ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Eπιστολή - απάντηση του πρύτανη του ΑΠΘ Γ.Αντωνόπουλου σε δημοσίευμα του "Α"
"Αγγελιοφόρος" Δευτέρα 24/1/2005

Αξιότιμε Kύριε διευθυντά,

Με ιδιαίτερη έκπληξη ενημερώθηκα για την ολοσέλιδη δημοσίευση στην έγκριτη εφημερίδα σας άρθρου στο οποίο υπήρχε ως τίτλος "Βόμβα στα θεμέλια του ΑΠΘ".

Η ανάγνωσή του με πληροφόρησε οτι ο συντάκτης του άρθρου ήθελε τις αλλαγές για την Παιδεία που προτάθηκαν ως βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας". Και αυτό έδινε άλλη διάσταση στο θέμα. Γιατί προφανώς ο αγαπητός συνάδελφος "περί άλλα ετύρβαζε" όταν η πρυτανεία έκανε ό,τι είχε προεκλογικά δεσμευτεί να κάνει στις πρυτανικές εκλογές του 2003, που τελικά κέρδισε (όπως κέρδισε και τις προσφυγές στο ΣτΕ που ακολούθησαν). Γιατί θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας οφείλει να παίρνει πρωτοβουλίες, αν θέλει να δικαιολογήσει τον τίτλο. Και δεν είναι οι μόνες που παίρνει, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος. Με ανακοίνωση λοιπόν και στο διαδίκτυο τον Οκτώβριο του 2003 ζήτησε ενδιαφερόμενους από όλες τις κατηγορίες εργαζομένων του ΑΠΘ, ώστε να δημιουργηθούν μη αμειβόμενες επιτροπές για θέματα Παιδείας. Και σε αυτές τελικά μετείχαν από ολες τις κτηγορίες όσα άτομα δήλωσαν. Και η Πρυτανεία έστειλε τις προτάσεις στα τμήματα για να τις συζητήσουν.

Φυσικά ο καθένας μπορεί να εκφράζει όποια γνώμη θέλει για τις προτάσεις, έστω κι αν τις διαστρεβλώνει. Ο "Δήμος" θα κρίνει. Δεν μπορεί όμως να γίνεται τιμητής σε προσωπικό επίπεδο και μάλιστα όταν παρουσιάζεται πλήρως ανενημέρωτος (ειδάλλως το θέμα είναι σοβαρότερο).
Αυτά για το δημοκρατικό ή όχι της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Και ο καθείς ας κρίνει πότε κινδυνεύει η Δημοκρατία. Και δε θα επανέλθω.

Με εκτίμηση
Γιάνης Αντωνόπουλος
Πρύτανης ΑΠΘ


ΜΗΝ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΞΙΟΤΙΜΕ κε ΠΡΥΤΑΝΗ
"Αγγελιοφόρος" Τρίτη 25/1/2005

Από τον Γιάννη Α. Μυλόπουλο
Καθηγητή Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ
Πρόεδρο ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ
Αξιότιμε κε διευθυντά,
Σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε την παρακάτω απάντησή μου στα όσα ο πρύτανης του ΑΠΘ αναφέρει σε επιστολή του που δημοσιεύσατε στις 24/1/2005 στην έγκριτη εφημερίδα σας, σχετικά με άρθρο μου και σε αντίστοιχη με την απάντηση του κ. πρύτανη θέση.

Αξιότιμε κε Πρύτανη,

Η οργίλη απάντησή σας, που στρέφεται προσωπικά εναντίον μου και βρίθει υπονοουμένων σε βάρος μου, επιβεβαιώνει, δυστυχώς για σας, τα όσα υποστήριξα στο άρθρο μου σχετικά με την αντίληψή σας για τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και το διάλογο στο πανεπιστήμιο. Αποδεικνύεται έτσι η κακή σας σχέση με την κριτική, καθώς και η απαξιωτική γνώμη σας για όποιον τολμά να διαφωνεί μαζί σας. Για σας, όπως φαίνεται από την απάντησή σας, όποιος έχει διαφορετική με σας άποψη, οπωσδήποτε δεν ξέρει τι του γίνεται, είναι ανενημέρωτος, ή περί άλλα τυρβάζει, για να μην επεκταθώ στα σοβαρότερα που υπαινίσσεστε, χωρίς όμως και να κατονομάζετε.

Η αντίληψή σας όμως για τους δημοκρατικούς θεσμούς, επιβεβαιώνεται και με έναν ακόμη τρόπο στην απάντησή σας. Προσωποποιήσατε ένα ζήτημα πολιτικής διαφωνίας, ακολουθώντας έτσι την παλιά, συντηρητική, όσο όμως και ξεπερασμένη τακτική της υποβάθμισης των συλλογικών ζητημάτων στο επίπεδο της προσωπικής αντιπαράθεσης.

Διότι αξιότιμε κε Πρύτανη, ως εκλεγμένος πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου του Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, οι αιρέσεις και οι διαφωνίες μου με τις μεθοδεύσεις σας στο πανεπιστήμιο, ασφαλώς και δεν είναι προσωπικές, αλλά αντίθετα, απολύτως πολιτικές, ως όφειλαν άλλωστε να είναι. Και δεν τιμά καθόλου τον θεσμό που εκπροσωπείτε, το να αποκαλείτε περιφρονητικά τον πρόεδρο του όποιου συλλογικού οργάνου της πανεπιστημιακής κοινότητας, ως "τον καθένα που μπορεί να εκφράζει όποια γνώμη θέλει"!

Και για να έρθω στην ουσία της διαφωνίας μας. Η κύρια ένστασή μου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη μεθόδευση που ακολουθήθηκε στη διατύπωση των προτάσεών σας, έγκειται στο γεγονός ότι βαφτίσατε τις προτάσεις σας, ως προτάσεις ολόκληρου του ΑΠΘ. Περίπου δηλαδή κατά τα πρότυπα των Λουδοβίκων: "L' etat c'est moi"! Ενώ η αλήθεια είναι ότι συγκροτήσατε επιτροπές μεμονωμένων συναδέλφων, με δική σας ευθύνη και με διορισμένο από εσάς συντονιστή, όπως ασφαλώς δικαιούστε, επεξεργαστήκατε τις προτάσεις που σας υπέβαλαν, όπως ασφαλώς νομιμοποιείστε και υποβάλατε τις προτάσεις αυτές στα τμήματα, όπως φυσικά είχατε υποχρέωση.
Ως εδώ άριστα! Από εδώ όμως και μετά τα πράγματα αλλάζουν, καθώς οι προτάσεις αυτές, που στην πραγματικότητα είναι προτάσεις δικές σας, δηλαδή της διοίκησης του ΑΠΘ, χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο και χωρίς να έχουν συμμετάσχει στη διαμόρφωσή τους εκπρόσωποι συλλογικών φορέων και οργάνων, βαφτίστηκαν προτάσεις ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας! Και αυτά πριν καν οι προτάσεις συζητηθούν και εγκριθούν από τη Σύγκλητο, τα Τμήματα και τα συλλογικά και συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών, των φοιτητών και του λοιπού προσωπικού του ΑΠΘ.

Εδώ βρίσκεται η αυθαιρεσία και εδώ και η βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας στο πανεπιστήμιο, που ανέφερα στο άρθρο μου. Ότι δηλαδή υποβαθμίσατε το διάλογο από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και των νομίμων εκπροσώπων της, στο περιορισμένο επίπεδο των μεμονωμένων μελών των επιτροπών που εσείς διορίσατε. Και το ότι απευθυνθήκατε δημόσια για τη συγκρότηση των επιτροπών, ασφαλώς δεν είναι αρκετό, αφού με επιλογή σας απευθυνθήκατε σε μεμονωμένα άτομα, που εκφράζουν προσωπικές απόψεις και όχι σε εκπροσώπους συλλογικών φορέων και οργάνων, που εκπροσωπούν ευρύτερες ομάδες και συμφέροντα.
Δεν είναι εύκολη υπόθεση ο διάλογος κι η δημοκρατία κε Πρύτανη…

Το κατά πόσον τώρα οι προτάσεις σας βρίσκουν σύμφωνη την ακαδημαϊκή κοινότητα, θα το διαπιστώσετε σύντομα, όταν θα έχετε τις απόψεις και αντιδράσεις του συνόλου της. Μια πρώτη γεύση πάντως πρέπει να πήρατε ήδη από τον υπερβολικό βέβαια, πλήρους συμβολισμών όμως τρόπο που αντέδρασαν οι φοιτητές, διακόπτοντας τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, στην πρώτη απόπειρα συζήτησης των προτάσεών σας.

Αξιότιμε κε Πρύτανη, δράττομαι τέλος της ευκαιρίας να σας κάνω γνωστό, για να μην είστε και σεις από τη μεριά σας ανενημέρωτος, ότι τόσο ο ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ, που εκπροσωπεί συνδικαλιστικά τους συναδέλφους, μέλη ΔΕΠ και ΕΔΠ του ΑΠΘ, όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των μελών ΔΕΠ, (ΠΟΣΔΕΠ/ΑΕΙ), που συμμετέχει με εκπρόσωπό της στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, έχουμε επεξεργασμένες απόψεις, προτάσεις και θέσεις για τα κρίσιμα ζητήματα της παιδείας, οι οποίες έχουν μάλιστα επικαιροποιηθεί πρόσφατα στο πανελλήνιο συνέδριο της ομοσπονδίας μας.

Θα έχουμε λοιπόν σύντομα την ευκαιρία, ελπίζω, να συζητήσουμε τις απόψεις και τις θέσεις μας, ως θεσμικοί εκπρόσωποι, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την παιδεία. Αφήνοντας πίσω προκαταλήψεις, άχρηστες αντιπαραθέσεις και χωρίς νόημα προσωποποιήσεις. Για το καλό του πανεπιστημίου, αλλά και για το μέλλον της χώρας μας.

Με εκτίμηση

Γιάννης Α. Μυλόπουλος
Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ


Αρχή - Ενημέρωση-Ανακοινώσεις - το ΔΣ - Καταστατικό - κείμενα διαλόγου - Θεσμικά - Οικονομικά - Σελίδες παρατάξεων - ΠΟΣΔΕΠ(εξωτερικός σύνδεσμος) - Σύνδεσμοι (links) σε άλλες ιστοσελίδες

Τελευταία Τροποποίηση: 1-2-2005