητική επίδραση στην αποτελεσματικότητά του.

Με αυτό το πνεύμα, καλεί τους φοιτητές να επανεξετάσουν την απόφαση τους για κατάληψη της πρυτανείας στη βάση πολλών παραγόντων, τους οποίους εύκολα μπορούν να εντοπίσουν.

Η χρονική σύμπτωση της κατάληψης με την επικείμενη σύνοδο των πρυτάνεων θα δυσχεράνει τις κινήσεις της πρυτανείας που τάχθηκε κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, κατά της απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστήμιου και υπέρ της θεσμικής και οικονομικής ενίσχυσής του.

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ θεωρεί ότι η κατάληψη της πρυτανείας θα έχει αρνητικές συνέπειες στον αγώνα μας, καθώς προκαλεί ρήγματα στο θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων στο ΑΠΘ και παρεμποδίζει την έκφραση της συμπαράστασης στο επόμενο διάστημα από τις πανεπιστημιακές αρχές.

Για το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, η πρόεδρος Ε. Καρνάβου, ο γραμματέας Γ. Ν. Κρεστενίτης

 

Ανοιχτή συζήτηση διοργανώνει ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ με τους φοιτητικούς συλλόγους, με θέμα:
"Το παρόν και το μέλλον των κινητοποιήσεων",
στο Πολυτεχνείο, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στις 6 μμ.

Το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος την ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ώρα 12.00΄ στο Πολυτεχνείο.

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ θεωρεί λάθος την κατάληψη της πρυτανείας. Σχετική επιστολή προς τους φοιτητές θα ανακοινωθεί σύντομα
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ της 25ης Ιανουαρίου 2007

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, που συνήλθε την 25η Ιανουαρίου 2007 στο Αμφιθέατρο Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, αποφάσισε τα παρακάτω:
¨ Συμφωνεί με την ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ της 20ης Ιανουαρίου 2007 για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου και συμμετέχει στην τριήμερη απεργία της 31ης Ιανουαρίου, 1ης και 2ης Φεβρουαρίου 2007.
¨ Αποφάσισε την οργάνωση κοινής εκδήλωσης του ΕΣΔΕΠ με τους φοιτητικούς συλλόγους για την μη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστήμιου.
¨ Στηρίζει και συντάσσεται με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι των σχολών του ΑΠΘ για τα κοινά προβλήματα και την προώθηση των κοινών αιτημάτων μας.
¨ Δηλώνει την αντίθεσή της, στον τύπο και το περιεχόμενο, του από 23/1/2007 κειμένου που υπογράφουν ο Κοσμήτορας και Πρόεδροι τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, που εξάλλου δεν αποτελεί απόφαση συλλογικού οργάνου.
¨ Εκφράζει την έντονη δυσφορία των μελών του Συλλόγου για την απαξιωτική στάση με την οποία αντιμετωπίζουν ορισμένα ΜΜΕ, αλλά και κάποιοι πολιτικοί, τα ελληνικά πανεπιστήμια και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, διαστρεβλώνοντας τα αιτήματά τους και διαβάλλοντας τον αγώνα τους για την προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου.
¨ Συγκαλεί νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου για την επανεξέταση της κατάστασης την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2007, ώρα 12.00, [στο Αμφιθέατρο Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής] διόρθωση (4-2-07):στην Αιθ. Α31 της Σχολής Θετικών Επιστημών .

 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, Την Τετάρτη 24/1/2007 στις 10.30 π.μ.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007
ώρα 12.00 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις (κινητοποιήσεις, αναθεώρηση άρθρου 16 Συντάγματος, προσχέδιο νόμου-πλαισίου) και απόφαση για κινητοποιήσεις

Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη - Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Η Πρόεδρος Ελευθερία Καρνάβου, Ο Γραμματέας Γιάννης Ν. Κρεστενίτης


Το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ σας προσκαλεί να συμμετάσχουμε όλοι και όλες στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος την ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ώρα 12.00΄ στο Πολυτεχνείο.


Η αφίσα για την απεργία (αρχείο doc, pdf)

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16: 17/01/07


Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, ύστερα από εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης της 18ης
Δεκεμβρίου 2006, αποφάσισε 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 17/01/07.
Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο όλων των φορέων
της εκπαίδευσης (ΠΟΣΔΕΠ,ΔΟΕ, ΟΛΜΕ,) και των φοιτητών. Το συλλαλητήριο της
Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει από την Πολυτεχνική Σχολή στις 5 μμ.


Η πρόεδρος Ελευθερία Καρνάβου, Ο γραμματέας Γιάννης Κρεστενίτης

Η αφίσα για την απεργία (αρχείο doc, pdf)

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ & ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, ενόψει της επικείμενης συζήτησης της αναθεώρησης του άρθρου
16 του Συντάγματος στην Βουλή και της δυνατότητας ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ - αλλά και των γενικότερων εξελίξεων στην παιδεία - διοργανώνει συζήτηση με κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς,
στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., την Τρίτη 9 Ιανουαρίου και ώρα 6 μμ. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν:
ο πρύτανης του ΑΠΘ, Α. Μάνθος,
η Πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, Ε. Καρνάβου,
ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Λ. Απέκης,
η Ι. Καμτσίδου, μέλος ΔΕΠ συνταγματικού δικαίου (ΑΠΘ),
και εκπρόσωποι των οργανώσεων ΕΣΔΕΠ - Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΕΔΟΘ, ΕΚΘ

Η πρόεδρος Ε. Καρνάβου, Ο γραμματέας
Γ.Κρεστενίτης


Η αφίσα για την εκδήλωση (αρχείο doc, pdf)

Τετάρτη 10-1-2007 και 17-1-2007, ημέρες συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του άρθρου 16, αναστέλλεται η εκπαιδευτική διαδικασία στο ΑΠΘ με απόφαση της Συγκλήτου, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης, καθώς και στις Γενικές Συνελεύσεις τους.
Τετάρτη 10-1-2007, με απόφαση του ΔΣ, ο ΕΣΔΕΠ συμμετέχει στην απεργία που προκήρυξε η ΠΟΣΔΕΠ και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Η αφίσα για την απεργία (αρχείο pdf)

Τρίτη 9 -1-2007, συνεδρίασε η Σύγκλητος του ΑΠΘ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και έλαβε ομοφωνα την παρακάτω απόφαση:

Η Σύγκλητος του Α.Π.Θ., σε ειδική συνεδρίαση και με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με αίσθημα ευθύνης προς την Ελληνική κοινωνία και ειδικότερα τη νέα γενιά του τόπου μας και πιστή στην αρχή της ακαδημαϊκής της αυτονομίας, αποφασίζει ομόφωνα τα εξής:
1. Τάσσεται υπέρ της διατήρησης του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
2. Αντιτίθεται στην αναθεώρηση του άρθρου 16 την οποία θεωρεί άστοχη και αποπροσανατολιστική.
3. Εκτιμά ότι η ίδρυση "μη κρατικών μη κερδοσκοπικών" Πανεπιστημίων στον τόπο μας όχι μόνο δεν λύνει τα υπαρκτά προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με βασικότερο εκείνο της υποχρηματοδότησής της, αλλά και εγκυμονεί κινδύνους για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και τον κοινωνικό του ρόλο, θίγοντας την προοπτική των ίσων ευκαιριών.
4. Απευθύνεται στην Υπουργό Παιδείας, τα πολιτικά κόμματα και τη συνείδηση του κάθε βουλευτή, καλώντας τους να αναλογιστούν σοβαρά την κατάληξη και τις επιπτώσεις μιας υπερψήφισης της συζητούμενης πρότασης με αυξημένες πλειοψηφίες, και να μην κρίνουν εν λευκώ αναθεωρητέο το άρθρο 16 του Συντάγματος.
5. Αποφασίζει να αναστείλει την εκπαιδευτική διαδικασία την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου και την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, ημέρες συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16, έτσι ώστε να διευκολύνει τη συμμετοχή των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης, καθώς και στις Γενικές Συνελεύσεις τους.
6. Αποφασίζει να κοινοποιήσει στο Υπουργείο Παιδείας τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης, ως θεσμική συμμετοχή του Α.Π.Θ. στο δημόσιο διάλογο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Για την Σύγκλητο του Α.Π.Θ., Ο Πρύτανης, Αναστάσιος Κ. Μάνθος

Οι προτάσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, σε αρχείο τύπου doc και σε πίνακα (html)

Οι σχετικές αποφάσεις των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων, από τις σελίδες της ΠΟΣΔΕΠ :
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο,
ΕΜΠ (30-06-06, 20-10-06, 15-12-06) ,
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,
Πάντειο Πανεπιστήμιο,
Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
Πανεπιστήμιο Κρήτης,
Πανεπιστήμιο Πάτρας (14-12-06),
Πανεπιστήμιο Αθηνών (08-12-06),
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (14-12-06),
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (9-1-2007)

 

Η Γενική Συνέλευση της 18ης Δεκεμβρίου 2006 αποφάσισε 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για τις 21/12/06, ημέρα ψήφισης στη βουλή του νέου προϋπολογισμού, αντιδρώντας στην πολιτική υποβάθμισης και οικονομικής εξαθλίωσης των Πανεπιστημίων και ευτελισμού του ρόλου των πανεπιστημιακών δασκάλων που αποσκοπεί στην συρρίκνωση και έμμεση ιδιωτικοποίηση του δημόσιου Πανεπιστημίου
Η αφίσα για την απεργία (αρχείο doc, pdf)
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ στην συνεδρίαση του της 11/12/06 αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη
ΓΣ τη Δευτέρα 18/12 και ώρα 12 στο Αμφιθέατρο Τοπογράφων, με τα παρακάτω θέματα:
-1. Συμμετοχή στις προτεινόμενες από την ΠΟΣΔΕΠ εκδηλώσεις/κινητοποιήσεις
της 21/12/06 και 22/12/06 (επ ευκαιρία της ψήφισης του προϋπολογισμού)
-2. Διοργάνωση εκδήλωσης με θέματα
--α. Ενημέρωση για το ζήτημα των φοροαπαλλαγών των επιδομάτων
--β. Μείζονα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, με έμφαση στο Α16.
Καλούνται οι συνάδελφοι να συμμετάσχουν στην συνέλευση της 18/12/06 για την
συνδιαμόρφωση και οριστικοποίηση των προτάσεων.

Η πρόεδρος Ελευθερία Καρνάβου, Ο Γραμματέας Γιάννης Κρεστενίτης


Η αφίσα για τη συνέλευση (αρχείο doc, pdf)

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ αποφάσισε να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των ομοσπονδιών της εκπαίδευσης, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, με 24ωρη απεργία, την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006, αποδεχόμενο την σχετική πρόταση της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ.
· Καταγγέλλουμε την πολιτική υποβάθμισης και οικονομικής εξαθλίωσης των Πανεπιστημίων και ευτελισμού του ρόλου των πανεπιστημιακών δασκάλων, που αποσκοπεί στην ιδιωτικοποιήση του δημόσιου Πανεπιστημίου.
· Διεκδικούμε δυναμικά τα οικονομικά αιτήματα των Πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών, ενόψει και της συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού
· Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητές, τις ομοσπονδίες εκπαίδευσης και τα συνδικάτα των εργαζομένων.

 

Στις 5/12/2006 πραγματοποιήθηκε η πρώτη, μετά τις εκλογές της 28/11/2006, συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ και ομόφωνα αποφασίστηκε η παρακάτω σύνθεση:

Πρόεδρος Ελευθερία Καρνάβου    
Γραμματέας Γιάννης Κρεστενίτης    
Αντιπρόεδρος Νίκος Νικολάου    
Ταμίας Άρης Στυλιανού    
Μέλη
Γιώργος Διβάρης    
  Γιώργος Λιτσαρδάκης    
  Δημήτρης Ραπτάκης    
  Κώστας Τσιούμης    
  Δημήτρης Χατζηγεωργίου    

 

 
Θεσσαλονίκη 16 Νοεμβρίου 2006

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ. ΤΟΥ ΕΣΔΕΠ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ

Σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 6/11/06 προκηρύσσονται αρχαιρεσίες για την ανάδειξη 9μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και 3μελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ, καθώς και για την εκλογή αντιπροσώπων στο τακτικό Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ.
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την ΤΡΙΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006, ώρες 10.00 – 17.00 στο Ισόγειο του Κτιρίου Διοίκησης.
Υποψηφιότητες κατατίθενται στην Εφορευτική Επιτροπή με την ευθύνη του Γραμματέα του Συλλόγου στην ηλεκτρονική διεύθυνση dchassap@eled.auth.gr μέχρι και την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2006.

Ο Πρόεδρος Γιάννης Μυλόπουλος
Ο Γραμματέας Δημήτρης Χασάπης

τα αποτελέσματα των εκλογών της 28-11-2006
για ΔΣ
για ΠΟΣΔΕΠ
ψήφοι
έδρες
ψήφοι
αντιπρό-σωποι
ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
110
3
97
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
102
3
118
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
74
2
69
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
21
1
24
Λευκά
4
3
Ακυρα
1
0
Σύνολο
312
9
312

οι υποψήφιοι για τις εκλογές της 28-11-2006
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Την ημέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:
- Προστατεύουμε έμπρακτα το Πανεπιστημιακό Άσυλο,
- Αποτρέπουμε τα οποιαδήποτε γεγονότα, προαναγγελθέντα ή μη,
- Κάνουμε πράξη την άποψη ότι το Πανεπιστήμιο είναι πνευματικό ίδρυμα, που δεν έχει καμιά σχέση με έκτροπα, βιαιότητες και βανδαλισμούς.
Συμμετέχουμε στην Εκδήλωση - Ανοικτή Συζήτηση που διοργανώνουν από κοινού ο ΕΣΔΕΠ και η Πρυτανεία του ΑΠΘ, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη και ώρα 19.30, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με θέμα: Το Πανεπιστημιακό Άσυλο κι η προστασία του.
Το θέμα εισηγούνται:
- Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος,
- Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος
- Ο καθηγητής φιλοσοφίας του Τμ. Πολιτικών Επιστημών, Γεράσιμος Βώκος
- Η καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου του Τμ. Νομικής, Ελισάβετ Συμεωνίδου - Καστανίδου
- Ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ, Τραϊανός Χατζηδημητρίου
- Συντονίζει ο Γραμματέας του ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ, Δημήτρης Χασάπης
Η παρουσία όλων στην εκδήλωση θεωρείται απαραίτητη. Γιατί ο μεγαλύτερος εχθρός της βίας, είναι το ανοικτό και ζωντανό Πανεπιστήμιο. Μόνο η παρουσία μας εκείνη την ημέρα μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά το Πανεπιστημιακό Άσυλο.

τα προηγούμενα πρωτοσέλιδα, της περιόδου 2005-6 εδώ


Αρχή - Ενημέρωση-Ανακοινώσεις - το ΔΣ - Καταστατικό - κείμενα διαλόγου - Θεσμικά - Οικονομικά - Σελίδες παρατάξεων - ΠΟΣΔΕΠ(εξωτερικός σύνδεσμος) - Σύνδεσμοι (links) σε άλλες ιστοσελίδες