ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρόεδρος: Γιάννης N. Κρεστενίτης, Τηλ: 2310 99 5654, E-mail: ynkrest@civil.auth.gr Γραμματέας : Νίκος Νικολάου, Τηλ: 2310 99 8628, E-mail: nicolaou@agro.auth.gr
κατάλογος ηλεκτρονικής ενημερωσης του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ στο esdep-ds@faedrion.ee.auth.gr - μάθετε περισσότερα εδώ (εγγραφή & διαγραφή με 2 κλικ!)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 22-1-2013

 

για ΔΣ

για ΠΟΣΔΕΠ

ψήφοι

έδρες

ψήφοι

αντιπρόσωποι

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

245

3

226

11

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

149

2

158

8

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

147

2

136

7

ΚΙΠΑΝ & Συνεργαζομενοι

111

1

140

7

ΔΗΠΑΚ

74

1

69

4

Λευκά

11

 

7

 

Ακυρα

2

 

6

 

Σύνολο

739

9

742

31

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε συνέχεια της Τακτικής Εκλογο-απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα σχετικά με τις εκλογές του Συλλόγου:

 • Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ και των εκπροσώπων του Συλλόγου στο 11ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013.
 • Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του κτιρίου Διοίκησης στο διάστημα 10.00πμ-6.00μμ.
 • Η οικονομική συνδρομή για την διετία 2013-14 που θα πρέπει να καταβληθεί για να είναι τα μέλη (παλαιά και νεο-εγγραφόμενα) του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ οικονομικά εντάξει και να μπορούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία έχει οριστεί στα 10

 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Δ. Σ. από 12/2010 μέχρι 11/2012
Όπως εκγρίθηκε στην Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση
της 12ης Νοεμβρίου 2012

          Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 14/12/2010 συγκροτήθηκε, μετά την άρνηση των παρατάξεων "Πανεπιστημιακή Συμπαράταξη" και "Ενιαία Κίνηση Πανεπιστημιακών" να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε θέση του προεδρείου, σε σώμα στις 7/1/2011  ως εξής:

Πρόεδρος: Γιάννης Κρεστενίτης

Αντιπρόεδρος: Ιφιγένεια Καμτσίδου

Γραμματέας: Νίκος Νικολάου

Ταμίας: Δημήτρης Ραπτάκης

Μέλη:

Χριστίνα Αδάμου

Σμάτη Γεμενετζή

Παναγιώτης Γκλαβίνης 

Γιώργος Λιτσαρδάκης

Χάρης Χιντήρογλου (*)                                                                                                    )
(*) αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Ανδρεάδη (Σεπτέμβριος 2011)


Το Δ.Σ. συνεδρίασε τακτικά και σύμφωνα με το καταστατικό, τουλάχιστον μια φορά κάθε μήνα και αρκετές φορές οι συνεδριάσεις είχαν ανακοινωθεί, δικτυακά, στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Στο πολιτικό-εκπαιδευτικό περιβάλλον της διετίας που πέρασε και μέσα στο οποίο έδρασε το ΔΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ, κυριαρχούν (με χρονολογική σειρά):

 1. Η προετοιμασία του νέου θεσμικού πλαισίου των ΑΕΙ και ο μη-διάλογος του υπουργείου Παιδείας με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
 2. Περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών και των εργαζόμενων γενικότερα.
 3. Μειώσεις στην χρηματοδότηση των ΑΕΙ, μη διορισμοί εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, μειώσεις στους διδάσκοντες ΠΔ407.
 4. Ψήφιση του ν.4009/11, οι διορισμοί των οργανωτικών επιτροπών και η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας για πλήρη εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου και παρά την αντίθεση των συνδικαλιστικών και ακαδημαϊκών οργάνων των πανεπιστημίων.
 5. Αποτυχία πραγματοποίησης των εκλογών για συμβούλια των ιδρυμάτων (με τις διαδικασίες του ν.4009/11) και εφαρμογής της νέας οργανωτικής δομής στα πανεπιστήμια.
 6. Νέες περικοπές στους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ, ματαίωση διορισμών των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και νέα μείωση στις θέσεις διδασκόντων ΠΔ407.
 7. Νέες μειώσεις των αποδοχών των πανεπιστημιακών σε ποσοστό 17%.
 8. Ψήφιση του ν.4076/12 παρά τις διαφωνίες της πανεπιστημιακής κοινότητας (σύνοδος πρυτάνεων, σύγκλητοι, σύλλογοι ΔΕΠ κ.α.).
 9. Εκλογή των εσωτερικών μελών των συμβουλίων με ηλεκτρονική ψηφοφορία

          Οι δραστηριότητας του ΔΣ στη διετία που πέρασε, αναπτύχθηκαν με στόχο την ανάδειξη του ΕΣΔΕΠ σε ουσιαστικό εκφραστή αντίστασης και διεκδίκησης της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ, απέναντι στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και αυτών της τρόικα (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ), για:


1. την απόκρουση και τη μη εφαρμογή του ν.4009/11 στο σύνολό του, μέχρι την απόσυρσή του. Η επιτυχία της δράσης αυτής ήταν σχετική που όμως παρ'όλα αυτά υποχρέωσε την κυβέρνηση σε μερική αναδίπλωση με τον ν.4076/12. Ο ΕΣΔΕΠ με την δράση του σε ό,τι αφορά και τη διοικητική μετάλλαξη των ΑΕΙ καθυστέρησε για ένα χρόνο την εφαρμογή των σχετικών «ρυθμίσεων» με τις οποίες τα ΑΕΙ μετατρέπονται σε «εταιρικούς ομίλους». Για τη δράση του αυτή μέλη του ΔΣ και του Συλλόγου υπέστησαν εισαγγελικές διώξεις, συνεπικουρούμενες από συκοφαντικές μαρτυρίες «παραγόντων» (μελών της Οργανωτικής Επιτροπής και υποψηφίων για το ΣΙ) και επιθέσεις των καθεστωτικών ΜΜΕ. Το γεγονός της συμμετοχής της πλειοψηφίας του ΔΕΠ (σε ποσοστό 75%) στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα ΣΙ και παρά την προηγούμενη πολύ μεγαλύτερη αντίθεση στους ν.4009/11 και 4076/12, όπως αυτή εκφράστηκε όχι μόνον από τις αποφάσεις του ΕΣΔΕΠ, αλλά και από την Σύγκλητο του ΑΠΘ και τις Γενικές Συνελεύσεις των περισσοτέρων τμημάτων του πανεπιστημίου μας, δεν αναιρεί στο ελάχιστο τον χαρακτήρα και τον ρόλο της αντιδημοκρατικής διοικητικής δομής που επιβάλλουν οι ν.4009/11 και ν.4076/12. Οι συνάδελφοι πολύ γρήγορα θα διαπιστώσουν στην καθημερινή τους ζωή τις συνέπειες της ύπαρξης και των αποφάσεων των ΣΙ.


2. την υπεράσπιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πανεπιστημιακών και την άρνηση αποδοχής της εντεινόμενης κυβερνητικής πολιτικής για την συρρίκνωση του εισοδήματος τους (περικοπές μισθών, δώρων, συντάξεων, εφάπαξ και άμεση και «κεφαλική» υπερφορολόγηση). Ο ΕΣΔΕΠ με τις αποφάσεις του ΔΣ και των ΓΣ ορθά αντιτάχθηκε με την προκήρυξη απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων είτε αυτοτελώς είτε συμμετέχοντας σε γενικές απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις άλλων κεντρικών μαζικών φορέων. Ο ΕΣΔΕΠ διεκδίκησε νέο πανεπιστημιακό μισθολόγιο και απαίτησε την επιστροφή των χαμένων αποδοχών του ΔΕΠ. Συντάχθηκε με τους εκπροσώπους φορέων της άγρια πληττόμενης κοινωνίας μακριά από υπεροψίες, ελιτισμούς, «χωριστικές» αντιπαλότητες, και ανταγωνισμούς.


3. την αποτροπή της περαιτέρω υποβάθμισης και της πλήρους διάλυσης του πανεπιστημίου, κυρίως με την εξουθενωτική υποχρηματοδότηση του μέσω του ΤΠ κατά 60% του αντίστοιχου του 2009, την εξάλειψη των Δημοσίων Επενδύσεων, την καταστροφή των αποθεματικών του περί τα 9 εκ. ?, τον μη διορισμό των 250 εκλεγμένων ΔΕΠ στο ΑΠΘ, την κατάργηση των πιστώσεων για τους ΠΔ407, τη από χρόνια μη ανανέωση του προσωπικού άλλων κατηγοριών εργαζομένων, τις επαπειλούμενες απολύσεις διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού, το «σχέδιο» ΑΘΗΝΑ, την νόθευση δια της συγχώνευσης ολόκληρων επιστημονικών αντικειμένων, την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και της φοιτητικής μέριμνας, κλπ .


Για όλα τα παραπάνω θέματα έγινε προσπάθεια να ενεργοποιηθούν τα μέλη του ΕΣΔΕΠ αλλά και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ και σε συνεργασία και με τους άλλους πανεπιστημιακούς συλλόγους του ΑΠΘ, αλλά και των άλλων ΑΕΙ, τόσο της Θεσσαλονίκης (ΠΑΜΑΚ & ΑΤΕΙ), αλλά και πανελλαδικά (δια της συμμετοχής του ΕΣΔΕΠ στην πανελλαδική συνάντηση συλλόγων ΔΕΠ, αφού η ηγετική ομάδα της ΠΟΣΔΕΠ, αγνοώντας τις αποφάσεις των συλλόγων ΔΕΠ, επέλεξε για την ομοσπονδία τον ρόλο του παρατηρητή και σε ορισμένες περιπτώσεις του χειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής) να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες, δράσεις και κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση των μισθολογικών, οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου μας. Με αποφάσεις είτε της Γενικής Συνέλευσης του ΕΣΔΕΠ είτε του ΔΣ, τα μέλη του συλλόγου κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις και απεργίες που προκήρυξαν οι τριτοβάθμιες εργατικές και δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις, διεκδικώντας νέο μισθολόγιο για τους πανεπιστημιακούς, ενάντια στις μισθολογικές περικοπές και την μνημονιακή οικονομική πολιτική, τα μέτρα λιτότητας τις εργασιακές ανατροπές και την οικονομική ασφυξία των ΑΕΙ.

Η επικοινωνία του Συλλόγου με τις Πρυτανικές Αρχές για διάφορα ζητήματα υπήρξε συνεχής και εποικοδομητική, παρά τις όποιες διαφωνίες αναφορικά με θέματα υλοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των πανεπιστημίων, ενώ η συμμετοχή του ΕΣΔΕΠ στη Σύγκλητο (ως παρατηρητή με δικαίωμα λόγου) συνεχίστηκε σε όλη την διετία παρά τις αντιρρήσεις πολύ μικρού αριθμού συγκλητικών.

Ο ΕΣΔΕΠ με τη δράση του τα δύο προηγούμενα χρόνια και παρά την μικρότερη του αναμενόμενου συμμετοχή των μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ στις Γενικές Συνελεύσεις του συλλόγου, συνέβαλε, μαζί με τη δράση και άλλων συλλόγων ΔΕΠ και εργαζομένων στα ΑΕΙ και τις αποφάσεις των ακαδημαϊκών οργάνων (Σύνοδος Πρυτάνεων, Σύγκλητοι, Γενικές Συνελεύσεις τμημάτων), στην καθυστέρηση της εφαρμογής του ν.4009/11, κυρίως ως προς τις ρυθμίσεις του για το διοικητικό πλαίσιο των ΑΕΙ και υποχρέωσε την νέα τρικομματική να ψηφίσει τον ν.4076/12, εφαρμοστικό του ν.4009, που δεν αλλάζει την βασική του κατεύθυνση ανατροπής του δημόσιου πανεπιστημίου.

Για να ενισχυθεί η θετική αυτή γραμμή του συλλόγου είναι απαραίτητη η ενεργός δράση και η συμμετοχή στις διαδικασίες του ΕΣΔΕΠ όλων των συναδέλφων. Η δύναμη του συνδικαλισμού και επομένως και η δύναμη του ΕΣΔΕΠ απορρέει αποκλειστικά από αυτή τη συμμετοχή και είναι η συλλογική διαδικασία για την αντιμετώπιση αυτών που έρχονται (νέο θεσμικό πλαίσιο, οικονομικές περικοπές προϋπολογισμών και μισθολογίων, αναδιαρθρώσεις και καταργήσεις τμημάτων, κ.α.), αλλά και για να αποφευχθούν τα όποια λάθη και αστοχίες της δράσης μας στο διάστημα που προηγήθηκε.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

· για τον απολογισμό των πεπραγμένων του απερχόμενου ΔΣ,

· την προκήρυξη εκλογών για την εκλογή των νέων μελών του ΔΣ και των εκπροσώπων του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ στο 11ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

· και τον προγραμματισμό δράσης του Συλλόγου για το επόμενο διάστημα

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 12:00μ

στο Αμφιθέατρο «Α. Τσιούμης»

του Τμήματος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής,

και -αν δεν επιτευχθεί απαρτία-

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 12:00μ

στο Αμφιθέατρο «Α. Τσιούμης»

του Τμήματος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής

το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΔΣ ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ 19-10-12

Συνάδελφοι/φες,
Παρά τις εκκλήσεις, τις διαμαρτυρίες και τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας, δια των Διοικήσεων των ΑΕΙ, επιχειρεί να υλοποιήσει την διαδικασία των "εκλογών" για την ανάδειξη των "εσωτερικών μελών του συμβουλίου του ΑΠΘ". Τούτο, μάλιστα, όταν:
- η κοινωνία βιώνει τις δραματικές εξελίξεις που οδηγούν στην υποθήκευση της χώρας και στην εξαθλίωση μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας
-το ΑΠΘ έχει περιέλθει σε μια ζοφερή κατάσταση, ως συνέπεια της οικονομικής ασφυξίας την οποία επιβάλλουν η συγκυβέρνηση και η τρόικα.
Το ΔΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου
. Καλεί τους συναδέλφους να απέχουν από την επικείμενη "εκλογική" διαδικασία, η οποία θα θέσει τα θεμέλια για τη μετάλλαξη των πανεπιστημίων κάτω από τις νέες αυταρχικές δομές διοίκησης και τη δραματική επιδείνωση του εργασιακού μας περιβάλλοντος
. Καλεί τους συναδέλφους σε απεργία για την Τετάρτη 24/10/12 και την Πέμπτη 25/10/12 ημέρες των "εκλογικών" διαδικασιών για το Συμβούλιο Διοίκησης και συμμετοχή σε εκδήλωση-διαμαρτυρία στις 8.00πμ στην είσοδο της Θεολογικής Σχολής για τις αντίστοιχες ημέρες.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο ν.4009/11 και τον εφαρμοστικό του ν.4076/12 και καλούμε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία "εκλογής".
Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος της δημόσιας ακαδημαϊκής παιδείας, και όχι των συμφερόντων ενός κύκλου από κυβερνητικούς, παράγοντες της αγοράς.
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ τις πολιτικές:
. της περεταίρω υπονόμευσης και κατάργησης του δημόσιου δωρεάν και ακαδημαϊκού χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης,
. της υποβάθμισης της εκπαίδευσης και κατάργησης της έρευνας, σε αναντιστοιχία με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες,
. του αποκλεισμού στο δικαίωμα της μόρφωσης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Απόφαση ΔΣ

Συνεδρίαση 16-10-2012

Συμμετέχουμε στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις της 18ης Οκτωβρίου 2012, ενάντια στα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας των 13,0 δισ. ευρώ που εξαθλιώνουν την ελληνική κοινωνία, ωθούν τους πανεπιστημιακούς δασκάλους σε αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, οδηγούν τα πανεπιστήμια σε οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο και καταλύουν το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους στις 18/10/12 για:

 • αποτροπή της επιπλέον μείωσης στις αποδοχές, στις συντάξεις και στο εφάπαξ,
 • σταδιακή επιστροφή των μέχρι τώρα περικοπών,
 • νέο πανεπιστημιακό μισθολόγιο,
 • αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ,
 • άρση των απωλειών από το "κούρεμα" των ταμειακών υπολοίπων των ΑΕΙ,
 • άμεσο διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ,
 • αποτροπή των συγχωνεύσεων των ΑΕΙ-ΤΕΙ με σκοπό τις απολύσεις και την αλλαγή της επιστημόνικης φυσιογνωμίας των πανεπιστημίων,
 • να μην εφαρμοστούν οι νόμοι 4009/11 και 4076/12 που διαλύουν τα ΑΕΙ,
 • ανώτατη εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα χωρίς δίδακτρα και με δωρεάν συγγράμματα,
 • νa καταργηθούν τα μνημόνια, το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής οι εφαρμοστικοί νόμοι οι δανειακές συμβάσεις.

Καλούμε τις/τους συναδέλφους την ημέρα της απεργίας 18/10/12 σε προσυγκέντρωση στις 10.00πμ μπροστά στο λτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, μαζί και με τους άλλους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης.

το Διοικητικό Συμβούλιο

Ανοικτή επιστολή
προς τα μέλη της Συγκλήτου ΑΠΘ

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Μετά τη ψήφιση του νόμου 4009/11 για τα ΑΕΙ όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα, διδάσκοντες, φοιτητές, εργαζόμενοι, διαδήλωσε με πολλούς τρόπους την αγανάκτησή της καθώς και τη ριζική της αντίθεση στον νόμο αυτό. Τα συλλογικά όργανα, διοικητικά και συνδικαλιστικά, και ειδικότερα η Σύγκλητος του ΑΠΘ, φώτισαν κάθε πτυχή του σε ότι αφορά τις επιδιώξεις και κυρίως τις συνέπειες από την ενδεχόμενη εφαρμογή του, όχι μόνο στη διάρθρωση της διοίκησης των Παν/μίων αλλά κυρίως στον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής και ερευνητικής αποστολής τους.

Η κατηγορηματική απόρριψη του νέου νομικού πλαισίου από την συντριπτική πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας, παρά τους εκβιασμούς και τις συκοφαντίες και αφού η αγωνιστική στάση διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων απέτρεψε την εφαρμογή σημαντικών πλευρών του, όπως το «εταιρικό» σχήμα διοίκησης, οδήγησε την Κυβέρνηση να ψηφίσει στα μέσα του καλοκαιριού -για τους γνωστούς λόγους- τον Ν. 4076/12 με κατεπείγουσα διαδικασία, για να τροποποιήσει ορισμένες διατάξεις του Ν. 4009/11, που όμως δεν αναιρούν τον επιχειρηματκό χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη διάλυση των επιστημονικών αντικειμένων, την υποβάθμιση των πτυχίων, την υποταγή της έρευνας στις «αγορές».

Η μισθολογική πολιτική σε βάρος των Πανεπιστημιακών και η πολιτική πτώχευσης των ΑΕΙ συνδέεται άμεσα με τον στόχο του νέου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που δεν είναι άλλος από τη διάλυση και την παράδοσή της στην επιχειρηματική κερδοφορία. Με πρόσχημα την κρίση επιχειρούν να εξαθλιώσουν βίαια το βιοτικό επίπεδο των Πανεπιστημιακών, καθώς και όλου του ελληνικού λαού με διαρκή συρρίκνωση μισθών, συντάξεων και εφάπαξ.

Ιδιαίτερα, η οικονομική εγκατάλειψη των 800 και πλέον εργολαβικών υπαλλήλων, που στελεχώνουν βασικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, γραμματείες, εργαστήρια, διοίκηση) του ΑΠΘ και η ανάλγητη στέρηση των ελάχιστων οικονομικών τους πόρων κατά τους τελευταίους μήνες, τους αφαιρεί ακόμη και αυτή τη δυνατότητα στοιχειώδους επιβίωσής Τα τραγικά αποτελέσματα τα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες και το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας αδυνατεί να λειτουργήσει και να παραμείνει πλέον «ανοιχτό».

Επιπλέον, η αποστέρηση πολλών Τμημάτων του ΑΠΘ από το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό, που αφορά τόσο τα αδιόριστα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ όσο και τα κενά από τη μη πρόσληψη διδασκόντων του ΠΔ 407 τη χρονιά που μόλις αρχίζει, οδηγεί στην ακύρωση πλέον κάθε δυνατότητας διεξαγωγής και διεκπεραίωσης του διδακτικού τους έργου.
Παράλληλα, με ανεκτέλεστο το υπόλοιπο 60% του ήδη κατά 45% μειωμένου τακτικού του προϋπολογισμού, ενώ βρισκόμαστε ήδη στον 10ο μήνα, το ΑΠΘ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο ελάχιστο των ζωτικών αναγκών του (θέρμανση, υποχρεώσεις προς τρίτους, κλπ).

Ολοένα και περισσότερο γίνεται φανερό ότι το πανεπιστήμιο που λειτουργούμε οδηγείται στην υποβάθμιση και την απαξίωση με σαφή στόχο την ιδιωτικοποίησή του σε όφελος των ανυπομονούντων «επενδυτών» - εμπόρων της γνώσης και της επιστήμης. Η απεμπόληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου με την ψευδεπίγραφη «αυτονομία» του πανεπιστημίου, με την εφαρμογή των 4009/11 και 4076/12, θα επιτείνει την παραπάνω ζοφερή κατάσταση. Η συγκεντρωτική «διοίκησή» του θα μπορεί να περικόπτει «περιττές» εκπαιδευτικές ερευνητικές και διοικητικές υπηρεσίες, το αντίστοιχο προσωπικό τους, και τους μισθούς, κατά το δοκούν στο πλαίσιο της «ανταγωνιστικότητας».

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,
η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αναστραφεί και ο μόνος δρόμος είναι η συστράτευση όλων μας.

Σας καλούμε:
να στηρίξετε το αίτημα για άμεση προειδοποιητική αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου για 3 ημέρες, λόγω αδυναμίας λειτουργίας υπό τις παρούσες συνθήκες,
να εισηγηθείτε στο Πρυτανικό Συμβούλιο την διακοπή των εκλογικών διαδικασιών για τα Συμβούλια Διοίκησης των 4009/11 και 4076/12,

Απευθύνουμε έκκληση προς όλους σας, αλλά και σε κάθε συνάδελφο/σα για να διεκδικίσουμε τώρα και με επιμονή την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της πολιτείας προς το πανεπιστήμιο, για να καλυφθούν όλες οι τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες και να αποκατασταθεί η στοιχειώδης εύρυθμη λειτουργία του με σκοπό να αποφευχθούν τα χειρότερα.

ΔΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ
Συνεδρίαση 1-10-2012

«ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΘ»

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ στη συνεδρίαση της 1ης Οκτωβρίου 2012, ασχολήθηκε με τη σημερινή ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο, ως συνέπεια της οικονομικής ασφυξίας την οποία επιβάλλουν η συγκυβέρνηση και η τρόικα.
Ιδιαίτερα, η οικονομική εγκατάλειψη των 800 και πλέον εργολαβικών υπαλλήλων, που στελεχώνουν βασικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, γραμματείες, εργαστήρια, διοίκηση) του ΑΠΘ και η ανάλγητη στέρηση των ελάχιστων οικονομικών τους πόρων κατά τους τελευταίους μήνες, τους στερεί στοιχειωδώς τη δυνατότητα επιβίωσής τους. Τα τραγικά αποτελέσματα τα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες και αποτελεί ντροπή για το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, το οποίο αδυνατεί να λειτουργήσει και να παραμείνει πλέον «ανοιχτό».

Επιπλέον, η αποστέρηση πολλών Τμημάτων του ΑΠΘ από το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό, που αφορά τόσο τα αδιόριστα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ όσο και τα κενά από τη μη πρόσληψη διδασκόντων του ΠΔ 407 τη χρονιά που μόλις αρχίζει, οδηγεί στην ακύρωση πλέον κάθε δυνατότητας διεξαγωγής και διεκπεραίωσης του διδακτικού τους έργου.

Παράλληλα, με ανεκτέλεστο το υπόλοιπο 60% του ήδη κατά 45% μειωμένου τακτικού του προϋπολογισμού, ενώ βρισκόμαστε ήδη στον 10ο μήνα, το ΑΠΘ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο ελάχιστο των ζωτικών αναγκών του (θέρμανση, υποχρεώσεις προς τρίτους, κλπ).

Στις συνθήκες αυτές, της πλήρους διάλυσης του Πανεπιστημίου, τόσο το ΔΕΠ όσο και το υπόλοιπο προσωπικό αντιμετωπίζουν το φάσμα της περεταίρω οικονομικής εξαθλίωσης, με την επικείμενη καταβαράθρωση των αποδοχών (κατά 40% συνολικά στην εποχή των «μνημονίων») και την υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας και των πάσης φύσεως «χαρατσιών».

Ολοένα και περισσότερο γίνεται φανερό ότι το πανεπιστήμιο που λειτουργούμε οδηγείται στην υποβάθμιση και την απαξίωση με σαφή στόχο την ιδιωτικοποίησή του σε όφελος των ανυπομονούντων «επενδυτών» - εμπόρων της γνώσης και της επιστήμης. Η απεμπόληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου με την ψευδεπίγραφη «αυτονομία» του πανεπιστημίου, με την εφαρμογή των 4009/11 και 4076/12, θα επιτείνει την παραπάνω ζοφερή κατάσταση. Η συγκεντρωτική «διοίκησή» του θα μπορεί να περικόπτει «περιττές» εκπαιδευτικές ερευνητικές και διοικητικές υπηρεσίες, το αντίστοιχο προσωπικό τους, και τους μισθούς, κατά το δοκούν στο πλαίσιο της «ανταγωνιστικότητας».

Στις παραπάνω επιδιώξεις συνδράμει η ανηλεής επιχείρηση κατασυκοφάντησης από τα γνωστά κέντρα των ΜΜΕ και των «εθνικών εργολάβων» με στόχους πότε τις «απείθαρχες» και «διεφθαρμένες», δήθεν, πρυτανικές αρχές, πότε συλλήβδην όλο το διδακτικό - επιστημονικό προσωπικό. Δυστυχώς, πολλές φορές τα κέντρα αυτά βρίσκουν στήριξη σε ευτυχώς λίγους «εντός των τειχών», οι οποίοι και αποτελούν το μακρύ χέρι τους, συμβάλλοντας με τη σειρά τους στη διάλυση του πανεπιστημίου. Ενίοτε δε, εκμεταλλεύονται κακούς χειρισμούς, αβελτηρίες και άστοχες επιλογές των διοικήσεων του, με σκοπό να το σπιλώσουν και να το «αποκόψουν» από την κοινωνία.

Η οικονομική «πολιτική», η απαξίωση και η κατασυκοφάντηση κατά των πανεπιστημίων και των οργάνων διοίκησης, που θα μπορούσαν να αντισταθούν στην επερχόμενη λαίλαπα, και η αντικατάστασή των τελευταίων με τις συγκεντρωτικές διοικητικές δομές των νόμων 4009/11 και 4076/12, θα ολοκληρώσουν τη διάλυση των γνωστικών αντικειμένων και των εργασιακών δικαιωμάτων, και επιπλέον θα τα εξωθήσει στην επιβολή διδάκτρων και στην οικονομική υποταγή στα μεγάλα συμφέροντα, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Οι επιλογές αυτές θα μπορέσουν να υλοποιηθούν στα Πανεπιστήμια με τα Συμβούλια Διοίκησης του 4009/11 σε συνδυασμό με τον 4076/12.

Συνάδελφοι,
η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αναστραφεί και ο μόνος δρόμος είναι η συστράτευση όλων μας.

Το ΔΣ αποφάσισε,
- συμμετοχή στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 3/10/2012 και συγκέντρωση στο κτίριο της διοίκησης μαζί με τα άλλα σωματεία των εργαζομένων,

- αποχή από τα ακαδημαϊκά καθήκοντα την Πέμπτη και την Παρασκευή (4 και 5 /10/2012),

- παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Συγκλήτου με αίτημα την άμεση αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου για 3 ημέρες, λόγω αδυναμίας λειτουργίας υπό τις παρούσες συνθήκες,

- εισήγηση στα Όργανα Διοίκησης του ΑΠΘ για την αποτροπή διενέργειας των εκλογικών διαδικασιών για τα Συμβούλια Διοίκησης των 4009/11 και 4076/12,

- πρόσκληση προς τις Πρυτανικές αρχές για δυναμική διεκδίκηση των οικονομικών υποχρεώσεων της πολιτείας προς το πανεπιστήμιο, για να καλυφθούν όλες οι τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες και να αποκατασταθεί η στοιχειώδης εύρυθμη λειτουργία του.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους συναδέλφους να πλαισιώσουν τις αγωνιστικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις του συλλόγου με σκοπό να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Για το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ
ο Πρόεδρος                                                      ο Γραμματέας
Γιάννης Ν. Κρεστενίτης                                             Νίκος Νικολάου

Σε υλοποίηση αποφάσεων της ΓΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ

(1) 48ωρη απεργία την Τετάρτη 26/9 και Πέμπτη 27/9/2012

Συμμετέχουμε στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ που εξαθλιώνουν την ελληνική κοινωνία, ωθούν τους πανεπιστημιακούς δασκάλους σε αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, οδηγούν τα πανεπιστήμια σε οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο και καταλύουν το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

(2) Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 27/9/12 - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Την Πέμπτη ώρα 10.30πμ, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «Α. ΤΣΙΟΥΜΗΣ»

Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας η έκτατη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την ΠΕΜΠΤΗ 27 Σεπτεμβρίου 2012, στις 11.30μ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «Α. ΤΣΙΟΥΜΗΣ» Κτίριο Τοπογράφων-ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

με θέματα ημερήσιας διάταξης:
εκτίμηση της κατάστασης και λήψη απόφασης για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για ταυτόχρονη εναντίωση
- στη μισθολογική εκμηδένιση των πανεπιστημιακών,
- στην οικονομική σύνθλιψη του δημόσιου Πανεπιστήμιου και εν τέλει
- στη θεσμική του εξουδετέρωση δια των ν.4009/11 και 4076/12.

(3) Συνέντευξη Τύπου, Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, Τρίτη 25/9/12 ώρα 11:00πμ

Για το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ
ο Πρόεδρος                                     ο Γραμματέας
Γιάννης Ν. Κρεστενίτης                          Νίκος Νικολάου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ
Συνέντευξη Τύπου
Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ
Τρίτη 25/9/12 ώρα 11:00πμ

Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο δίνουμε μια σκληρή και άνιση μάχη. Οι περικοπές στην κρατική επιχορήγηση (αγγίζουν το 60% από το 2010) έχουν οδηγήσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε οικονομική ασφυξία, υπονομεύοντας τις βασικές λειτουργίες τους. Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, για πρώτη χρονιά μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κινδυνεύουν να μην λειτουργήσουν, ενώ σε άλλες ακαδημαϊκές μονάδες δεν θα διδαχθούν υποχρεωτικά μαθήματα, από την διακοπή των πιστώσεων για έκτακτο διδακτικό προσωπικό και από την άρνηση της κυβέρνησης να διορίσει τους 900 περίπου εκλεγμένους την τελευταία τριετία συναδέλφους. Η φοιτητική μέριμνα (συγγράμματα, σίτιση, στέγαση) περιορίζεται δραστικά και βλέπουμε αριστούχους φοιτητές μας να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Η περικοπή συνολικά κατά 40% των ήδη μειωμένων μισθών μας δεν στοχεύει κατά κύριο λόγο στην εξοικονόμηση δαπανών, αλλά στην οριστική απώλεια της αξιοπρέπειας μας, με αμοιβές από 950 € έως 1950 €. Στερώντας μας την αμοιβή που θα μας επιτρέπει να εκτελούμε την αποστολή που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, η κυβέρνηση αναγκάζει μεγάλο μέρος των πανεπιστημιακών να αναζητήσει συμπληρωματική απασχόληση εκτός του πανεπιστημίου, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας.

Παράλληλα, η πολιτική εξουσία και ορισμένα κυρίαρχα ΜΜΕ διεξάγουν μια εκστρατεία απαξίωσης των ΑΕΙ και των πανεπιστημιακών. Όχι μόνον υποβαθμίζουν συστηματικά το ακαδημαϊκό έργο που παράγεται στην χώρα, αλλά εμφανίζουν τα πανεπιστήμια ως κέντρα εξυπηρέτησης προσωπικών ή κομματικών συμφερόντων και διαπλοκής, για να διεισδύσουν τα οικονομικά συμφέροντα στο δημόσιο πανεπιστήμιο και να το μετατρέψουν σε επιχείρηση και κέντρο μεταλυκειακής κατάρτισης, με δίδακτρα και σπουδές που δεν θα οδηγούν καν στην λήψη πτυχίου με ορισμένο επιστημονικό αντικείμενο και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

Οι νόμοι 4009/11 και 4076/12, έκφραση της καταστροφικής αναδιάρθρωσης με συνθήκες τύπου Μπολόνια και ενταγμένοι στη μνημονιακή πολιτική στα πανεπιστήμια, πλαισιώνουν την παραπάνω μετεξέλιξη τους και στοχεύουν να εξασφαλίσουν την μετατροπή τους σε αυταρχικά, επιχειρηματικά κέντρα παραγωγής εξειδικευμένου τεχνολογικού και όχι επιστημονικού προσωπικού. Για τον λόγο αυτό καταργούν την δημοκρατική δομή διοίκησής τους, διασπούν την ενότητα των γνωστικών αντικειμένων, προωθούν τις τριετείς σπουδές και περιορίζουν την πρόσβαση στα μεταπτυχιακά.

Οι πανεπιστημιακοί που στη μεγάλη πλειοψηφία ζουν από το λειτούργημα που ασκούν, αγωνιζόμαστε όχι για να διατηρήσουμε την σημερινή κατάσταση στα ΑΕΙ ή κάποια προνόμια που συκοφαντικά διαδίδεται ότι διαθέτουμε. Αγωνιζόμαστε για να προασπιστούμε το δημόσιο αγαθό της ανώτατης εκπαίδευσης και την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων της που είναι βασικοί μοχλοί για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία του λαού μας. Αγωνιζόμαστε για να διασώσουμε την αξία του λειτουργήματος μας και τον σεβασμό που αναλογεί στο έργο μας. Αγωνιζόμαστε για τους νέους και τις νέες μας, για το δικαίωμα τους στη μόρφωση χωρίς διακρίσεις, για να μην είναι αυτοί άνεργοι, να μην ξενιτεύονται και για να μην χάνει η χώρα το νέο και ελπιδοφόρο επιστημονικό της δυναμικό. Αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, αντάξιο των προσδοκιών των λαικών οικογενειών και με δημοκρατική λειτουργία, και που θα παρέχει δωρεάν σύγχρονη και υψηλού επιπέδου σπουδές με αδιάσπαστα γνωστικά αντικείμενα και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους στις 26 και 27 Σεπτέμβρη για:

 • αποτροπή της επιπλέον μείωσης στις αποδοχές, στις συντάξεις και στο εφάπαξ,
 • σταδιακή επιστροφή των μέχρι τώρα περικοπών,
 • νέο πανεπιστημιακό μισθολόγιο,
 • αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ,
 • άρση των απωλειών από το "κούρεμα" των ταμειακών υπολοίπων των ΑΕΙ,
 • άμεσο διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ,
 • αποτροπή των συγχωνεύσεων των ΑΕΙ-ΤΕΙ με σκοπό τις απολύσεις και την αλλαγή της επιστημόνικης φυσιογνωμίας των πανεπιστημίων,
 • να μην εφαρμοστούν οι νόμοι 4009/11 και 4076/12 που διαλύουν τα ΑΕΙ,
 • ανώτατη εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα χωρίς δίδακτρα και με δωρεάν συγγράμματα,
 • νa καταργηθούν τα μνημόνια, το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής οι εφαρμοστικοί νόμοι οι δανειακές συμβάσεις.

         

ΑΠΟΦΑΣΗ
Για τα οικονομικά & θεσμικά προβλήματα των Πανεπιστημίων
Συνεδρίαση 29ης Μαΐου 2012

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 5ης Μαΐου 2012 αποτελεί την ρητή άρνηση της ελληνικής κοινωνίας στον "μονόδρομο" του Μνημονίου και των Εφαρμοστικών Νόμων και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια ερήμην του ελληνικού λαού.
Στο χώρο των πανεπιστημίων, διδάσκοντες, φοιτητές και εργαζόμενοι, κατάφεραν με τις οργανωμένες κινητοποιήσεις τους να αποτρέψουν, τουλάχιστον ως προς το σκέλος του μοντέλου διοίκησης του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου, την εφαρμογή του Ν.4009/11, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική επιτυχία, που όμως πρέπει να έχει συνέχεια. Ο «νόμος των 5/6» της κοινοβουλευτικής συναίνεσης του μετέπειτα «κυβερνητικού μετώπου» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, με «αρχιτέκτονα» την Α. Διαμαντοπούλου, που λίγους μήνες πριν φαινόταν ανέφικτο να αποκρουσθεί, δεν έχει πλέον καμιά πολιτική και ηθική νομιμοποίηση. Η λαϊκή αποδοκιμασία με την καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αφενός, και αφετέρου ο αποκλεισμός του ΛΑΟΣ και της ίδιας της υπουργού από τη βουλή, στις εκλογές της 5ης Μάη, μαζί με την μέχρι σήμερα αποτροπή της εφαρμογής του Ν.4009, αποτελούν τους ευνοϊκούς όρους για την πλήρη και οριστική απόσυρσή του.

Παρ'όλα αυτά, ήδη πλευρές του «νόμου» εφαρμόζονται και ιδίως οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ και τη «συνέχεια» της διοικητικής λειτουργίας τους, με επακόλουθες βαρύτατες συνέπειες και στην ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία τους. Τα πανεπιστήμια απαξιώνονται και οδηγούνται σε συρρίκνωση. Η ούτως ή άλλως ανεπαρκής χρηματοδότηση έχει εγκλωβιστεί στα γραφειοκρατικά γρανάζια του απαράδεκτου εκβιασμού που προηγήθηκε και είναι πλέον ορατός και άμεσος ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας τους, αφού η χρηματοδότηση παύει μετά τις 30/6/12. Τα ακαδημαϊκά όργανα διοίκησης ολοκληρώνουν σε λίγο τη θητεία τους και η «ασυνέχεια» της όποιας λειτουργίας τους είναι «προ των πυλών». Μετά τις 31/8/12 θα είναι αδύνατη ακόμη και η υπογραφή κάθε πράξης, διοικητικής και ακαδημαϊκής. Η φοιτητική μέριμνα (Λέσχη, Εστίες, παροχές) αποτελεί ήδη κενό γράμμα στο νέο θεσμικό πλαίσιο, επιβαρύνοντας οικονομικά σε περίοδο βαθειάς κρίσης ακόμα περισσότερο την ελληνική οικογένεια.

Ο ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ έχοντας συμβάλει αποφασιστικά στη μη εφαρμογή του Ν.4009/11 θα συνεχίσει τον αγώνα και για τη κατάργησή του και ταυτόχρονα απαιτεί:

 • την άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που ούτως ή άλλως προέρχεται από τη δυσβάσταχτη φορολογία των εργαζόμενων, για τη λειτουργική, διδακτική και ερευνητική επάρκεια των πανεπιστημίων, ώστε να εξασφαλίζεται η δωρεάν δημόσια Παιδεία υψηλών απαιτήσεων, προς όφελος των εργαζόμενων και της νεολαίας μας, 
 • την αντικατάσταση της «πολιτικής» των «δωδεκατεταρτημορίων» και την άμεση απόδοση με βάση το Σύνταγμα των προβλεπόμενων πιστώσεων από τον ετήσιο Τακτικό Προϋπολογισμό,
 • τη συνέχιση της κατάρτισης του προϋπολογισμού των ΑΕΙ από τη Σύγκλητο με τη σημερινή σύνθεση της (και όχι του Ν.4009),
 • την εκλογή οργάνων διοίκησης από όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις εκλογές εξέλιξης των μελών ΔΕΠ όπως ίσχυε,
 • την άμεση επιστροφή των απωλειών από το απαράδεκτο «κούρεμα» των αποθεματικών τους και άλλων ειδικών προσόδων τους (πχ πρ. ΤΣΜΕΔΕ),
 • τον άμεσο διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, και την άμεση απόδοση του χρονοεπιδόματος προϋπηρεσίας των νεοδιορισθέντων και μετακινούμενων μελών ΔΕΠ,
 • την κατάργηση των «απαγορευτικών κανόνων» για την πρόσληψη νέων μελών ΔΕΠ, για την ανανέωση και αναπλήρωση του προσωπικού που αποχωρεί από τα ΑΕΙ.
  Για το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ
  ο πρόεδρος                                         ο γραμματέας

                     Γιάννης Ν. Κρεστενίτης                                    Νίκος Νικολάου

ΑΠΟΦΑΣΗ
Με αφορμή την 3η συνεχόμενη δικαστική κλήση πανεπιστημιακών συνδικαλιστών του ΑΠΘ
Συνεδρίαση 29ης Μαΐου 2012

Η ανταπόκριση μελών ΔΕΠ, εργαζομένων και φοιτητών στις αποφάσεις των συλλόγων και σωματείων και η μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις για τη ματαίωση των «εκλογών» των εσωτερικών μελών «Συμβουλίου» στο ΑΠΘ, όπως και σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, ενόχλησε τους υπερασπιστές του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου και του Ν.4009/11.
Με τη συνέργεια μέσων μαζικής ενημέρωσης, ορισμένων «γνωστών» καθηγητών και εισαγγελικών αρχών, και μετά τη γνωστή «παρέμβαση» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας, ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δραστηριότητα στον ακαδημαϊκό χώρο, να κατασταλεί κάθε συλλογική διαμαρτυρία, να τρομοκρατηθούν όσοι διαφωνούν.

Η εισαγγελία Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας «δημοσιεύματα» και ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες που προέρχονται από ορισμένους καθηγητές, καλεί ως μηνυόμενους για 3η συνεχή φορά  σε προκαταρκτική εξέταση Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, άλλα μέλη ΔΕΠ και μέλη του συλλόγου, τον Πρόεδρο του ΔΣ του συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων, φοιτητές και φοιτήτριες, να δώσουν εξηγήσεις για τις κινητοποιήσεις των Συλλόγων τους ενάντια στην επιβολή του επιχειρηματικού πανεπιστημίου και την κατάργηση της πολυ-πρόσωπης διοικητικής λειτουργίας στα ΑΕΙ, με κατηγορίες όπως «παράνομη βία» και «διατάραξη οικιακής ειρήνης».
Παρόμοια κρούσματα ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων παρατηρούνται και σε άλλα Πανεπιστήμια (Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Κρήτης) γεγονός, το οποίο καταδεικνύειι μια σε εξέλιξη συντονισμένη προσπάθεια με στόχο την καταστολή του Πανεπιστημιακού κινήματος και την τρομοκράτηση όσων αγωνίζονται κατά της εφαρμογής του Ν.4009/11.

Το Δ.Σ του ΕΣΔΕΠ καλεί την Πανεπιστημιακή κοινότητα να καταδικάσει τις διώξεις της συνδικαλιστικής δράσης των πανεπιστημιακών. τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και τις απαράδεκτες και πρωτοφανείς πρακτικές «κατάδοσης» από υποτιθέμενους «συναδέλφους» που επιδιώκουν να «ανακαταλάβουν» τη διοίκηση του ΑΠΘ για να εξυπηρετήσουν αλλότρια και στενά συμφέροντα.

 • Οι ανυπόστατες κατηγορίες και οι εισαγγελικές παρεμβάσεις, αποτελούν πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη του αγωνιζόμενου πανεπιστημιακού κινήματος.
 • Καλούμε τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να υποστηρίξουν τα μέλη ΔΕΠ, του διοικητικού προσωπικού, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που διώκονται επειδή αντιτίθενται στο νόμο 4009/2011.
 • Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η «βιομηχανία» κλήσεων σε προκαταρκτική εξέταση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και κάθε δίωξη όσων διαμαρτύρονται.
 • Συνεχίζουμε και στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο και στην κατάλυση της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας στα ΑΕΙ.

  Κάθε προσπάθεια καταστολής του πανεπιστημιακού, φοιτητικού και εργατικού κινήματος που αγωνίζεται και αντιστέκεται, που υπερασπίζεται δικαιώματα και δημοκρατικές κατακτήσεις, θα πέσει στο κενό.

  Το ΔΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ θα δώσει συνέντευξη τύπου, από κοινού με το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ, για το θέμα των συνδικαλιστικών διώξεων, την Δευτέρα 11/6/2012, στις 11.30πμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου ΑΠΘ.

  Για το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ
  ο πρόεδρος                                         ο γραμματέας

                     Γιάννης Ν. Κρεστενίτης                                      Νίκος Νικολάου

ΑΠΟΦΑΣΗ της ΓΣ του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ
3-4-2012

Η ΓΣ του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ χαιρετίζει τους συνάδελφους, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, οι οποίοι σύμφωνα με τις αποφάσεις των συλλόγων και σωματείων τους συμμετείχαν στη ματαίωση των εκλογών των εσωτερικών μελών των Συμβουλίου στο ΑΠΘ και σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας. Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν σημαντικές επιτυχίες στον αγώνα να μη εφαρμοστεί ο νέος νόμος-πλαίσιο και αγωνιστική παρακαταθήκη στην ιστορία του Πανεπιστημιακού κινήματος της χώρας μας.
~.~
Η μαζική συμμετοχή συναδέλφων, εργαζομένων και φοιτητών στις κινητοποιήσεις ενόχλησε τους υπερασπιστές του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου και του νόμου 4009/11. Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και οι άλλοι σύμμαχοι τους μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια από την πρώτη στιγμή χρησιμοποίησαν απειλές και εκβιασμούς, κατέφυγαν σε συκοφαντίες, προσπάθειες τρομοκράτησης και διώξεις ενάντια σε όσους αντιστέκονται, για να επιβάλλουν τις «αναδιαρθρώσεις» του «εφαρμοστικού νόμου» που επιβάλλει την Bologna. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε εκβιαστικά τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, απαιτώντας την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης. Μαζί και ορισμένοι εισαγγελείς, που με αξιοσημείωτη ετοιμότητα και ταχύτητα προχώρησαν τις ημέρες των εκλογών σε ανακριτικές διαδικασίες, και συνεχίζουν με νέες κλήσεις σε βάρος των εκλεγμένων στο ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, άλλων συναδέλφων και του Προέδρου του ΔΣ του συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών συνοδεύεται από τον εκφοβισμό και την καταστολή. Αυτή είναι η «δημοκρατία» της αγοράς που ευαγγελίζονται οι υποστηρικτές του νέου νόμου. Στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο δεν έχουν θέση το άσυλο, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, οι συλλογικές διεκδικήσεις.
Η ΓΣ του ΕΣΔΕΠ θεωρεί ότι οι εισαγγελικές παρεμβάσεις αποτελούν πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη. Δηλώνει ότι κάθε προσπάθεια να καταστείλουν το πανεπιστημιακό, φοιτητικό και εργατικό κίνημα που παλεύει και αντιστέκεται, που υπερασπίζεται δικαιώματα και κατακτήσεις, θα πέσει στο κενό.
~.~
Η ισοπεδωτική πολιτική της συγκυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση επιχειρούν να συρρικνώσουν βίαια το βιοτικό επίπεδο του λαού μας, όπως γίνεται στον ένα ή τον άλλο βαθμό και με τους λαούς όλης της Ευρώπης. Για τον ελληνικό καπιταλισμό βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σημαίνει μείωση του κόστους εργασίας σε επίπεδα Κροατίας σήμερα, Κίνας αύριο.
Το "κούρεμα" του χρέους αποδεικνύεται ότι είχε στόχο τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Δημόσιων φορέων και μάλιστα προς όφελος των τραπεζιτών. Μετέτρεψε σε αέρα το 70% του αποθέματός τους, συμπεριλαμβανομένων και των 187 εκ. ευρώ πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Το "κούρεμα" κατάφερε νέο πλήγμα στην ήδη κατακρεουργημένη κρατική επιχορήγηση των ΑΕΙ με πρόβλεψη να μειωθεί ακόμα περισσότερο από τον Ιούνη. Τα ΑΕΙ οδηγούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα σε οικονομική και λειτουργική κατάρρευση.
Η κατακραυγή για την λεηλασία των δημόσιων και κοινωνικών πόρων, η ανάγκη διαχείρισης της εκρηκτικής κατάστασης, μπροστά στις εκλογές, ανάγκασε το Υπουργείο να δηλώσει ότι θα αποδεσμεύσει τους προϋπολογισμούς για το οικονομικό έτος 2012, και ότι θα αποδώσει την κρατική χρηματοδότηση να τη διαχειριστούν οι υπάρχουσες διοικήσεις των ιδρυμάτων. Δήλωση από την οποία υπαναχώρησε.
Ο νέοςυπουργός Παιδείας, που εμφανίστηκε ως «σωτήρας» των πανεπιστημίων, ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Η σύσταση επιτροπής που ανακοίνωσε θα επανεξετάσει «δυσλειτουργίες» του νόμου «με αδιαπραγμάτευτη βάση την εφαρμογή του». Η κόντρα κομμάτων, ΜΜΕ και υπουργού, δεν αφορά μόνο τη διαχείριση του τρόπου εφαρμογής του νόμου. Αφορά κυρίως τον έλεγχο της μελλοντικής εκπαιδευτικής αγοράς.
~.~
Στα ΑΕΙ προχωρά η εφαρμογή πλευρών του νέου νόμου και άλλων παρεμφερών ρυθμίσεων. Προωθούνται η κατάρτιση στη θέση της Παιδείας (βλ. πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ με απατηλούς τίτλους σπουδών, με «πιστωτικές» μονάδες, με δίδακτρα, και με αμοιβές στους διδάσκοντες), τα πιστοποιητικά δεξιοτήτων στη θέση πτυχίων επιστημονικών γνώσεων με επαγγελματικά δικαιώματα (βλ. ECTS και Παράρτημα Διπλώματος), η λεγόμενη αξιολόγηση/Διασφάλιση Ποιότητας για την κατηγοριοποίηση και τον έλεγχο των πανεπιστημίων και των λειτουργών τους. Επισπεύδονται οι διαγραφές φοιτητών. Η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΑΕΙ διευρύνεται (βασική αρχή του νέου νόμου) και προβάλλεται ως «εναλλακτική» πηγή χρηματοδότησής  τους. Προωθείται ο «Καλλικράτης» στην Ανώτατη Εκπαίδευση με επιπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα και απολύσεις διδασκόντων και εργαζομένων στα ΑΕΙ, με περιορισμό του δικαιώματος στη μόρφωση των λαϊκών στρωμάτων. Ιδιωτικοποιούνται βασικές υπηρεσίες των ΑΕΙ.
~.~
Η ΓΣ του ΕΣΔΕΠ τονίζει ότι ο αγώνας μας ενάντια στο νόμο, στην πολιτική που καταδικάζει το επιστημονικό και κοινωνικό μας μέλλον, το μέλλον του τόπου μας, και η απαίτησή μας για ένα καλύτερο αύριο συνεχίζεται. Ο ΕΣΔΕΠ είναι αλληλέγγυος με τα ευρύτερα στρώματα των εργαζομένων στον αγώνα να μην πληρώσουν την κρίση.
Διεκδικούμε:

 • Να καλύψει το κράτος άμεσα όλες τις απώλειες από το "κούρεμα" των αποθεματικών των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.
 • Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας και διοίκησής τους.
 • Να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί των ήδη εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.
 • Οι διαδικασίες της εκλογής, της εξέλιξης και της μονιμοποίησης των μελών ΔΕΠ να γίνονται με ευθύνη του Τμήματος και σύμφωνα με τις ισχύουσες προ του 4009/2011 διατάξεις. Να αποσυρθεί η κανονιστική πράξη της Συγκλήτου του ΑΠΘ, που υπερθεματίζει στην εφαρμογή του ν.4009/2011.
 • Να μη εφαρμοστεί το σύστημα των μονάδων ECTS και το Παράρτημα Διπλώματος.
 • Καμία νέα περικοπή στις αμοιβές μας και επιστροφή των μέχρι τώρα περικοπών των μισθών μας. Ούτε σκέψη για περικοπές στο εφάπαξ.
 • Να αναγνωρίζεται πλήρως η προϋπηρεσία και να χορηγείται το επίδομα σε όλα τα νέα μέλη ΔΕΠ.
 • Νέο πανεπιστημιακό μισθολόγιο με άξονες α) την κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό, β) τις αναγκαίες αυξήσεις για την αξιοπρεπή διαβίωση και την επιστημονική μας ενημέρωση, γ) την Πλήρη και Αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ, δ) την καθιέρωση της σύνταξης στο 80% του μισθού του τελευταίου εργασιακού έτους, και ε) την αξιοπρεπή, δωρεάν και χωρίς χαράτσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή του στους συμβασιούχους διδάσκοντες του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που είναι απλήρωτοι από τον περσινό Οκτώβρη.

Η ΓΣ του ΕΣΔΕΠ εξουσιοδοτεί το ΔΣ να προχωρήσει στις απαραίτητες δράσεις για την υποστήριξη των παραπάνω αιτημάτων.

Αγωνιζόμαστε για Ανώτατη Εκπαίδευση σύγχρονη, υψηλού επιπέδου, πραγματικά Δημόσια, Δωρεάν και δημοκρατική, στην υπηρεσία του λαού και όχι επιχειρηματικών ή άλλων επιδιώξεων.

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, 3 Απριλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15/3/2012

Η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ, διδάσκοντες, εργαζόμενοι και φοιτητές ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις των συλλόγων τους και με τη στάση τους απονομιμοποίησαν την «εκλογική διαδικασία» που η διορισμένη «οργανωτική επιτροπή» θέλησε να «επαναπροσδιορίσει» για 3 φορές (κάτι που μόνο στο ΑΠΘ επιχειρήθηκε).

Οι εκατοντάδες συναδελφοί μας με την αποχή τους από την εκλογική παρωδία (διαβουλεύσεις, εκδηλώσεις παρουσίασης θέσεων, "ψηφοφορίες" κλπ) έδειξαν ότι ο νόμος 4009/11 και τα Συμβούλια δεν έχουν κανένα έρεισμα στο χώρο του αυτοδιοικούμενου Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Μια «μάχη» καθοριστική στον αγώνα της μη εφαρμογής του νόμου 4009/11, μέχρι την τελική απόσυρσή του κερδήθηκε:
α) γιατί ο νόμος όχι μόνο είναι ξένος με ό,τι επιστημονικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό, αλλά γιατί επιχειρεί να αποξενώσει τους διδάσκοντες από την έρευνα, τους ερευνητές από την επιστήμη, τους «τίτλους σπουδών» από το επιστημονικό αντικείμενο και το δικαίωμα των νέων επιστημόνων στην εργασία, τους διδάσκοντες - ερευνητές από συλλογικές διαδικασίες και τα όργανα λήψης αποφάσεων,
β) γιατί όλοι εμείς διδάσκοντες - εργαζόμενοι - φοιτητές που αντισταθήκαμε με αποφάσεις των συλλόγων μας και με επιμονή, σύμπνοια, συνεργασία, ψυχραιμία και σοβαρότητα δεν ήμασταν μόνοι μας (στο ΑΠΘ), αλλά μαζί με πολλούς άλλους και στα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, που θέλουν να έχουν ενιαίες, πλήρεις, σντίστοιχες στα επιστημονικά αντικείμενα και δωρεάν σπουδές και που αποτελούν τα σημαντικά πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τα της ΜΠΟΛΟΝΙΑ,
γ) γιατί η άλλη πλευρά αυτή της κυβέρνησης και της τέως υπουργού, των «συνδικαλιστών» της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ, των κυβερνητικών συμβούλων, της ήδη παραιτηθείσας «Οργανωτικής Επιτροπής», των προθύμων, εκείνων των υποψηφίων που έχουν ιδιοτελή προσωπικά συμφέροντα, απέτυχε να επιβάλει με τη βία (λεκτική και πραγματική) το νομοθετικό έκτρωμα του ν.4009/11, γιατί δεν έπεισε ότι το μέλλον του πανεπιστημίου στον 21ο αιώνα είναι η μεταλλαξή του σε επιχειρηματικό όμιλο με υπηρεσίες κέντρου ελευθέρων σπουδών.

Παρ'όλα αυτά ο πόλεμος, που έχουν κηρύξει οι δυνάμεις εκείνες που εκπροσωπούν τα μνημόνια της διάλυσης της χώρας και της πτώχευσης της κοινωνίας και είναι εντολοδόχοι της τρόικας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και στο χώρο της Παιδείας, δεν τελείωσε. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα όχι μόνο κατά του καταρρέοντα νόμου, αλλά για μια ανώτατη εκπαίδευση ενάντια στα επιχειρηματικά, πολιτικά και ιδιοτελή συμφέροντα, για μια Παιδεία αντάξια των προσδοκιών της σπουδάζουσας νεολαίας, της ευημερίας του λαού μας και της ανάπτυξης της χώρας μας.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους να στηρίξουν, να πλαισιώσουν και να εμπλουτίσουν με τις ιδέες και τις δράσεις τους τον σύλλογο όλων μας, τον ΕΣΔΕΠ, που ήταν, είναι και θα είναι η μόνη μας συνδικαλιστική μας έκφραση.

ο πρόεδρος του ΔΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ                                ο γραμματέας του ΔΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ
Ι. Κρεστενίτης                                                                                     Ν. Νικολάου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ποινικοποίηση του συνδικαλισμού

Δικαστικές παρεμβάσεις επιχειρούνται κατά εκλεγμένων μελών του Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ, του Δ.Σ. των Εργαζομένων και φοιτητών που μετέχουν σε συγκεκριμένες φοιτητικές παρατάξεις! Η «Οργανωτική Επιτροπή» και κάποιοι υποψήφιοι ωθούν στην ποινικοποίηση του συνδικαλισμού και της ειρηνικής διαμαρτυρίας στα ελληνικά πανεπιστήμια με ψευδείς καταγγελίες.
Η προσπάθεια τρομοκράτησης δεν έχει τέλος και παίρνει χαρακτήρα εκδίκησης προς τα δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του ΕΣΔΕΠ, των εργαζομένων και των φοιτητών. Προβάλλονται συκοφαντικές, δυσφημιστικές (και νομικά ελεγχόμενες) «κατηγορίες» περί βιαιοτήτων γενικώς «με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι εκλογές». Εκτός του γεγονότος ότι αυτές αποτελούν ανυπόστατες κατηγορίες με σκοπό την κατασυκοφάντηση των κινητοποιήσεων (ήμασταν και ήσασταν όλοι εκεί) της πανεπιστημιακής κοινότητας και όχι μόνο στο ΑΠΘ άλλα σε όλα σχεδόν τα ΑΕΙ της χώρας, σημειώνουμε ότι :

 • Βία δεν αποτελεί η συλλογική και δημοκρατικά αποφασισμένη αντίσταση στην πρόδηλη παραβίαση του Συντάγματος και την κατάργηση των ακαδημαϊκών αξιών, αλλά η μεθόδευση για τη φτωχοποίηση μιας ολόκληρης κοινωνίας.
 • Βία αποτελεί η ψήφιση του μνημονίου και τα μέτρα που μετατρέπουν δημόσια αγαθά όπως η παιδεία και η υγεία σε εμπορεύματα.
 • Βία αποτελεί η κατάλυση της λαϊκής κυριαρχίας και η ψήφιση νόμων από μια Βουλή η οποία δεν εκφράζει την πλειοψηφία του λαού.
 • Βία αποτελεί η μετάβαση από ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο σε ένα αυταρχικό και αγοραίο εκπαιδευτήριο με όργανα διοίκησης που θα συμβαδίζουν με τον ακραίο νεοφιλελευθερισμο, την αυθαιρεσία και τη διαφθορά.
 • Βία αποτελούν τα συνεχόμενα ψεύδη με στόχο την κατασυκοφάντηση όσων μετέχουν ενεργά στα κοινά.

Η «προσφυγή» τις δικαστικές διώξεις και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς υποδηλώνει απώλεια ψυχραιμίας, αλλά ταυτόχρονα μια ακόμη υποβολή διαπιστευτηρίων προς την εξουσία.

19-2-2012

      o Πρόεδρος του ΔΣ

Γιάννης Ν. Κρεστενίτης

o Γραμματέας του ΔΣ

Νίκος Νικολάου

                                           

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την ώρα που:

 • οι ΕΕ - ΔΝΤ και κυβέρνηση σπρώχνουν τη χώρα στη χρεοκοπία και τον λαό της στην εξαθλίωση, καταργώντας το εργατικό δίκαιο, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τις προνοιακές πολιτικές για το ήδη πτωχευμένο 30% της κοινωνίας (ανέργους, φτωχούς, άστεγους, κλπ),
 • η κυβερνητική μειοψηφία υπογράφει το ένα μετά το άλλο τα «μνημόνια» της υποτέλειας και της χρεοκοπίας υποθηκεύοντας για δεκαετίες την οικονομική, κοινωνική, δημοκρατική και εθνική υπόσταση της χώρας και του λαού της,
 • η υπουργός ΠΔΒMΘ ενώ αρνείται τις εθνικές εκλογές προσπαθεί να επιβάλλει τη «δημοκρατία» της στα ανώτατα ιδρύματα, στα «πρότυπα» της τρόικα με τον 4009/11 στο «μνημόνιο Νο2»,
 • η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι έτοιμη να «ψαλιδίσει» επιπλέον τους μισθούς μας αναδρομικά από 1/1/12 και μεσοσταθμικά κατά 15%, εξισώνοντας «προοδευτικά» τα ειδικά μισθολόγια με το ενιαίο, ενώ πετσοκόβει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

 Παράλληλα, διάφοροι «δημοκράτες» αλλά και η ΟΕ, όλοι μαζί αδιάφοροι για τις πολιτικές οπισθοδρόμησης των πάντων,

 • βυσσοδομούν κατά συντεταγμένων συλλόγων και των μελών τους, που αντιστέκονται  με αποφάσεις τους στην παραπέρα διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και στα στενά προσωπικά εξουσιαστικά συμφέροντα τους,
 • απειλούν και τρομοκρατούν φοιτητές και συναδέλφους ειδικά των χαμηλών βαθμίδων, καλλιεργούν κλίμα ανωμαλίας και μισαλλοδοξίας, προκειμένου να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες,
 • καθυβρίζουν, συκοφαντούν, και δυσφημούν ανερυθρίαστα συναδέλφους και εκλεγμένους εκπροσώπους στους συλλόγους, με «αγοραίες», χυδαίες και ανιστόρητες εκφράσεις τύπου «υποκινούμενοι», «φασίστες», «γκοτζαμάνηδες», «συνωμότες», «προβοκάτορες», «τραμπούκοι», «τάγματα εφόδου»,
 • «χρησιμοποιούν» πέρα από κάθε δεοντολογία, προσωπικές αλληλογραφίες μελών συλλόγων ΔΕΠ από όλα τα πανεπιστήμια, που «δημοσιοποίησαν» οι «ηγήτορες» της ΠΟΣΔΕΠ και της ΚΙΠΑΝ - ΠΑΣΟΚ, και συντάσσουν «λίστες» προγραφών,
 • επιχειρούν να ποινικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις των συλλόγων των πανεπιστημιακών, των διοικητικών, των προπτυχιακών φοιτητών, και των μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων,
 • ψευδολογούν στα «γνωστά» κανάλια ότι είναι δήθεν θύματα προπηλακισμών και τραμπουκισμών, προσπαθώντας να εμπλέξουν δικαστικούς λειτουργούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς.

 Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι εμφανίσθηκαν ελάχιστοι εκλογείς (και μερικοί υποψήφιοι !) μετρημένοι το πολύ σε δυο δεκάδες, δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων αρνείται να συναινέσει στο νομοθετικό έκτρωμα, που τους αποστερεί από το να έχουν οι ίδιοι ουσιαστικό λόγο στα της εκπαίδευσης, της έρευνας και της διοίκησης.

Την ίδια ώρα, πολλές εκατοντάδες πανεπιστημιακών, φοιτητών και διοικητικών διαδήλωναν την αντίθεσή τους στα "συμβούλια" του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, στο πανεπιστήμιο της κατάρτισης, της αμάθειας, και των διδάκτρων, στο ολιγαρχικό πανεπιστήμιο των εμπόρων της γνώσης και της έρευνας.

 Το ΔΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ υλοποιώντας την απόφαση της από 2-12-2011 Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου σας καλεί:

 • Σε 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 17/2/2012 ημέρα των «εκλογών» για το Συμβούλιο Διοίκησης.
 • Σε εκδήλωση-διαμαρτυρία την Παρασκευή 17/2/12 στις 8.30πμ στην είσοδο της Σχολής ΝΟΠΕ.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο ν.4009/11 και καλούμε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία "εκλογής".

Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος της δημόσιας ακαδημαϊκής παιδείας, κι όχι των συμφερόντων ενός κύκλου από κυβερνητικούς, παράγοντες της αγοράς και δοτά όργανα.

 Καλούμε τους συναδέλφους, που ίσως καλόπιστα σπεύδουν να ενταχθούν στη «Νέα Πανεπιστημιακή Τάξη» να αλλάξουν στάση και να προασπiσουν τις ακαδημαϊκές αξίες και την ελευθερία.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ τις πολιτικές:

 • της παραπέρα υπονόμευσης και κατάργησης του δημόσιου δωρεάν και ακαδημαϊκού χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης,
 • της υποβάθμισης της εκπαίδευσης και κατάργησης της έρευνας σε αναντιστοιχία με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες,
 • του αποκλεισμού στο δικαίωμα της μόρφωσης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

o πρόεδρος

Γιάννης Ν. Κρεστενίτης

o γραμματέας

Νίκος Νικολάου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ 13-2-12

Συνάδελφοι/φες,
Παρά τις εκκλήσεις, τις διαμαρτυρίες και τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων οι εντολοδόχοι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΜΘ προχωρούν στην υλοποίηση των "εκλογών" για την ανάδειξη των "εσωτερικών μελών του συμβουλίου του ΑΠΘ". Τούτο, μάλιστα, όταν η κοινωνία βιώνει τις δραματικές εξελίξεις που οδηγούν στην υποθήκευση της χώρας και στην εξαθλίωση μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας.

Το ΔΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ υλοποιώντας την απόφαση της από 2-12-2011 Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, σας καλεί:

 • Σε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 15/2/2012 ημέρα των «εκλογών» για το Συμβούλιο Διοίκησης.
 • ·       Σε εκδήλωση-διαμαρτυρία την Τετάρτη 15/2/12 στις 8.30πμ στην είσοδο της Σχολής ΝΟΠΕ.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο ν.4009/11 και καλούμε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία "εκλογής".

Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος της δημόσιας ακαδημαϊκής παιδείας, κι όχι των συμφερόντων ενός κύκλου από κυβερνητικούς, παράγοντες της αγοράς και δοτά όργανα.

 Καλούμε τους συναδέλφους, που ίσως καλόπιστα σπεύδουν να ενταχθούν στη «Νέα Πανεπιστημιακή Τάξη» να αλλάξουν στάση και να προασπiσουν τις ακαδημαϊκές αξίες και την ελευθερία.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ τις πολιτικές:

 • της παραπέρα υπονόμευσης και κατάργησης του δημόσιου δωρεάν και ακαδημαϊκού χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης,
 • της υποβάθμισης της εκπαίδευσης και κατάργησης της έρευνας σε αναντιστοιχία με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες,
 •  του αποκλεισμού στο δικαίωμα της μόρφωσης των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.


Για το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ

ο Πρόεδρος                                                         ο Γραμματέας

Γιάννης Ν. Κρεστενίτης                                              Νίκος Νικολάου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟ 8-2-2012 ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

10-2-2012

Δυστυχώς ο κ. Μάνθος με την ανακοίνωσή του η οποία κοινοποιήθηκε, πυροδοτεί την ένταση σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την Πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και για την Ελληνική Κοινωνία. Παρακολουθώντας κανείς το κείμενό του διαπιστώνει ότι επιχειρείται να «στηθεί» το σκηνικό της «νέας εποχής» και του πανεπιστημίου του 21ου αιώνα. Το σκηνικό περιλαμβάνει απωθήσεις, εξυβρίσεις, ξυλοδαρμούς, αδιαθεσίες και άλλα πολλά που βοηθάνε στη έξαψη της φαντασίας των απόντων και οπωσδήποτε των μελλοντικών ψηφοφόρων.
Η τακτική κλιμάκωσης της όξυνσης μέσα στο ΑΠΘ φαίνεται ότι είναι το έσχατο μέσο για τους συμμετέχοντες στα τελετουργικά της διάλυσης του σημερινού πανεπιστημίου. Ο κ. Μάνθος επικαλείται γεγονότα, «γνώριμα» από ανάλογες κατά καιρούς γλαφυρές περιγραφές ελαχίστων γνωστών και μη εξαιρετέων πολέμιων του ασύλου και υπερασπιστών του ν.4009/11, που όμως ουδέποτε έλαβαν χώρα και βέβαια οι παριστάμενοι μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Ορισμένοι δε υποψήφιοι για το Συμβούλιο βρήκαν «ευκαιρία» να «επενδύσουν» για τον «προεκλογικό τους αγώνα».
Η τακτική της κλιμακούμενης όξυνσης στο ΑΠΘ τον τελευταίο καιρό, αρχικά με προκλητικές τοποθετήσεις από ελάχιστους, με καταγγελίες όπως π.χ. της Νομικής και στη συνέχεια με την επιστολή του κ. Μάνθου, επιχειρείται για δυο βασικούς λόγους: α) την «ενεργοποίηση» των μάλλον αδιάφορων συναδέλφων (εξαιτίας των ζοφερών συνθηκών που βιώνουν) ενόψει της εκλογής της 15ης Φεβρουαρίου, καθώς η συμμετοχή στον «προεκλογικό» διάλογο είναι ανύπαρκτη με εξαίρεση κάποιες τοποθετήσεις υποψηφίων, και β) την πρόκληση παρουσίας κατασταλτικών μηχανισμών για την «επίβλεψη» των εκλογών.
Η αλήθεια για τα "γεγονότα"
Οι σύλλογοι ΔΕΠ, εργαζομένων, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, με αποφάσεις των οργάνων τους, μετά από συγκέντρωση και διαδήλωση στην πανεπιστημιούπολη κατέληξαν στο χώρο συνεδρίασης της ΟΕ με σκοπό να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους. Ο κ. Μάνθος κατά την είσοδο στην αίθουσα έδωσε μόνος και αμέσως τον λόγο στους εκπροσώπους των φορέων για να μιλήσουν στους παριστάμενους. Επέλεξε έδρανο, κάθισε, και άκουσε με προσοχή τρεις ολιγόλεπτες (3-4 λεπτών η κάθε μια) τοποθετήσεις, του προέδρου του ΕΣΔΕΠ, των φοιτητικών συλλόγων, και του προέδρου του σωματείου των διοικητικών υπαλλήλων. Ο τρίτος και τελευταίος ομιλητής δήλωσε εκ μέρους όλων ότι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων θα αποχωρούσαν από την αίθουσα, όπως και έπραξαν αμέσως. 
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των ολιγόλεπτων τοποθετήσεων υποψήφιοι και άλλοι (μέλη των εφορευτικών επιτροπών) αποχωρούσαν ή «μπαινόβγαιναν» για να καπνίσουν χωρίς ασφαλώς να παρεμποδισθούν με κανένα τρόπο. Στη συνέχεια ακολούθησαν διάλογοι μέχρι την αποχώρηση όλων των πλευρών από την αίθουσα. Δεν υπήρξαν ούτε απωθήσεις ούτε προπηλακισμοί. Υπήρξαν λεκτικές αντιπαραθέσεις. Υπήρξαν όμως προκλήσεις από δυο μέλη της ΟΕ φωνάζοντας φασίστες και Γκαίμπελς στους παριστάμενους φοιτητές, όπως επίσης και το βίαιο κατέβασμα της κάμερας από μέλος εφορευτικής επιτροπής που αποθανάτιζε τα «γεγονότα». Τα video που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο είναι ενδεικτικά.
Όσο για την επίκληση από τον κ. Μάνθο της αδιαθεσίας μελών της ΟΕ και της παρεμπόδισης τους από τους εισελθόντες, ως ειρωνεία μπορεί να ακουστεί, καθώς ό ένας έπαιρνε μέχρι την έξοδό του από την αίθουσα φωτογραφίες με το κινητό του και όταν βγήκε έξω φώναζε "ντροπή σας ... ντροπή σας ..." ενώ άλλη κραύγαζε "Γκαιμπελς Γκαιμπελς" και στην έξοδο της από την αίθουσα έλεγε σε φοιτητή "και μένα ο γιος είναι απλήρωτος 16 μήνες...". Οι "αδιαθετούντες" καρδιοπαθείς σε πλήρη δραστηριότητα.
Αυτή την ώρα που η μαύρη κυβέρνηση, διαλύει τη χώρα και καταστρέφει ζωές ανθρώπων, την ίδια ώρα η ακαδημαϊκή κοινότητα, διαδηλώνει με πολλούς τρόπους την αγανάκτησή της, καθώς και τη ριζική της αντίθεση στον ν.4009/2011, ένα νόμο που ψήφισαν οι ίδιοι, αυτοί που παραδίδουν τη χώρα και λαό της στη ξένη κηδεμονία, το μεγάλο κεφάλαιο και τη φτώχεια. Ένα νόμο που η πανεπιστημιακή κοινότητα τον έχει ήδη απορρίψει και είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την εφαρμογή του.
Τέλος, θυμίζουμε στο κ. Μάνθο, και την επιτροπή του, που αναφέρονται σε δήθεν «εγκληματικές πράξεις» οι οποίες μάλιστα απειλούν τη «σωματική ακεραιότητα» των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας, ότι οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι μαθητές τους δεν είναι ούτε αλήτες ούτε μπράβοι.

Για το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ
Γ. Κρεστενίτης                              Ν. Νικολάου

Επιστολή - έκκληση του ΕΣΔΕΠ
στα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ

Συνάδελφοι/σες,
Μετά την ανακοίνωση της νέας ημερομηνίας των εκλογών από την «Οργανωτική Επιτροπή» και όσο πλησιάζουμε προς αυτήν, η πανεπιστημιακή κοινότητα βιώνει καθημερινά τη συγκυρία της βαθύτατης κρίσης και των αποτρόπαιων κυβερνητικών πολιτικών με εντεινόμενη ανησυχία, ανασφάλεια και απογοήτευση, όπως αυτή καταγράφεται μέσα από σχετικές ανακοινώσεις και τη συμμετοχή των συναδέλφων στο ΔΙΑΛΟΓΟ.

Αυτή την ώρα που η μαύρη κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), όπως μαύρο θέλει να είναι το παρόν και το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας, διαλύει τη χώρα και καταστρέφει ζωές ανθρώπων, την ίδια ώρα η ακαδημαϊκή κοινότητα, διαδηλώνει με πολλούς τρόπους την αγανάκτησή της, καθώς και τη ριζική της αντίθεση στον ν.4009/2011, σε ένα νόμο που ψήφισαν οι ίδιοι, αυτοί που χθές αποφάσισαν να παραδώσουν χώρα και λαό στη φτώχεια, στο μεγάλο κεφάλαιο και στη ξένη κηδεμονία. Τα διοικητικά και συνδικαλιστικά όργανα, με εκτεταμένες αναλύσεις αποκάλυψαν τις επιδιώξεις και κυρίως τις συνέπειες από την ενδεχόμενη εφαρμογή του.

Η κατηγορηματική απόρριψη του νέου νομικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία του Παν/μίου, από τη συντριπτική πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας, παρά τους ειδεχθείς εκβιασμούς και τις άθλιες συκοφαντίες, οδήγησε στην άρνηση συμμετοχής στα όργανα που προβλέπει ο ν.4009/2011. Πρώην και νυν πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, δεκάδες συνάδελφοι στους οποίους απευθύνθηκε το Υπουργείο, παρακάμπτοντας τις εκλεγμένες πανεπιστημιακές αρχές, για τη στελέχωση των «οργανωτικών επιτροπών» αρνήθηκαν την εμπλοκή τους σε διαδικασίες που τα συλλογικά όργανα με δημοκρατικές διαδικασίες απέρριψαν.

Σε πολλά Πανεπιστημιακά ιδρύματα η εφαρμογή του Νόμου και η έναρξη της εκλογικής διαδικασίας αναστέλλεται και αναβάλλεται μετά από παραιτήσεις μελών είτε των οργανωτικών επιτροπών είτε και των υποψηφίων για το συμβούλιο. Στα μεγάλα κεντρικά ιδρύματα ούτε καν έχει ορισθεί ημερομηνία εκλογών. Παρά τις εκκλήσεις, η «οργανωτική επιτροπή» του ΑΠΘ με τη στάση της, μάλιστα σε καιρό απόλυτης οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης όχι μόνο αρνείται να συμβάλλει στην ομαλοποίηση του κλίματος στο ΑΠΘ αλλά οξύνει ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις της πολύπλευρης κρίσης και βαθαίνει τη διακηρυγμένη θεσμική εκτροπή.

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ απευθύνεται:

 • στις/στους υποψήφιους και τους καλεί να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους έστω και τώρα όπως έκαναν μαζικά σε άλλα πανεπιστήμια και να μην συμβάλλουν στην υποθήκευση του μέλλοντος του Πανεπιστημίου,
  στις/στους συναδέλφους μέλη των εφορευτικών επιτροπών, και τους καλεί να μην αποδεχτούν το ρόλο που τους αναθέτουν, να συμπαραταχθούν με τους συναδέλφους τους και να απέχουν ενεργά από τις εκλογικές διαδικασίες,
 • σε όλες/όλους τους συναδέλφους και τους καλεί να μην πιστέψουν στους προεκλογικούς «μύθους», απότοκους αφελών ψευδαισθήσεων ή συνειδητού ψεύδους, περί της δήθεν «διαμόρφωσης» ενός πανεπιστημίου «στα μέτρα μας», από την υιοθέτηση ανάλογου «οργανισμού»,
 •  σε όλες/όλους τους συναδέλφους, ειδικότερα των χαμηλών βαθμίδων και τους καλεί να συμβάλλουν στην ματαίωση των ψευδεπίγραφων δήθεν «δημοκρατικών» εκλογικών διαδικασιών, καθώς με αυτές θα επιβληθεί το χείριστο καθεστώς της αδιαφάνειας, της συναλλαγής, του εκμαυλισμού, του ελιτισμού, των αποκλεισμών, και συνολικά της οπισθοδρόμησης της παιδείας.

Για το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ

o πρόεδρος

Γιάννης Ν. Κρεστενίτης

o γραμματέας

Νίκος Νικολάου

                                           
8-2-12
   
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ
 
Αύριο Τρίτη 7/2/12 συμμετέχουμε στη  γενική απεργία που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) και Τρόικας.
 ----------------------------------------------

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΠΘ

Συγκέντρωση - διαδήλωση Τετάρτη 8/2/2012

  Ο ν.4009/11 επιταχύνει και ολοκληρώνει για το δημόσιο πανεπιστήμιο τη θεσμική, οργανωτική και οικονομική του διάλυση. Εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές της πιο άγριας λιτότητας και της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Προβλέπει την μετατροπή των ΑΕΙ σε επιχειρηματικούς ομίλους, την άρνηση της πολιτείας από την υποχρέωσή της να χρηματοδοτεί την παιδεία, και προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός φτηνού μαζικού και «ευέλικτου» επιστημονικού δυναμικού που θα εργάζεται με επισφαλείς και ελαστικές σχέσεις εργασίας, κάτω από τον μόνιμο εκβιασμό της απόλυσης και της ανεργίας.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης αποτελούν ένα ακόμη αλλά καθοριστικό βήμα για την εφαρμογή του ν.4009/11. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία απλή αλλαγή του τρόπου διοίκησης, αλλά με την δημιουργία εκείνου του αυταρχικού οργάνου που θα μεταλλάξει τη φιλοσοφία και τον προορισμό του πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αυταπάτες, εφησυχασμό και αδράνεια.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ τις πολιτικές:

* παραπέρα υπονόμευσης και κατάργησης του δημόσιου δωρεάν και ακαδημαϊκού χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης,

* υποβάθμισης της εκπαίδευσης και κατάργησης της έρευνας σε αναντιστοιχία με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες,

* αποκλεισμού στο δικαίωμα της μόρφωσης των παιδιών των λαικών οικογενειών,

* συρρίκνωσης και διάλυσης των υπηρεσιών διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης του Πανεπιστημίου.

Με την μαχητική συμπόρευση και κοινή δράση όλων των μερών της πανεπιστημιακής κοινότητας, εργαζόμενοι, φοιτητές και διδάσκοντες πρέπει:

* ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΑΠΘ

* ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ την εφαρμογή του νόμου 4009/11

* ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.

Σας καλούμε να συμμετέχετε στη συγκέντρωση-διαδήλωση στις 8-2-2012 στις 11 πμ μπροστά στο Κτίριο Διοίκησης.

Για ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, ταγμένο στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των επιχειρήσεων.
 
Οι σύλλογοι του ΑΠΘ
ΕΣΔΕΠ, Διοικητικών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Α.Π.Θ.

Συγκέντρωση - στάση εργασίας

Τρίτη 17-1-2012, στις 11 πμ

μπροστά στο Κτίριο Διοίκησης

 

Συνάδελφοι/ες,

Η πανεπιστημιακή κοινότητα, στο σύνολό της, αντιμετωπίζεται με την ίδια επιθετική πολιτική, του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι, με δραματικές μειώσεις των κρατικών προϋπολογισμών (στον προϋπολογισμό του 2012 οι δαπάνες της δημόσιας εκπαίδευσης, φτάνουν το 2,75% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών), με εργασιακή ανασφάλεια και νέες μειώσεις στις ήδη εξευτελιστικές απολαβές για το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό, με πάγωμα όχι μόνο των διορισμών αλλά και των εξελίξεων των μελών ΔΕΠ, με συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας, περιορισμούς στην παροχή συγγραμμάτων, διακοπή πρόσβασης σε διεθνείς επιστημονικές βιβλιοθήκες και πολλά άλλα.
Και τα χειρότερα έρχονται..

Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε την κατάσταση. Στο χέρι μας είναι να στείλουμε και εμείς το δικό μας μήνυμα.

Σας καλούμε να συμμετέχετε στη συγκέντρωση - στάση εργασίας, στις 17-1-2012, στις 11 πμ μπροστά στο Κτίριο Διοίκησης.

Για ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, ταγμένο στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στην υπηρεσία της κοινωνίας - όχι των επιχειρήσεων.

Οι σύλλογοι του ΑΠΘ, ΕΣΔΕΠ και Διοικητικών

 

   

 

 

 

 

το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των 2 συλλόγων

 

 


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΜΕΣ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΕΣ


Η ανακοίνωση του ΔΣ του Τμήματος της Νομικής δυστυχώς συντάχθηκε και κοινοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες από πηγές με έντονη προκατάληψη προς τον ΕΣΔΕΠ. Τα παρακάτω σημεία της ανακοίνωσης του ΔΣ της Νομικής α) «. εισήλθαν αυθαίρετα στις αίθουσες διδασκαλίας και, διακόπτοντας την παράδοση, απευθύνθηκαν προς τους καθηγητές ενώπιον του φοιτητικού ακροατηρίου, λέγοντάς τους ότι είναι ημέρα απεργίας, ότι κακώς γίνεται το μάθημα και μάλιστα ότι «πρέπει να ντρέπεται κανείς που κάνει μάθημα.» και β) «. Ανάλογο θλιβερό φαινόμενο είχε εκδηλωθεί στο Τμήμα Νομικής και κατά την ημέρα της προηγούμενης απεργίας.», στα οποία και βασίστηκε η απόφαση του ΔΣ της Νομικής αποτελούν απαράδεκτα ψεύδη.

Το να λέει κάποιος ψέματα για να στηρίξει μια καταγγελία είναι επιεικώς απαράδεκτο. Το να λέει δε ψέματα για να κάνει καταγγελία, ενώ είναι καθηγητής Νομικής είναι και απαράδεκτο και ανήθικο. Κατά συνέπεια το ΔΣ της Νομικής πριν εκτεθεί με αυτόν τον τρόπο όφειλε να επιβεβαιώσει πρώτα την καταγγελία, απευθυνόμενο στο ΔΣ του ΕΣΔΕΠ. Άλλωστε η βάσανος αναζήτησης της αλήθειας και της απόδοσης της δικαιοσύνης είναι η πεμπτουσία της Νομικής Επιστήμης.
Ο ΕΣΔΕΠ όταν αποφασίζει συμμετοχή στις γενικές πανελλαδικές απεργίες φροντίζει να συμβαδίζει με τις αγωνίες και τους αγώνες για αξιοπρεπή διαβίωση της κοινωνίας, που δέχεται απανωτά κτυπήματα από τα πανθομολογούμενα από όλους οικονομικά και πολιτικά κέντρα. Στα πλαίσια αυτών των αποφάσεων ενημερώνει την πανεπιστημιακή κοινότητα για τους λόγους αλλά και τους στόχους της κινητοποίησης, παρεμβαίνοντας προφανώς στον κατ' εξοχήν χώρο της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

Εν προκειμένω, τις επίμαχες ημέρες των απεργιών ο ΕΣΔΕΠ διοργάνωσε περιοδείες ενημέρωσης σε Σχολές και με τον απολύτως προσήκοντα τρόπο ζήτησε την άδεια από τους διδάσκοντες, οι οποίοι σχεδόν μόλις είχαν ξεκινήσει το μάθημα. Τους ενημέρωσε προφορικά και με έντυπο υλικό για τη συμμετοχή του στην απεργία. Η όλη διακοπή δεν ξεπερνούσε τα ένα δύο λεπτά, εκτός αν οι ίδιοι διδάσκοντες το επιθυμούσαν. Οι περισσότεροι συνάδελφοι όχι μόνο δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα τα μέλη του ΕΣΔΕΠ αλλά σχολίασαν και οι ίδιοι, είτε θετικά είτε και αρνητικά. Πέραν τούτων ουδέν.

Ουδέποτε τα μέλη του ΕΣΔΕΠ απευθύνθηκαν σε συναδέλφους με τον τρόπο που ψευδώς αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΣ της Νομικής. Ο ΕΣΔΕΠ έκανε κάτι που έκανε στο παρελθόν, κάνει και θα κάνει σεβόμενος πάντα την ακαδημαϊκή ζωή ως αναπόσπαστο μέρος της.

Η απόφαση του ΔΣ της Νομικής προς τον Πρύτανη ΑΠΘ ούτε τυχαία μπορεί να θεωρηθεί ούτε μεμονωμένο γεγονός:
-   αξιοποιεί τις ακραίες και συκοφαντικές καταγγελίες των ελαχίστων για να καταφερθεί εναντίον του ΕΣΔΕΠ με αντιδεοντολογικό τρόπο,
-   υποδαυλίζει κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα με σκοπό να αμβλύνει την αντίθεση προς τον κύριο υπεύθυνο, που είναι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, για την κατάπτωση του βιοτικού επιπέδου και της εκπαίδευσης,
-   επιχειρεί να εμπλέξει θεσμούς και διαδικασίες στη φίμωση κάθε αντίθετης από την κυρίαρχη πολιτική άποψης, επιβαρύνοντας το γενικότερο κλίμα εκφοβισμού και ταπείνωσης των πολιτών και ιδίως των δημόσιων λειτουργών και συρρίκνωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, που σκιάζει τη δημόσια ζωή,
-   τέλος, έρχεται σε μια περίοδο που οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, που ζουν από τον μισθό τους, μαζί με όλη την κοινωνία βιώνουν την αποδόμηση των πανεπιστημίων και του κοινωνικού κράτους, τις περικοπές σε μισθούς και δαπάνες, την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, τη συρρίκνωση της πανεπιστημιακής υποδομής και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Η απόφαση αυτή ενός διοικητικού οργάνου και δη της Νομικής πιστεύουμε να αποτελέσει το μόνο μελανό σημείο στις δύσκολες μέρες που ζει το πανεπιστήμιο, καθώς η διοικητική διαδικασία που θα ακολουθήσει θα δείξει ότι η απόφαση αυτή υποθάλπει συκοφαντίες και αντιστρατεύεται σαφώς τη συνδικαλιστική δράση, με απώτερο σκοπό τη «σιωπή των αμνών» ως σπονδή στη στυγνή, ανελέητη μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.

16-12-2011

    Γιάννης Η. Κρεστενίτης                                                        Νίκος Νικολάου
Πρόεδρος ΔΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ                                   Γραμματέας ΔΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ

ΑΠΟΦΑΣΗ
ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 2-12-2011


Η ελληνική κοινωνία βιώνει την πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που έχει επιβάλει ποτέ ελληνική κυβέρνηση στην μεταπολεμική ιστορία του τόπου, στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η αύξηση της ανεργίας, η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή κατάσταση που καθημερινά οδηγεί στην ανέχεια και στην εξαθλίωση όλο και μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Η καταναγκαστική «κηδεμονία» εξαπλώνεται σε εθνικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο με στόχο την υπονόμευση και τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών. Η μαύρη συγκυβέρνηση του μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ -ΛΑΟΣ έρχεται με τις αποφάσεις της να εφαρμόσει την αντιδραστική πολιτική της προηγούμενη κυβέρνησης, φορτώνοντας νέα βάρη σε μισθωτούς και μικροεπαγγελματίες. Τα χαράτσια αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα και η εργασιακή εφεδρεία-απόλυση οδηγούν χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στην ανεργία. Τα εθνικά θέματα «τακτοποιούνται» σε καθεστώς εκχώρησης και αδιαφάνειας.
Στο χώρο των πανεπιστημίων, η κυβέρνηση περικόπτει τους «εγγραφόμενους» προϋπολογισμούς, αναστέλει το διορισμό εκατοντάδων εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, εκμηδενίζει δραματικά τις πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες, αρνείται την προκήρυξη νέων θέσεων για να καλυφθούν οι ανάγκες λόγω συνταξιοδότησης συναδέλφων, οδηγεί επί της ουσίας τα πανεπιστήμια σε αδυναμία να επιτελέσουν το έργο τους, τα αναγκάζει να συρρικνώσουν τα προγράμματα σπουδών και την ποιότητά τους. Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, που εισηγείται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ, έρχονται νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και δαπανών για Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, καθώς ο προϋπολογισμός αυτός είναι συνέχεια των αποφάσεων του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου και της δανειακής σύμβασης. Για το υπουργείο Παιδείας ο προϋπολογισμός για το 2012 εμφανίζει δραματική μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων, πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων και συνεπάγεται μειωμένο προσωπικό για τα σχολεία και για την ανώτατη εκπαίδευση.
Στα πλαίσια της γενικευμένης επίθεσης κατά της κοινωνίας εντάσσεται και η εκβιαστική εμμονή του Υπουργείου για την εφαρμογή του Νόμου 4009/11. Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση και μπορεί ακόμη και να προηγηθεί από την eπιβολή των Συμβουλίων, στο πλαίσιο των κυβερνητικών τακτικών ελιγμών. Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών των ΑΕΙ με αγοραία κριτήρια, που τελευταία προωθούνται και «από τα κάτω», υποθηκεύουν το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και οδηγούν πολλούς εργαζόμενους των ΑΕΙ στη εργασιακή εφεδρεία-απόλυση, με την κατάργηση των αντίστοιχων θέσεων. Από το άλλο μέρος, το πανεπιστήμιο παραδίδει τον έλεγχο της δομής και του περιεχομένου σπουδών στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει ανάγκη από μια αλλαγή με χαρακτηριστικά προόδου, από μια νέα δυναμική για την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος και για την αντιμετώπιση των συνθηκών της κρίσης. Επιχειρείται ωστόσο σήμερα, με το Ν.4009/11 και την εκβιαστική πολιτική του Υπ. Παιδείας, μια μεταρρύθμιση-οπισθοδρόμηση προς το σκοτάδι που προϋπήρξε των κατακτήσεων του Διαφωτισμού. Βασική διαφορά, ότι στη θέση μιας θεοκρατίας προσπαθούν τώρα να δυναστεύουν την ελεύθερη σκέψη οι αγορές. Η κατακρήμνιση προς το παρελθόν θα γίνει σύντομα βίαια αισθητή, αν υλοποιηθεί αυτή η αλλαγή-οπισθοδρόμηση.
Έχει γίνει πλέον σαφές ότι ο νέος Νόμος:

 • Πλήττει το επίπεδο και την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών.
 • Επιβάλλει υποβαθμισμένους τίτλους σπουδών πολλαπλών ταχυτήτων, σε σχέση με τα σημερινά πτυχία.
 • Στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των νέων στη μόρφωση και την εργασία.
 • Διαλύει τμήματα και επιστημονικά αντικείμενα, με δραματικές συνέπειες ακόμη και στην ίδια την εξέλιξη των επιστημών.
 • Οδηγεί την πλειοψηφία των ιδρυμάτων και των λειτουργών τους στην απαξίωση.
 • Οδηγεί σε εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας στα ΑΕΙ.
 • Αναδιαρθρώνει τη διοίκηση των ιδρυμάτων στα πρότυπα επιχειρηματικών ομίλων.
 • Γενικεύει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την ετεροαπασχόληση του ΔΕΠ.
 • Δίνει θανάσιμο χτύπημα στη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση και περίθαλψη).
 • Μεταφέρει το κόστος της εκπαίδευσης της νεολαίας στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ, αφού διόρισε τον εαυτό της διοργανωτή των εκλογών για την ανάδειξη των συμβουλίων των Πανεπιστημίων καταλύοντας το αυτοδιοίκητο τους, έδωσε τη σκυτάλη στη νέα κυβέρνηση η οποία προχωρά στην εφαρμογή του νόμου 4009/11 για τα ΑΕΙ. Οι εκλογές του συμβουλίου στο ΑΠΘ έχουν ήδη προκηρυχθεί από την οργανωτική επιτροπή παρά την έκκληση του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ και της Συγκλήτου.
Μετά τις αποφάσεις συλλόγων ΔΕΠ ενάντια στην εφαρμογή του νόμου, τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, τις αποφάσεις συγκλήτων, την άρνηση της πλειοψηφίας των πρυτανικών αρχών να εκδώσουν τη διαπιστωτική πράξη, την άρνηση πολλών συναδέλφων να στελεχώσουν τις «Οργανωτικές Επιτροπές», ο αγώνας για τη μη εφαρμογή του νόμου 4009/11 συνεχίζεται παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς του Υπουργείου και των ΜΜΕ και την υποστήριξη από τη μερίδα των λίγων γνωστών «πρόθυμων».
Η ΓΣ του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ:

 • Επιβεβαιώνει την πλήρη αντίθεσή της με νέο νόμο πλαίσιο (Ν.4009/11) και καλεί τους συνάδελφους και τα συλλογικά πανεπιστημιακά όργανα να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του.
 • Καλεί τους συνάδελφους να αποκρούσουν απειλές και εκβιασμούς, να ακυρώσουν στην πράξη τις επόμενες διαδικασίες εφαρμογής του νόμου, να μη συμμετάσχουν στις εφορευτικές επιτροπές, ούτε και στις εκλογικές διαδικασίες.
 • Καλεί τους συναδέλφους της «Οργανωτικής Επιτροπής» που επιζητούν, το «καλό κλίμα και την ηρεμία» στο Πανεπιστήμιό μας, να παραιτηθούν.
 • Καλεί τη Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ να μη συνεργήσουν στη διαδικασία εκλογής του Συμβουλίου.
 • Αποφασίζει τη συμμετοχή του συλλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεών του σε κοινές δράσεις συλλόγων και σωματείων εργαζομένων των ΑΕΙ.
 • Καλεί τους συνάδελφους να αγωνιστούν ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στις απολύσεις και την εργασιακή «εφεδρεία».
 • Εξουσιοδοτεί το ΔΣ, στην κατεύθυνση ματαίωσης των εκλογών για το Συμβούλιο:
 • Να οργανώσει δράσεις (φυλλάδια, αφίσα, συγκεντρώσεις, κλπ) εντός του ΑΠΘ για την ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδάσκοντες, εργαζόμενους και φοιτητές,
 • Να καλέσει σε συνεργασία για το θέμα αυτό τους άλλους συλλόγους προσωπικού του ΑΠΘ και για προκήρυξη κοινής απεργίας για την ημέρα που η «Οργανωτική Επιτροπή» ορίσει τις εκλογές,
 • Να καλέσει τους φοιτητικούς συλλόγους με αποφάσεις τους να συνδράμουν από κοινού,
 • Να καλέσει σε πανελλαδική εκδήλωση-διαμαρτυρία των συλλόγων ΔΕΠ, στο ΑΠΘ την ημέρα των εκλογών στο ΑΠΘ - αν η οργανωτική επιτροπή επιμείνει στην πραγματοποίησή τους.

Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος της ακαδημαϊκής παιδείας, κι όχι των συμφερόντων ενός κύκλου από κυβερνητικούς, παράγοντες της αγοράς και δοτά όργανα. Ελπίζουμε ότι οι συνάδελφοι μας, που ίσως καλόπιστα σπεύδουν να ενταχθούν στη «Νέα Πανεπιστημιακή Τάξη» θα αλλάξουν στάση προτιμώντας τις ακαδημαϊκές αξίες και την ελευθερία από την χειραγώγηση. Ο ΕΣΔΕΠ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα του στην προάσπιση των ακαδημαϊκών αρχών και ελευθεριών.
Συνάδελφοι, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο μόνος δρόμος για εμάς, είναι η συλλογική δράση, η ενδυνάμωση του ΕΣΔΕΠ, η μαζικοποίηση των ΓΣ, ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωή μας και του μέλλοντος των παιδιών μας.

Για τον ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ

o Πρόεδρος του ΔΣ
Γιάννης Ν. Κρεστενίτης

o Γραμματέας του ΔΣ
Νίκος Νικολάου

   

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΥΣΗΣ 2-12-2011

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζει την αγανάκτησή του για την ακύρωση του διορισμού 400 συναδέλφων (349 μελών ΔΕΠ και 51 μελών ΕΠ) εντός του 2011, παρά την επίσημη εξαγγελία της υπουργού Παιδείας ΔΒΜΘ στη Βουλή (23/8/2011) και τη σχετική απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την έγκριση των εν λόγω διορισμών (ΦΕΚ 1874/25.08.11).

Η απαράδεκτη αυτή εξέλιξη της καταχρηστικής καθυστέρησης των διορισμών και της μεθοδευμένης μετακύλισής τους στο επόμενο έτος, αφενός καταδεικνύει την αφερεγγυότητα των συναρμόδιων υπουργείων και αφετέρου δημιουργεί αμφιβολίες ως προς την έγκριση των επιπλέον διορισμών (οι οποίοι ξεπερνούν τους 700) για το 2012.

Πέρα από τον χυδαίο εμπαιγμό των 1000 αδιόριστων εδώ και τρία χρόνια, δημιουργούνται προφανή λειτουργικά προβλήματα από τις ελλείψεις ΔΕΠ μέχρι και την πλήρη αδυναμία υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών σε Τμήματα και Σχολές. Το πρόβλημα επιτείνεται με τον αποδεκατισμό των διορισμών συμβασιούχων διδασκόντων που φτάνει το 75%, σε συνδυασμό με τις εκατοντάδες αποχωρήσεις των συνταξιοδοτούμενων συναδέλφων. Το 2011 αποτελεί την πρώτη χρονιά κατά την οποία  δεν έγινε κανένας διορισμός πανεπιστημιακών δασκάλων.

Ο ΕΣΔΕΠ καταγγέλλει τον εμπαιγμό των αδιόριστων συναδέλφων, συμπαρίσταται και στηρίζει τον αγώνα τους και απαιτεί από την κυβέρνηση:

 1. να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των ΦΕΚ διορισμού των 400 συναδέλφων εντός του 2011,
 2. να επικαιροποιήσει και να δημοσιοποιήσει άμεσα τη νέα λίστα με τους/τις υπόλοιπους/-ες συναδέλφους και
 3. να τηρήσει τη δέσμευσή της για άμεσο διορισμό των υπόλοιπων συναδέλφων τους πρώτους μήνες του 2012.
   

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ 17
ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Στις 28 του Οκτώβρη, στην παρέλαση της Θεσ/νίκης και κάθε πόλης της χώρας μας, δεκάδες χιλιάδες πολίτες φώναξαν "ΟΧΙ" στην τρόικα, το μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση, την αντιλαϊκή πολιτική που κλέβει τη ζωή μας. Σήμερα, με τις διώξεις που ασκούνται επιλεκτικά σε 17 από τους χιλιάδες διαδηλωτές εκείνης της ημέρας, διώκεται όλος ο λαός, ποινικοποιείται το βασικό πολιτικό δικαίωμα του λαού, η ελεύθερή μας έκφραση, η ελευθερία μας να δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ασκούμενη πολιτική, να διαδηλώνουμε και να διεκδικούμε.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απαιτεί να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος όσων στις 28 Οκτωβρίου 2011 υπερασπίστηκαν τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, και καλεί όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να συμπαραταχθεί σ' αυτό τον αγώνα.

 

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ» Α.Ε.


Οι εργάτες της επιχείρησης «Ελληνική Χαλυβουργία» Α.Ε. βρίσκονται ήδη στην πέμπτη εβδομάδα απεργίας. Η εργοδοσία της επιχείρησης, προχώρησε στην τρομοκρατική απόλυση 34 εργατών ώστε να τους γονατίσει για να αποδεχθούν την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης και την εφαρμογή επιχειρησιακής, με 5ωρη απασχόληση και 40% μείωση των αποδοχών. Απέναντι στην ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τους να απορρίψουν τις απαιτήσεις της εργοδοσίας και να κατέβουν σε απεργία, η επιχείρηση απειλεί με άλλες 180 απολύσεις. Οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας Α.Ε. νικούν καθημερινά τον φόβο, την πείνα, τους εκβιασμούς. Στέκουν όρθιοι στην πύλη με την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζόμενων και του απλού κόσμου.
Συμπαραστεκόμαστε και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον απεργιακό αγώνα τόσο ως εργαζόμενοι όσο και ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Ως εργαζόμενοι γιατί στον αποφασιστικό και υπερήφανο αγώνα των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» συμπυκνώνονται οι αγωνίες του συνόλου των εργαζομένων μπροστά στην εργασιακή εφεδρεία, τις απολύσεις, τη μείωση αποδοχών, την αδυναμία πληρωμής των χαρατσιών, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις συγχωνεύσεις και την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών παροχών, την ισοπέδωση της δημόσιας παιδείας και υγείας. Ως Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι γιατί στον σκληρό αγώνα των εργαζομένων στην «Ελληνικής Χαλυβουργία» βλέπουμε των αγώνα των οικογενειών των φοιτητών μας για αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας και το εργασιακό μέλλον των αποφοίτων μας.
Ως Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι δηλώνουμε ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας ώστε στα αμφιθέατρα μαζί με τη διδασκαλία των επιστημών να αναδειχθούν οι έννοιες της αλληλεγγύης, του αγώνα, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα συνεχίζουμε τον αγώνα για τη διαμόρφωση Ανώτατης Εκπαίδευσης ενιαίας, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, σύγχρονης, υψηλού επιπέδου, με δημοκρατική λειτουργία, που θα υπηρετεί το δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του ελληνικού λαού.
Ως ελάχιστη και συμβολική πράξη αλληλεγγύης η ΓΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση με το ποσό των 400 Ευρώ προς τους απεργούς εργάτες της επιχείρησης «Ελληνικής Χαλυβουργία»

 

 

ΓΙΑ ΤIΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ δηλώνει την αντίθεσή του στην προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης του φοιτητικού κινήματος, που επιχειρείται μέσω της εισαγγελικής δίωξης εναντίον φοιτητών του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, για γεγονότα τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ποινικά κολάσιμα.
Είμαστε αντίθετοι με όσους φανερά ή συγκαλυμμένα αποβλέπουν στην πρακτική κατάλυση του ασύλου και στην καταστολή του φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη δημιουργία κλίματος φοβίας στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ώστε να εφαρμοστούν οι κατεδαφιστικές ρυθμίσεις του νόμου 4009/11 κατά το δυνατόν ανεμπόδιστα.

Ανοικτή επιστολή
προς την Ακαδημαϊκή Κοινότητα
και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής (Ν4009/11)

κ. Αναστάσιο Μάνθο, Καθηγητή και τέως Πρύτανη,
κ. Σταύρο Πανά, Καθηγητή και τέως Αντιπρύτανη,
κα. Αθανασία Τσατσάκου, Ομότιμη Καθηγήτρια και τέως Αντιπρύτανη,
κα. Ολυμπία Γκίμπα, Ομότιμη Καθηγήτρια και τέως Αντιπρύτανη,
κ. Αριστείδη Κάζη, Ομότιμο Καθηγητή και τέως Αντιπρύτανη

Θεσ/νίκη 24-11-2011

Αγαπητές και Αγαπητοί  Συνάδελφοι,
Τον χρόνο που πέρασε και ιδιαίτερα μετά τη ψήφιση του νόμου «πλαίσιο» για τα ΑΕΙ όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα, διδάσκοντες, φοιτητές, εργαζόμενοι, διαδήλωσε με πολλούς τρόπους την αγανάκτησή της καθώς και τη ριζική της αντίθεση στον ν.4009/2011. Τα συλλογικά όργανα, διοικητικά και συνδικαλιστικά, φώτισαν κάθε πτυχή του σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις και κυρίως τις συνέπειες από την ενδεχόμενη εφαρμογή του, όχι μόνο στη διάρθρωση της διοίκησης των Παν/μίων αλλά κυρίως στον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής και ερευνητικής αποστολής τους.

Ο νόμος αυτός αποτελεί όχι μόνο το πλαίσιο αλλά και τον οδηγό για την πλήρη εμπορευματοποίηση της γνώσης και τη μετατροπή των Πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις, καθώς μετατρέπει τα επιστημονικά αντικείμενα σε κύκλους κατάρτισης και «προϊόντα» συναλλαγής σύμφωνα με τις απαιτήσεις των «αγορών». Ξεθεμελιώνει την ερευνητική ιδιότητα και το εργασιακό καθεστώς των μελών ΔΕΠ, την υφιστάμενη συμμετοχική διοικητική δομή, τη φοιτητική μέριμνα και την επαγγελματική αξία του πτυχίου. Ο νέος νόμος πλαίσιο αφαιρεί το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση της πλειοψηφίας των παιδιών της δοκιμαζόμενης κοινωνίας.

Η κατηγορηματική απόρριψη του νέου νομικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία του Παν/μίου, από την συντριπτική πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας, παρά τους ειδεχθείς εκβιασμούς και τις άθλιες συκοφαντίες, οδήγησε στην άρνηση συμμετοχής στα όργανα που επιβάλει ο ν.4009/2011. Πρώην και νυν πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, δεκάδες συνάδελφοι στους οποίους απευθύνθηκε το Υπουργείο, παρακάμπτοντας μάλιστα τις εκλεγμένες πανεπιστημιακές αρχές, για τη στελέχωση των «οργανωτικών επιτροπών» αρνήθηκαν την εμπλοκή τους σε διαδικασίες που τα συλλογικά όργανα με δημοκρατικές διαδικασίες απέρριψαν. Η άρνηση αυτή αποτελεί μια πρώτη ηθική νίκη ενάντια στη μετάλλαξη του Παν/μίου σε «πολυσχιδή» επιχείρηση. Ήδη τις μέρες αυτές παραιτήθηκαν  μέλη των επιτροπών σε ΑΕΙ.

Το Υπουργείο, με έκνομους και αντισυνταγματικούς ακροβατισμούς, επιχειρεί ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ παρακάμπτοντας την ακαδημαϊκή βούληση, κάνοντας αρχή με τους διορισμούς επιτροπών της αρεσκείας του μέχρι ακόμη και την επιβολή της «εκλογικής» διαδικασίας. Οι μεθοδεύσεις αυτές της πρώην και της διαδόχου κυβέρνησης αποτελούν ένα «μάθημα» υποταγής, ταπείνωσης, και εξευτελισμού προς τους ακαδημαϊκούς δασκάλους, τη νεολαία και ολόκληρη την κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι της διορισμένης οργανωτικής επιτροπής, υπηρετήσατε το πανεπιστήμιο από θέσεις ευθύνης στις οποίες σας τίμησε η ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και από διοικητικές θέσεις προάσπισης των δημοκρατικών θεσμών, της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ανάπτυξης των επιστημών και των τεχνών, του κοινωνικού ρόλου της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η αποδοχή εκ μέρους σας να στελεχώσετε την κυβερνητική επιτροπή επιβολής του νέου καθεστώτος,  και παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις της Συκλήτου του ΑΠΘ, συνιστά βαριά περιφρόνηση των αποφάσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Κυρίες και κύριοι της διορισμένης οργανωτικής επιτροπής, όπως γνωρίζετε τα εν ενεργεία μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι υπόλογα των ακαδημαϊκών τους ενεργειών στα όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας, Τμήματα, Σχολές, Σύγκλητο, Πρυτανικές Αρχές. Με την απόφασή σας να αποδεχτείτε το διορισμό σας περιφρονείτε βαθύτατα τις αρχές της ακαδημαϊκής λειτουργίας και συμβάλετε στο μέτρο που σας αναλογεί και μαζί με την κυβέρνηση στη συνεχώς εντεινόμενη αναταραχή. Με τη συμμετοχή σας συνδέεστε και προσωπικά με την κατάρρευση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης και την παράδοση του πανεπιστημίου στις δυνάμεις της αγοράς.

Ο ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ, όπως οι Γενικές του Συνελεύσεις έχουν αποφασίσει δεν αναγνωρίζει ούτε τη νομιμότητα ούτε τις πράξεις αυτών των επιτροπών και καλεί τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, έστω και αυτή την ώρα, να μιμηθούν το παράδειγμα των συναδέλφων τους πρώην πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων που αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους, να παραιτηθούν και να αντιταχθούν μαζί με όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα στην ισοπέδωση του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού Πανεπιστημίου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                               Ο Γραμματέας
Γιάννης Ν. Κρεστενίτης               Νίκος Νικολάου

   

Απόφαση
ΔΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ (29-11-2011)
 24ωρη απεργία στη 1 Δεκεμβρίου 2011


 Το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας του Συλλόγου συμμετέχοντας στην γενική πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011, για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας: 
-   στον προϋπολογισμό (2012) πείνας και εξαθλίωσης, όπου μεταξύ άλλων η μαύρη συγκυβέρνηση μειώνει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για την Παιδεία κάτω ακόμη και από το 2,9 % του ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις αντίστοιχες για τους εξοπλισμούς κατά 67% και για το  ΝΑΤΟ κατά 22,5%,
-   στον οικονομικό στραγγαλισμό των ΑΕΙ με μειώσεις κατά 45 με 55 % των προϋπολογισμών του 2009 και με ανεκτέλεστο το 60 %  των εγγραφών ενώ βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του έτους, όταν την ίδια περίοδο η συγκυβέρνηση μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αλλότριες επιδοτήσεις (ΙΕΚ, ΚΕΣ, αμφιλεγόμενα προγράμματα έρευνας εκτός ΑΕΙ, κλπ),
-   στον ευτελισμό  της αξιοπρέπειας και της υπέρβασης των ορίων αξιοπρεπούς διαβίωσης με τις κατά συρροή μειώσεις μισθών και συντάξεων σε ποσοστά που μέχρι τώρα υπερβαίνουν το 25 με 30 % αυξάνοντας παράλληλα τη φορολογία κατά μέσο όρο στο 29 %, ενώ μειώνονται αντίστοιχα οι φόροι των επιχειρήσεων κατά 22 % και αυξάνονται τα κέρδη τους, 
-  στη "δια πυρός και σιδήρου" επιβολή θεσμικών αλλαγών (ν.4009/2011) στα πανεπιστήμια, που αν εφαρμοστούν θα τα οδηγήσει στη μετάλλαξή τους σε επιχειρηματικά κέντρα και σε κάθε περίπτωση στη καταστροφή του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους, ενώ παράλληλα προωθείται η ιδιωτική εκπαίδευση,
-   στη συνεχή "διολίσθηση" των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στη νέα εποχή της "μεταδημοκρατίας" με την επιβολή κυβερνήσεων "τεχνοκρατών" από τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζεται η ασύδοτη δράση της κεφαλαιικής και πολιτικής ελίτ. 
Ενώνουμε τον αγώνα μας με τον αγώνα των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, των 20.000 "έφεδρων" απολυμένων, και των  εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων της χώρας μας ενάντια στην πολιτική της μαύρης συγκυβέρνησης, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που καταστρέφει και εμπορευματοποιεί τα δημόσια αγαθά της Παιδείας, της Υγείας, της κοινωνικής Πρόνοιας. Αγωνιζόμαστε για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση του βιοτικού μας επιπέδου, των ακαδημαϊκών συνθηκών εργασίας, έρευνας και διδασκαλίας. Για ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων της χώρας.
Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις εκδηλώσεις της 1ης Δεκεμβρίου 2011 αποτελεί υπεύθυνη στάση απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και εργαζόμενοι.
Για το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ

           o Πρόεδρος

Γιάννης Ν. Κρεστενίτης

o Γραμματέας

Νίκος Νικολάου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με τον διορισμό της 5μελούς Οργανωτικής Επιτροπής

Θεσ/νίκη 7/11/20111

Ενώ η σημερινή κυβέρνηση τελεί υπό παραίτηση δημοσιεύτηκαν τα ΦΕΚ διορισμού των Οργανωτικών Επιτροπών για τις εκλογές Συμβουλίων στα ΑΕΙ, ανάμεσά τους και αυτό που αφορά στο ΑΠΘ.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα ήδη με επανειλημμένες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων διοίκησης (Σύγκλητοι, ΓΣ Τμημάτων, Πρυτανικά Συμβούλια, Κοσμητείες κ.α.), των συνδικαλιστικών οργάνων των συλλόγων ΔΕΠ και των άλλων κατηγοριών διδασκόντων, των φοιτητών και των εργαζομένων και της Συνόδου Πρυτάνεων, έχει καταδικάσει το ν.4009, γιατί οδηγεί στη διάλυση των δημοσίων Πανεπιστημίων και στη μετάλλαξή τους σε επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση των σπουδών και της έρευνας, και τελικά την υπανάπτυξη της χώρας.
Το Δ.Σ. του Ε.Σ.Δ.Ε.Π υλοποιώντας προηγούμενες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου:

 • θα αξιοποιήσει κατ' αρχήν όλα τα ένδικα μέσα για να αποτρέψει την εφαρμογή του νόμου,
 • καλεί τους συναδέλφους που έχουν διοριστεί στην Οργανωτική Επιτροπή να μην προχωρήσουν σε καμιά πράξη που σηματοδοτεί την έναρξη εφαρμογής του Νόμου 4009, και που εξάλλου θα είναι έκνομη καθώς θα υπερβαίνει εκ των πραγμάτων τις από τον ίδιο το νόμο οριζόμενες προθεσμίες,
 • καλεί τις πρυτανικές αρχές να μην παρέχουν κανενός είδους διευκόλυνση στο έργο της Οργανωτικής Επιτροπής, και να προχωρήσουν σε ένδικα μέσα για να αποτρέψουν την εφαρμογή του αντισυνταγματικού ν.4009/11, όπως άλλωστε έχουν διακηρύξει,
 • καλεί τους συναδέλφους να μη συμμετάσχουν στις προπαρασκευαστικές και οργανωτικές (εφορευτικές επιτροπές, κλπ) και εκλογικές διαδικασίες, σε περίπτωση που αυτές επιχειρηθεί να πραγματοποιηθούν,
 • καλεί όλους τους παράγοντες (υπηρεσιακούς, φοιτητές, κλπ) της ακαδημαικής κοινότητας, που θεσμικά εμπλέκονται στις διαδικασίες και στην νομιμοποίηση των εκλογών, να μην συνδράμουν με κανένα τρόπο, όπως άλλωστε ήδη έχουν αποφασίσει οι συνδικαλιστικοί τους φορείς.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να αντιταχθεί στην εφαρμογή του νόμου, με αρχή την αποτροπή της επιχειρηματικής διοικητικής διάρθρωσης των ΑΕΙ, σε βάρος των αιρετών και πολυσυμμετοχικών οργάνων διοίκησης.


Ο Πρόεδρος            Ο Γραμματέας

Γιάννης Ν. Κρεστενίτης         Νίκος Νικολάου

 

   

 

  ΓΣ ΤΟΥ ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ 3/10/2011

  ΑΠΟΦΑΣΗ

  • Επιβεβαιώνει την πλήρη αντίθεσή της με νέο νόμο πλαίσιο (Ν.4009/11) και καλεί τους συνάδελφους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του.
  • Καλεί τους συνάδελφους να αποκρούσουν απειλές και εκβιασμούς, να ακυρώσουν στην πράξη τις επόμενες διαδικασίες εφαρμογής του νόμου, να μη συμμετάσχουν στη συγκρότηση της Ο.Ε. για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου, ούτε και στις εκλογικές διαδικασίες.
  • Καλεί τη Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ να μη συνεργήσουν στη διαδικασία εκλογής του Συμβουλίου.
  • Δηλώνει ότι στηρίζει τις πολύμορφες κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στο Ν.4009/11.
  • Καλεί τους συνάδελφους να αγωνιστούν ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στις απολύσεις και την εργασιακή «εφεδρεία».
  • Εξουσιοδοτεί το ΔΣ του συλλόγου να οργανώσει την άρνηση μας να πληρωθούν τα χαράτσια, σε συντονισμό με άλλες επαγγελματικούς ενώσεις και σωματεία εργαζομένων, ώστε να ακυρωθεί στην πράξη κάθε μηχανισμός επιβολής τους.
  • Αποφασίζει τη συμμετοχή του συλλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεών του σε κοινές δράσεις συλλόγων και σωματείων εργαζομένων των ΑΕΙ.
  • Δηλώνει ότι διεκδικούμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, με άμεσο αίτημα την κάλυψη όλων των θέσεων των συμβασιούχων ΠΔ 407/80 και τον διορισμό των εκλεγμένων συναδέλφων. 

  Η ΓΣ/ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ αποφασίζει τη συμμετοχή στις πανελλαδικές απεργίες στις 5 και στις 19 Οκτώβρη, ενάντια στα χαράτσια και  τα νέα μέτρα.

   

   

 

 

ΓΣ ΤΟΥ ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ 3/10/2011

ΑΠΟΦΑΣΗ

 

(το πλήρες κείμενο)

Έκτακτη  Γενική Συνέλευση
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

στις 12.30μμ,
στο Αμφιθέατρο «Α. Τσιούμης»

ισόγειο κτιρίου Τοπογράφων Πολυτεχνική Σχολή

με θέματα:
Νέο θεσμικό πλαίσιο  για τα ΑΕΙ. Τρέχουσες εξελίξεις

Οικονομικά Πανεπιστημίων-μισθολογικά πανεπιστημιακών & εργασιακό καθεστώς.

   

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

έκτακτη Γενική Συνέλευση Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011,στις 12.00μ Σχολή Θετικών Επιστημών, Αιθ.Α31, με θέματα
-Τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης
- Πρόγραμμα δράσης ΕΣΔΕΠ

Η ΓΣ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη του Συλλόγου σε 24ωρη απεργία στις 23 Φεβρουαρίου 2011 και συμμετοχή στις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις
κατά της οικονομικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής της
κυβέρνησης σε συνεργασία με τους άλλους συλλόγους εργαζομένων στο
δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (η απόφαση της Γ.Σ. : Σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα και ειδικότερα στην ανώτατη εκπαίδευση)

    Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης:
. Να εκφράσει τη συμπαράσταση του ΕΣΔΕΠ στους κατοίκους της Κερατέας για την αστυνομική τρομοκρατία που δέχονται.
. Να εκφράσει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ΕΣΔΕΠ στους 300 απεργούς πείνας εργαζόμενους μετανάστες.
. Να εξεταστούν από το ΔΣ και εναλλακτικές μορφές δράσης του συλλόγου.
. Να εξουσιοδοτήσει το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τη μείωση του προσωπικού στο ΑΠΘ λόγω των αποχωρήσεων μελών του διδακτικού, ερευνητικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού και τις προκαλούμενες δυσλειτουργίες στα Τμήματα με
παράλληλη οργάνωση σχετικής εκδήλωσης.
συνεδρίαση του ΔΣ για την Δευτέρα 14/2/2011 στις 13.00, με θέμα "προγραμματισμός δράσης του ΕΣΔΕΠ" και προετοιμασία σχετικής εισήγησης στη ΓΣ/ΕΣΔΕΠ      
13-16/1/2011 10ο Συνέδριο ΠΟΣΔΕΠ      
Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ του ΕΣΔΕΠ στις 7-1-2011.
Επόμενη συνεδρίαση Παρασκευή 21-1-2011, 12.30 στο κτίριο της υδραυλικής
    αποφάσεις-ψηφίσματα:
για τους διδάσκοντες ΠΔ 407 (8-2-2011)
αλληλεγγύη στους μετανάστες (8-2-2011)
για τις εξελίξεις μελών ΔΕΠ (10-2-2011)

τα αποτελέσματα των εκλογών της 14-12-2010

για ΔΣ
για ΠΟΣΔΕΠ
ψήφοι
έδρες
ψήφοι
αντιπρόσωποι
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
121
3
127
8
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
109
2
98
6
ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
95
2
102
7
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
70
2
69
5
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
11
0
9
1
Λευκά
5
6
Ακυρα
1
1
Σύνολο
412
9
412
27
   

τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών της 28-1-2009

 
για ΔΣ
για ΠΟΣΔΕΠ
ψήφοι
έδρες
ψήφοι
αντιπρόσωποι
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
168
3
161
11
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
113
2
103
7
ΕΝΙΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
88
2
103
7
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
70
1
68
4
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
20
1
24
2
Λευκά
4
5
Ακυρα
2
1
Σύνολο
465
9
465
31

 

τα πρωτοσέλιδα της περιόδου 2006-2010 εδώ

τα προηγούμενα πρωτοσέλιδα, της περιόδου 2005-6 εδώ


Αρχή - Ενημέρωση-Ανακοινώσεις - το ΔΣ - Καταστατικό - κείμενα διαλόγου - Θεσμικά - Οικονομικά - Σελίδες παρατάξεων - ΠΟΣΔΕΠ(εξωτερικός σύνδεσμος) - Σύνδεσμοι (links) σε άλλες ιστοσελίδες